coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

各位大大請指教
前往頁面 上一頁  1, 2

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pazu

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 10:52 am    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:

莫非師兄落粉嘅技巧已經去到爐火純青嘅境界!

LIKE
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
koonyue

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 10:59 am    文章主題: 引言回覆

其實一個磅都吾使 $100, 點解吾買番個? 你將 d 豆拎出拎入只會加速 d 豆既氧化

"再磅埋一粒豆大約幾重" <-- 吾 work ga, 每種豆, 吾同 roast level, 一粒豆既重要都吾同, 都未計豆有大有細 ... 仲有吾通你次次數幾十粒豆出黎?

買整架生, 正正經經玩啦, 最平既豆你沖一 shot 12g 都要 $5-6 蚊啦, 如果冇準確既數據, 個 shot 隨左"可能"吾飲得之外, 你仲得吾到任何數據做 reference, 又吾知衰 d 咩, 咁樣好難慢慢進步架

以下既數據係每 shot 都一定要收集:
1. d 豆炒左幾多日
2. 柤幼
3. 粉量
4. 沖完後, 杯咖啡既重量, 係重量 (g), 吾係容量 (cc), 容量係完全冇意思, cream 厚 d, d 豆 fresh d 已經好吾同

最後將 粉量 / 重量 = brew ratio, 即係你最終沖左幾多野落杯 espresso 到

改左粗幼, 隨左睇流速, 都要用番同一 shot 既重量, 但沖得少既話, 差 2g 己經好緊要, 所以可以放個磅o係杯底, 睇住個重量變化, 咁你先可以真正試到吾同粗幼帶黎味道上既變化

其他野, 好似 tamp 力度, 上把手既鬆緊, 每次有冇放水等等都要 keep 到 shot shot 一樣

仲有當然係要開底, 個 shot 冇咩 channeling, 見白即收黎 d 基本野

最後, 我覺得粗幼吾應該係"睇"出黎, 只要你每 shot 都見白即收, 試下飲下佢, 吾同豆雖然吾同味, 但一定係粗 d -> 酸 d, 幼 d -> 苦 d, 如果你磨幼左都冇苦到既話, 咁肯定你有其他野做錯左
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 11:01 am    文章主題: 引言回覆

pazu 寫到:
isaac1213 寫到:

莫非師兄落粉技巧已經去到爐火純青境界!

LIKE

LIKE x2
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 11:09 am    文章主題: 引言回覆

koonyue兄, 你所講幼d係會苦d. 所以espresso相對係會教苦...
但有陣時的確飲到espresso冇苦味. 係豆既問題定係因為唔係去到太幼所致呢? Laughing
回頂端
tonylamkw

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 11:23 am    文章主題: 引言回覆

Support you koonyue occasion . Explain reason is better than scorn person.
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 11:39 am    文章主題: 引言回覆

tonylamkw 寫到:
Support you koonyue occasion . Explain reason is better than scorn person.

sorry..應該係又講緊我! Embarassed

我絕對認同koonyue兄咁詳細嘅解釋

而且我一早就講要用電子磅去量,先定左一個變數,咁先可以判斷出啡快,
係因為粉量問題定係粗幼問題!
但ryoyip兄都覺得就咁ok,咁真係唔可以排除ryoyip兄真係可以好似出面d咖啡大師咁,撥幾下粉就做到次次粉量一樣喎!點解會係scorn?

唔好意思,tony兄又同你隔空互串!希望你唔好介意!咁個forum先熱鬧!
ryoyip兄,請你唔好介意,純粹講下笑!
先補左鑊,我諗唔好去到之前討論M3磨豆機果邊咁勁卦! Embarassed
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
ryoyip

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 12:42 pm    文章主題: 引言回覆

冇問題~ 純粹討論~

物色下磅先~ 哈哈~
對brew ratio 幾有興趣
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 12:48 pm    文章主題: 引言回覆

ryoyip 寫到:
冇問題~ 純粹討論~

物色下磅先~ 哈哈~
對brew ratio 幾有興趣

哈!ryoyip兄,真係唔好介意小弟多口! Embarassed
但家用機想好飲,設定係好重要!想改善就更加要清楚設定值,
例如粗幼度、粉量、出水量、時間、tamp力度等等。

想知多d,就睇番呢個post啦!
http://freshcoffeentea.no-ip.info/phpbb2/viewtopic.php?t=5899&postdays=0&postorder=asc&start=90
師兄們討論都好深入!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
koonyue

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 2:45 pm    文章主題: 引言回覆

大家嘈下先好玩架麻, 講野吾使就住就住先有火花 ! 客氣說話就講少 d ^^

"但有陣時的確飲到espresso冇苦味. 係豆既問題定係因為唔係去到太幼所致呢?"

酸同苦只係咖啡最基本既味, 如果你試過用同一粉量, 由粗到幼就連沖幾杯, 會發覺開始會比較酸, 之後會又酸又苦, 開始有少少層次, 再幼就會苦, 或者出得冇咁好添

至於你講既甜:
http://www.home-barista.com/espresso-guide-good-extractions.html

出 shot 分 3 個階段, 味道上, o岩o岩開始滴出黎既味道係酸 --> 甜 --> 苦 --> 最後就係勁苦既咖啡因, 再用黎 3 種味道, 吾同比例去組合成過千種味道 (咩橙皮, honey, nuts etc ...), 再加上吾同豆, 吾同溫度, 吾同 xxx, 吾同 yyy, 個組合係無限 !!

如果想要比較甜既 shot, 老實講我都答你吾到 ... 但我覺得首先要做到係由頭到尾都冇 channeling 先, channeling o個 d 變白 (見到有條白色射出黎o個 d) o係味道上其實就係偏苦, 出得靚既話, 難飲極有限

再講少少粗幼, 我多數會由粗開始試, 只要停機個時間好, 都叫做飲到, 但太幼出吾到既話, 成 shot 就浪費哂喇
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 3:09 pm    文章主題: 引言回覆

koonyue兄果然玩得精呀...我唸我都明白你既意思..... Laughing
我都要返去試多幾次沖法先得.
回頂端
pazu

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 3:29 pm    文章主題: 引言回覆

其實沖得一杯好野真係幾高深嘅學問,加上每個人口味都唔同
大家多D交流多D沖希望越來越好飲 Laughing
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 4:04 pm    文章主題: 引言回覆

好呀, 我會俾心機沖~
回頂端
ryoyip

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 4:41 pm    文章主題: 引言回覆

未搵到岩SIZE既磅, 但試左落多少少粉,
流速慢左, 水柱幼左,
睇黎粉量應該唔夠~

ANYWAY~
THX FOR MSG!

btw, channelling 依然間中發生...
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 10, 2012 5:31 pm    文章主題: 引言回覆

ryoyip 寫到:
未搵到岩SIZE既磅, 但試左落多少少粉,
流速慢左, 水柱幼左,
睇黎粉量應該唔夠~

ANYWAY~
THX FOR MSG!

btw, channelling 依然間中發生...

你要搵咩SIZE既磅? 細既可以上LANDY度買. 大既去BAKERY SHOP度買.
回頂端
ryoyip

發表發表於: 星期日 五月 13, 2012 3:36 pm    文章主題: 引言回覆

thx 呀~
多多指教~
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2
2頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票