coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新手用EC270 沖espresso一問
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
bittermelon

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:11 pm    文章主題: 新手用EC270 沖espresso一問 引言回覆

各位Ching, 我係咖啡新手, 對沖製espresso好有興趣, 特別鍾意飲caffe latte.

最近買咗部Delonghi EC270嚟試吓, 而且都買咗部coffee bean grinder 同埋係starbuck買咗D blend 豆試下, 發覺出嚟既espresso如果用嚟沖latte唔夠濃. 我是造每兩杯咖啡時才磨一次豆的, 研磨的粗幼度我選最fine.

第一次我係用one-cup filter. 7gram 粉, 沖咗30ml espresso出嚟, 用嚟沖一杯280ml 既latte發覺好淡咖啡味.
第二次我係用two-cup filter. 15gram 粉, 沖咗60ml espresso出嚟, 用嚟沖一杯280ml 既latte, 雖然好咗, 但都係略淡咖啡味.
第三次我係用two-cup filter. 15gram 粉, 沖咗120ml espresso出嚟, 用嚟沖一杯280ml 既latte, 有咖啡味, 但唔夠starbuck 沖出嚟咁濃.

我爬過各位既文, 話EC155 要用無壓filter先得, 同埋都話過要拆咗filter舊硬膠就可以改善. 我想問一問EC270係咪都要咁做?

如果EC270都應要拆咗舊膠, 請咪係拆最底嗰粒膠螺旋母, 定係要連入面嗰牌黑色膠圓碟仔都要拆埋?

另外, 除咗filter有無其他須要注意? 希望各位幫忙. 謝謝各位!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:34 pm    文章主題: 引言回覆

bittermelon兄,你好! Wink

先答你簡單幾個問題,EC270同EC155大致相同,你可以先係呢個FORUM爬下文先。
應該都搵到你想知嘅答案。

另外,如果要跟所謂標準,7 g沖30 cc single,14 g沖60 cc。
如果以你嘅份量,只會沖出一大杯overextraction嘅咖啡味苦茶。

而你所買嘅coffee bean grinder係邊款? <-----呢個係個係極之重要嘅因素。
而豆方面,可以嘅就試下新鮮烘焙嘅咖啡豆啦!星巴巴d過期豆(我就真係唔知佢幾時炒),就用完就算喇!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
pazu

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:46 pm    文章主題: 引言回覆

如果EC270真係同EC155差不多
咁應該好難塞到15G粉落過FILTER度
不過始終加壓FILTER味道都會苦D,你仲沖成120CC一定唔好飲
仲有我想講,當你自己沖左一段時間ESPRESSO,STARBUCK已經係完全唔好飲

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:56 pm    文章主題: 引言回覆

多謝兩位Ching既回覆, 我個grinder只係Delonghi既型號.

http://www.coffeegrinders.info/images/pictures/delonghi-kg79-black-burr-grinder-4to12cup-knob.jpg

最衰呢家先知有呢個forum,如果唔係會跟你地買第二款.

另外, 想改裝呢家隻filter做無壓filter, 請問要唔要拆埋入面嗰牌黑色膠圓碟仔?
Thanks!
回頂端
Liam

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 6:14 pm    文章主題: 引言回覆

如果淨拆隻黑膠碟個filter會扣唔實

隻黑膠碟螺絲果面中間粒膠其實有彈弓扣住,用隻細鉗鉗佢出黎就得

唔清楚我今晚post相
回頂端
pazu

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 6:23 pm    文章主題: 引言回覆

2 methods
http://protofusion.org/wordpress/2010/02/depressurizing-the-ec-155-portafilter/

I prefer removing the black disc

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 7:41 pm    文章主題: 引言回覆

I find that removing the disc may make the filter too loose and coffee grind can get around the filter
回頂端
bittermelon

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 10:59 pm    文章主題: 引言回覆

多謝各位既回覆, 啱啱試咗remove咗個disc同粒"的", 濃度真係改善咗好多.

唔該哂!

沖Espresso真係一個好好玩又多嘢學, 真係要多D上嚟同各位學嘢!
回頂端
wilsonlsl

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 1:04 pm    文章主題: 引言回覆

我睇完都試咗,但冇咗面果D Cream
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 1:12 pm    文章主題: 引言回覆

wilsonlsl 寫到:

wilsonlsl兄,你好!
你指試咗係指咩?由原裝filter改為無壓化?
咁"冇咗面果D Cream?"你係咪指冇咁d 泡?
想請問你用邊磨豆機?用咩豆去沖?
用新鮮咖啡豆配好嘅磨豆機,用ec155無壓filter沖出黎一定會有crema 喎! Rolling Eyes
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
kelvin214

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 1:29 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:

用新鮮咖啡豆配好嘅磨豆機,用ec155無壓filter沖出黎一定會有crema 喎! Rolling Eyes

可能佢好似我開始玩粉---
所以de-pressurized filter 出唔到crema .

不過樓主30ml 兌 250ml 奶 一定淡....
試下"正宗"小小 180ml 杯左右.
30cc > 100-150cc 奶,
應該好小小.
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 1:37 pm    文章主題: 引言回覆

kelvin214 寫到:

所以de-pressurized filter 出唔到crema .

應該好小小.

哦!估計都應該係咁...
可以嘅話,都希望wilson兄可以嘗試下自己用新鮮咖啡豆即磨即沖,
買嘅器材係多左,起碼要一部好嘅磨豆機,但自己沖到杯好飲嘅咖啡,
果份滿足感真係好大o架!

回頂端
pazu

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 2:28 pm    文章主題: 引言回覆

唔只”果份滿足感真係好大o架“咁簡單
仲會唔想再飲街外果D所謂咖啡
正嘅CAFE除外

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 2:37 pm    文章主題: 引言回覆

pazu 寫到:
唔只”果份滿足感真係好大o架“咁簡單
仲會唔想再飲街外果D所謂咖啡
正嘅CAFE除外

唔好話新鮮豆, 單單係用starbuck豆, 飲咗自己沖既已經唔想飲出面果D連鎖店啦.

等緊landy寄豆比我, 勁期待! innocent
回頂端
bittermelon

發表發表於: 星期四 五月 31, 2012 2:40 pm    文章主題: 引言回覆

kelvin214 寫到:

應該好小小.

謝謝, 咁若果double shot的話, 係咪要上對減番奶既份量? 即係 60ml espresso + 120ml?
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票