coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

EC155 打奶拉花小分享
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 拉花分享
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Mickchan

發表發表於: 星期二 八月 14, 2012 11:04 pm    文章主題: EC155 打奶拉花小分享 引言回覆

小弟的器材

鬱金香

以上是小弟買了EC155 四個月後的拉花成果。雖然都係未上得大場面,但係都有小小心得可以跟大家分享。學了三四個月有以上成績,要多謝阿SHING 同LANDY 在器材上的提點,最重要係我的拉花啟蒙老師阿EL,上完佢果堂後令到我對拉花方法重新認識,慢慢每日兩杯地練習就開始上手了。上堂果陣我都係用我部EC155,阿EL 話用呢部機都拉到靚花,不過個要訣係打奶的手法同次序。以下是其中要點及小弟心得

牛奶選擇
1) 最好用全脂奶, 三個常用牌子PURA, GREENFIELD 同維記, 不過分別不大。感覺上維記造泡時間要短D,我自己就多用GREENFIELD。
2) 最好雪凍,凍奶可以加長打泡時混合時間,奶同泡混合得好,拉花才會靚。不過當你練熟左之後,就算奶唔係太凍都可以打到靚泡,唔洗次次都要D奶夠4度先打。

準備工作
1) 開機等OK燈著
2) 打奶泡前要先磨好咖啡粉及填充PORTAFILTER.
3) 準備好濕毛布作清潔STEAM WAND 之用
4) 倒奶到拉花杯,大概倒三份一滿就夠。EC155 建議用350cc 以下拉花杯
5) 準備好咖啡杯。建識採用6-7 oz 厚身圓形大杯口杯,因為手感較好容易掌握

打奶過程
1) 開盡蒸氣放水,直到冇水點噴出。
2) 關蒸氣,插steam wand 入奶,開始插深小小,開盡蒸氣後立即拉氣咀到奶的表面2mm 位置,位置正確的話會聽到低沉的似洗牙的聲音同時見到牛奶澎脹起來,1.5至2秒後見奶脹到近半杯時,將steam wand 再放深多2-3mm,洗牙的聲音會消失。
3) 留意這時stream wand 應該放在拉花奶杯的右邊近中間位置,杯口傾斜向自己,此時應該會見到奶在杯內順時針旋轉,奶泡會和熱奶在這時融合。保持這個位置,用手輕扶杯底直到燙手到不能接觸,此時奶應該就到逹大約65度。
4) 關蒸氣後才拉steam wand 出奶面。這時將奶放在一旁千萬不要動好等奶泡形成。這時應盡快用濕布清潔steam wand再放一下蒸氣防止阻塞,然後再將填充好的把手裝上開機,以上動作最好在五秒內做完。
5) 開機後才拎起拉花杯,然後傾斜杯再用杯底去用力敲打桌面一次至兩次去除去奶中大泡泡,之後就搖拉花杯令奶在杯內旋轉融合奶泡,維持這個動作直到將奶倒入沖好的咖啡中。

如何分辨奶泡打得是否成功?
1) 打氣後奶的容量要控制到半杯以內
2) 搖動拉花杯令杯內奶泡轉動,停下時杯的奶可以自轉最少一圈
3) 拉花前可以倒去少量奶泡,因為這樣可以除去浮在奶面的未融合的泡。

拉花手法小弟不作分享,因為小弟覺得自己仍要多練習,大家可上youtube 有大量片段可以作參考。

多謝參考

8/11
新增影片
由於自己SET 腳架拍攝關係,蝦碌地影唔到拉花,睇得少少。不過呢次D奶係打得唔錯,大家可以只睇打奶,拉花冇得睇LA
http://www.youtube.com/embed/4CpKsB8LZv8[/url]

Mickchan 在 星期五 十一月 09, 2012 7:09 am 作了第 2 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期二 八月 14, 2012 11:25 pm    文章主題: 引言回覆

支持支持!好詳細嘅分享
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
wumws

發表發表於: 星期三 八月 15, 2012 12:50 am    文章主題: 引言回覆

好詳盡~
我用BAR 14CD,
我覺得就算著左燈OK左.好快就冇燈.特別係打奶時好快就冇左燈.
好難先打到一次好奶. Sad
之前去學時.D大機又好易就做到.drinkofbeer
可惜未搵到部香港有既機.
回頂端
Mickchan

發表發表於: 星期三 八月 15, 2012 6:57 am    文章主題: 引言回覆

我覺得打奶同OK 燈冇關,一樣打到
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期三 八月 15, 2012 9:40 am    文章主題: 引言回覆

支持詳細教學!GOOD JOB!!!!
Kayla

發表發表於: 星期三 八月 15, 2012 3:34 pm    文章主題: hi 引言回覆

So beautiful, i am eagar to have a try.

發表發表於: 星期三 八月 15, 2012 5:58 pm    文章主題: 引言回覆

好詳細,多謝多謝!
回頂端
landy

發表發表於: 星期五 八月 17, 2012 4:09 pm    文章主題: 引言回覆

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
pazu

發表發表於: 星期五 八月 17, 2012 5:52 pm    文章主題: 引言回覆

thanks for sharing Smile

發表發表於: 星期一 八月 20, 2012 5:18 pm    文章主題: 引言回覆

thanks!我一直打奶都唔成功,我會試下你的方法。
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期六 八月 25, 2012 9:18 am    文章主題: 引言回覆

好勁呀. 好詳細呀! 得益不少 Laughing
回頂端
ryoyip

發表發表於: 星期六 八月 25, 2012 11:21 am    文章主題: 引言回覆

好正~ 試左你E個方法, 先打奶, 後出啡,
留住CREMA! 正.

不過想問 "1.5至2秒後見奶脹到近半杯時,將steam wand 再放深多2-3mm,洗牙的聲音會消失。"

我都係用EC155, 但1.5-2秒就已經夠多奶泡?
因為以前試過打奶唔係好得個時, 只得幾下有洗牙聲,
之後D 奶唔夠杰, 拉唔到花, 或者D 花好幼.

其實2秒真係得架喇? 謝謝回覆.
回頂端
Mickchan

發表發表於: 星期日 八月 26, 2012 9:37 pm    文章主題: 引言回覆

1.5 至2 秒 打泡好夠,奶泡打得靚真係好似水咁,唔會好稠身。其實最重要係打完0家奶唔好立即攪佢,放響到7 至8 秒等d 奶泡溫度降少少,等佢d泡起。一打完就立即搖佢的話,d 泡未夠時間起就一定拉唔到花。最靚家拉花要要d奶泡夠稀就拉到外圍包返上來的花
回頂端
moonly

發表發表於: 星期一 八月 27, 2012 12:22 am    文章主題: 引言回覆

Mickchan 寫到:
1.5 至2 秒 打泡好夠,奶泡打得靚真係好似水咁,唔會好稠身。其實最重要係打完0家奶唔好立即攪佢,放響到7 至8 秒等d 奶泡溫度降少少,等佢d泡起。一打完就立即搖佢的話,d 泡未夠時間起就一定拉唔到花。最靚家拉花要要d奶泡夠稀就拉到外圍包返上來的花

真係唔講唔知喎!!! 我要試下你呢個獨門心得!!!
可惜依家太夜, 聽日起身第一件事沖咖啡! Very Happy

咁..係咪7~8 秒內唔要搞D 奶? 連撞枱面撞走泡泡都唔得?
回頂端
ryoyip

發表發表於: 星期一 八月 27, 2012 6:43 am    文章主題: 引言回覆

Thx,個日我試過,係好稀,好拉。但飲落個body 好薄,唔似出街飲個啲creamy感覺。正常既?
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 拉花分享 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票