coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

癈鐵研究計畫之"正晃行M-520A改裝意大利LA MARCO刀盤"
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pockychan

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 12:00 pm    文章主題: 癈鐵研究計畫之"正晃行M-520A改裝意大利LA MARCO刀盤" 引言回覆

本報告志在分享改機過程!!
改裝過程當中調教失誤可導致整部磨豆機報癈!!!
如欲改裝請自行承擔一切風險!!!!

近期得知小飛馬可改裝此意大利刀盤提升磨豆質素!!!
心諗如果正晃行都可以用到呢個意大利刀盤既話質素咪可以三級跳!! Shocked Shocked
但從各方資料所得除原裝小飛馬外其他同類型磨豆機均要摩改才可以順利改裝..... Confused Confused
本研究所實驗求證!!改裝開始!!! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

打開磨豆機後就見到今次要改裝既兩大目標....

上為新盤下為原裝!!一比較之下原裝刀鋒明顯唔夠利!!!

摩打個邊個舊盤可輕鬆取出更換!!SIZE好FIT!!幾分鐘攪掂!! Laughing

另一邊個舊盤就大鑊好多羅....拆落黎已經攪一大輪....

跟住最大問題黎勒.....就係磨頭個直徑係大過新刀盤0.5至1mm左右...
唔FIX個磨頭係無可能裝到新刀盤.... BangHead BangHead BangHead

諗左一陣....唯有用最原始既方法......

鐵柱磨成針.....慢慢磨細個直徑..... Cool Cool

過左好耐好耐之後.....終於FIT哂!!! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

跟住要非常小心!!!!!!!
要在不傷刀盤下找出兩盤最貼既位置SET返零位就大功告成!!! Wink Wink

TEST SHOT!!

粗幼SET最幼多半格!用15g粉輕TAMP出啡流速已經偏慢!

改裝結論!!!
改裝後無論粉既幼細度及磨豆速度都明顯提升!!
但改裝過程當中真係非常麻煩。。。。
有興趣者應找專業人仕代勞。。。 Embarassed Embarassed Embarassed

多謝各位收睇!!! sorry sorry sorry
littlelittle

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 1:18 pm    文章主題: 引言回覆

勁!

唔使細加工的話我都考慮換刀盤玩下... 要自己打磨就算了... (我用小飛馬)
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 1:31 pm    文章主題: 引言回覆

littlelittle 寫到:
勁!

唔使細加工的話我都考慮換刀盤玩下... 要自己打磨就算了... (我用小飛馬)

littlelittle兄,你好!
我都將小飛馬改左la marco刀盤,刀盤底同la marco刀盤好fit架! Wink
冇小飛鷹呢個問題!
(但有另一個問題係小飛馬果4粒螺絲好難先起到出黎,最後我要麻煩高人代勞先成功咋! Embarassed )
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
littlelittle

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 1:52 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
我都將小飛馬改左la marco刀盤,刀盤底同la marco刀盤好fit架! Wink
冇小飛鷹呢個問題!
(但有另一個問題係小飛馬果4粒螺絲好難先起到出黎,最後我要麻煩高人代勞先成功咋! Embarassed )

而家手沖主要都係用手磨... 小飛馬好少用... 所以唔係好痕... XDDDD
加上我未係淘寶買過O野, 都係睇定D先...
pockychan

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:09 pm    文章主題: 引言回覆

改之前真係要諗清楚!! Wink Wink

我落手個陣真係有背水FEEL....

好驚磨到中間發覺攪唔掂又返唔到轉頭成個磨豆機咪報銷.... innocent

好在最後攪得掂....
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:15 pm    文章主題: 引言回覆

littlelittle 寫到:
isaac1213 寫到:
冇小飛鷹呢個問題!

而家手沖主要都係用手磨... 小飛馬好少用... 所以唔係好痕... XDDDD
加上我未係淘寶買過O野, 都係睇定D先...

其實我同你差唔多,手沖會用手磨,小飛馬依家就間唔中用下!
而且我改刀盤前問左高人先,佢都話換唔換刀盤都唔係最緊要,而係個刀盤底夠穩陣,小飛馬係under $1000呢個range嘅機係最穩陣嘅咁話!
所以我都係諗住換黎試下!點知粒螺絲咁難搞,好在最後搞掂!

所以little兄唔痕就好!小飛馬唔換都好好!Laughing
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
pazu

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 10:19 pm    文章主題: 引言回覆

發表發表於: 星期二 十一月 20, 2012 3:09 pm    文章主題: 引言回覆

請教下:咁換過之後幼粉問題有冇解決?仲有就係轉速有冇減慢?對於風味流失有冇以前咁大?如果差距唔多我都唔想換了~望師兄指教!多謝!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pockychan

發表發表於: 星期二 十一月 20, 2012 11:46 pm    文章主題: 引言回覆

咁換過之後幼粉問題有冇解決?
A:構造問題!磨到尾都會有細粉!

仲有就係轉速有冇減慢?
A:轉速睇摩打!唔關個磨盤事!
不過因為新磨盤夠利,所以相對磨得係快左靜左!

對於風味流失有冇以前咁大?如果差距唔多我都唔想換了~
A:差唔多!換左後對Espresso味道影響大D!!
手沖就差不多!希望幫到你! Wink
bigtrumpet

發表發表於: 星期日 十一月 25, 2012 11:15 am    文章主題: san marco 引言回覆

引言回覆:
咁換過之後幼粉問題有冇解決?
A:構造問題!磨到尾都會有細粉!

請問一下, 係咪發覺沖espress時, 有太多細粉沖咗出嚟係杯drink 度?
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期一 十一月 26, 2012 7:52 pm    文章主題: Re: san marco 引言回覆

bigtrumpet 寫到:
請問一下, 係咪發覺沖espress時, 有太多細粉沖咗出嚟係杯drink 度?

改前改後都係完全無喎!!! Idea Idea Idea

呢個應該係咖啡機問題!!! Wink
bigtrumpet

發表發表於: 星期一 十一月 26, 2012 8:25 pm    文章主題: marco 引言回覆

引言回覆:

改前改後都係完全無喎!!! Idea Idea Idea

呢個應該係咖啡機問題!!! Wink

哦...

咁樣我唔係好明點解沖 espresso 時, 味道會好dd.... Confused Confused
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期二 十一月 27, 2012 5:39 am    文章主題: Re: marco 引言回覆

bigtrumpet 寫到:
咁樣我唔係好明點解沖 espresso 時, 味道會好dd.... Confused Confused

咁要由基本講起! Wink

一杯Espresso要好飲最先決條件一定要磨豆機磨粉粗幼越平均就越好飲!

首先以小飛鷹做例子...你諗住Set 1度粗幼去磨粉!
但實際因磨豆機質素問題....
1度磨出黎嘅粉可能只有3成係1度!其餘7成可能由0.5至1.5不等!
粗幼在極不平均之下Espresso沖出黎個味會矇哂!
前中後段非常唔清晰!

而用小飛馬同樣Set 1度粗幼去磨粉時!
因磨盤及摩打質素上升左....
同樣1度磨出黎嘅粉可能提升到7成Keep到係1度!
其餘3成粗幼誤差亦會縮少由0.8至1.2不等!
粗幼平均左之後Espresso沖出黎個味會Sharp返!
容易飲出各種味道如堅果味、水果味等等....
前中後段變化亦會清晰很多!

總之越靚嘅磨豆機準確粉越多!誤差粉越少!所以就越好飲

而正晃行原裝未改前磨粉質素只係小飛馬同小飛鷹中間!
原先想改用意大利磨盤後希望磨粉質素超越小飛馬!
但因為正晃摩打及機身仍不及小飛馬....
所以拉上補下之後實際飲出黎比較....質素亦只能和小飛馬看齊....

攪咁多野....得出結論就係”入門唔該直接買小飛馬” sorry sorry sorry

p.s.:以上數字純屬個人味覺推斷量化而來!不喜勿插!
nit

發表發表於: 星期二 十一月 27, 2012 10:47 am    文章主題: Re: marco 引言回覆

pockychan 寫到:

攪咁多野....得出結論就係”入門唔該直接買小飛馬” sorry sorry sorry

Pocky 兄,比你笑死 Laughing ,你嘅研究造福唔小人不用走冤枉路。
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
pazu

發表發表於: 星期二 十一月 27, 2012 10:53 am    文章主題: 引言回覆

Pocky兄,
入門直接上EUREKA,包冇後悔 Twisted Evil
費事一陣又要買多部 Laughing
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票