coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Hario MSS-1B 暨 OE LIDO vs Rosco Mini (Was: 窮人手磨問題)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 16, 17, 18  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 12:57 am    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
tucuxi 寫到:
boldfc 師兄意見係除非一杯接住一杯咁沖, 否則 rosco mini 好過 mignon, 未買 mignon 可以慳返部 mignon 喎. Twisted Evil

我又黎插下咀,唔做魔鬼,我今次做下天使先!
其實,沖espresso唔係真係為飲而要一杯接一杯咁沖,
多數情況都係要沖新一包豆,我都係通常都係買一包豆嘅時候,
就會連續沖4-5 shot去試啱粗幼、粉量,一包豆我可以沖到15 shot到,
咁淨番果10 shot就真係可以唔洗點教粗幼嘅!

我喺未係試過rosco mini沖出黎嘅esp味道之前,我唔知味道會比mignon好幾多?
但我會覺得用手磨去espresso,都有d吃力囉! Rolling Eyes

isaac 師兄言之有理, 又係有請 boldfc 師兄解惑嘅時候.

至於手磨 espresso, 要問問 HG One 嘅師兄?

不過講真, rosco mini 個外貌好似靚仔過 lido, 至於外貌係咪值差價, 就視乎係咪外貌協會嘅成員了...

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 3:24 am    文章主題: 引言回覆

HG﹣ONE容易磨,因為整不部,槓桿原理好有幫助
手提手磨真係磨到抽筋,尤其是教粗幼唔係只磨一杯
LIDO連磨幾杯都會攰
我早兩日上朋友屋企沖左兩壺手沖一壺MOKA POT
50G左右,真係勊架

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 3:35 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi兄,你好!
我有幸受pazu兄嘅邀請玩過HG-one手磨,
83 mm磨刀真係唔講得笑!磨20 g豆沖espresso,輕輕鬆鬆! Cool
而lido同rosco mini都係38 mm,但我真係未試過,真係要問番用家嘅經驗!
個人意見,沖espresso都係用電磨好d!

(我知rosco設計真係 for espresso嘅!) Rolling Eyes
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
tucuxi

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 3:42 am    文章主題: 引言回覆

要解下 rosco mini 嘅毒先得...

btw, 因為我磨豆機只用過 hario mss-1b, 如果勉強要比較, 請問 lido 會比 hario 更用力定較省力呢?

謝謝.

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 4:29 am    文章主題: 引言回覆

買個 rosco mini 才能解rosco mini 毒(以毒攻毒) twisted:
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pazu

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 4:30 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
要解下 rosco mini 嘅毒先得...

btw, 因為我磨豆機只用過 hario mss-1b, 如果勉強要比較, 請問 lido 會比 hario 更用力定較省力呢?

謝謝.

省力,因為刀更利,而槓桿也更長

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 4:44 am    文章主題: 引言回覆

用電批law Twisted Evil
Hario V01 + OE Lido #624
Spare: EC310 + ZD15
回頂端
pazu

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 5:52 am    文章主題: 引言回覆

frog 寫到:

帶出街點帶埋電批。。。。

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 7:44 am    文章主題: 引言回覆

pazu 寫到:
frog 寫到:

帶出街點帶埋電批。。。。

電批充電ga ma....
何況出街就去coffee shop 算la
除非去露營 XD
Hario V01 + OE Lido #624
Spare: EC310 + ZD15
回頂端
boldfc

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 7:56 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
tucuxi 寫到:
boldfc 師兄意見係除非一杯接住一杯咁沖, 否則 rosco mini 好過 mignon, 未買 mignon 可以慳返部 mignon 喎. Twisted Evil

我又黎插下咀,唔做魔鬼,我今次做下天使先!
其實,沖espresso唔係真係為飲而要一杯接一杯咁沖,
多數情況都係要沖新一包豆,我都係通常都係買一包豆嘅時候,
就會連續沖4-5 shot去試啱粗幼、粉量,一包豆我可以沖到15 shot到,
咁淨番果10 shot就真係可以唔洗點教粗幼嘅!

我喺未係試過rosco mini沖出黎嘅esp味道之前,我唔知味道會比mignon好幾多?
但我會覺得用手磨去espresso,都有d吃力囉! Rolling Eyes

isaac 師兄言之有理, 又係有請 boldfc 師兄解惑嘅時候.

至於手磨 espresso, 要問問 HG One 嘅師兄?

不過講真, rosco mini 個外貌好似靚仔過 lido, 至於外貌係咪值差價, 就視乎係咪外貌協會嘅成員了...

1. 轉速!
雖然確切道理沒有定論,有人認為發熱的原因,有人認為是順應性的原因,有人認為靜電產生少等等,但低轉速對粉的質素有莫大幫助則是共認。

but, 提高轉速是最有效的提高效率的方法。時間就是金錢,right? 所以的電磨大多都是高轉速。

但是,我不滿意高轉速帶來的粉的質素的下降,有辦法嗎?可以,你只要肯比錢,換上大磨盤的同時,再換上稍低轉速、高扭力的電機,然後再增加重量維持整台機器的穩定性。這是大多高端電磨的做法。既然都說mignon,就以其來舉例好了:eureka mignon, 1350rpm,50mm flat burr, 4.5kg, 高端的eureka fashion, 920rpm, flat 75mm burr, 18.5kg。

但是,即使如此,這個轉速還是太高了,對粉質素的影響還是很大。還有辦法嗎?有,只要你肯比錢。轉錐刀,因為平刀是要靠旋轉的離心力將豆甩進刀裡面,再低的轉速離心力不夠。so, eureka Olympus K, conical 68mm, 680 rpm, 600W, 17kg。

但是這個轉速還是太高了。還有辦法嗎?有,只有你肯比錢。有幾個方法:

*方法1,換一個更大扭力,更大功率的低轉速電機,價格當然就很貴。so ,eureka Olympus KR, conical 68mm, 320 rpm, 720W, 20.5kg。因為,轉速減低,很容易卡豆,扭力不夠很容易就會燒電機。其實每一家的磨都是這樣了,你可以選eureka olympus kr, 也可以選mazzer robur, 大、重、低轉速、高扭力,大磨盤,錐盤,然後就是貴。這個方法,就是我之前說的你想要rosco的粉的質素,你就要花多幾倍錢。這些錢是為了高效率磨豆的同時,保持粉的質素。but,如果家用,你真的值得為高效率而比多這麼多錢嗎? 我不願意比這麼多錢,還有辦法嗎?

*方法2, 低成本方法,用變速齒輪,降低速度,但是由於扭力不夠,所以要增加一個感應器,當一出現卡豆,就要停機。這是 Baratza一系列磨豆機的做法,它主要是針對家用,低價格、高範圍可調,調節方便,殘粉低,可惜的是,或許是技術問題,或許是成本問題,太多塑膠件,以至影響repeatablity。

當然,還有一種方法,不過也不便宜: *方法三,M3的方法,先用錐刀將粉打細,再用平刀出粉,很多人認為M3結合了錐刀、平刀的優勢,不過在我看來,這個是trick。trick1: 因為M3是用皮帶減速(好像是500rpm,記唔清)以提高豆的質素,必須先用錐刀利用重力將豆磨幼先夠離心力甩入平刀。 trick2: 但是500rpm還是太高了,之前提到eureka Olympus KR, conical 68mm, 320 rpm,500rpm如果再提高質素?想辦法延長磨片路徑,因有看法大磨盤的往往磨esprsso較好是因為路徑長,較平滑。這個錐、平結合說穿了就是有限空間提供更長的路徑啦。

*方法四,將平刀豎起,可以利用重力將豆帶入磨中。這是kalita Nice Cut Mill的做法,好似係400rmp,不過,這個方法對細粉的可調性太差,偏偏espresso對粉的寬容度太差,修正的空間也較少。

其實,以上已經將絕大多數種類的磨都提到了。

總結一下:
1. 低轉速對粉的質素有莫大幫助。
2. 低轉速的高品質的電磨是有的,你可以係高階商業磨中見到,請準備大量金錢、大量的空間、以及打算浪費更多的豆。
3. 如果你否決了2, 則a. 睇情況犧牲粉的品質 or 2. 買一隻高質素的手磨。不要忘記一隻古殘的pede手磨已足以打敗mazzer mini.

2. repeatablity與寬容度
這一點很複雜!就經驗而言,大磨盤有優勢,原因未有定論,但也與精度有關。像lido就是精度不夠,repeatablity與寬容度較差,偏偏調節起來也較麻煩,所以用在espresso便不夠方便。lido與rosco並非單外觀上的差距,lido像是用現代材料去重現古代手磨,rosco像是用現在材料去提升古代手磨。

3. 費力問題。
如果你是女性,rosco磨espresso幼度是會有些吃力,男性的話就沒有問題,不要忘記,沒有電磨之前,espresso已經存在。38mm burr, 每一圈吃的豆是很少的。rosco不是68mm, 73mm, 81mm這些巨無霸。不過,說來有趣,rosco並非最省力的,像pede 88這種磨是最省力的,這是一款斜軸的手磨,即使女性,磨espresso也可以說是不費吹灰之力。
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 8:20 am    文章主題: 引言回覆

感謝 boldfc 師兄再次詳盡講解.

可惜 rosco mini 團購仲係未發市...

而家我用 hario mss-1b, 每日沖兩壼 aeropress, 約用豆 33.4g, 周末通常一壼 aeropress (16.7g) 或一壼 brikka (24g), 加一壼冰滴 (60g), 所以每日磨豆 33.4g-84g, 日子有功, 唔算好攰, 但當然呢啲全部都唔係 espresso 咁細嘅研磨.

又其實我未有 espresso 機, 如果有朝一日再添置 espresso 機, 仲有無耐性用手磨, 都係未知之數.

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 8:21 am    文章主題: 引言回覆

又: 睇返傻爸網頁, 原來早有提及 hario mss-1b 內磨臼卡死嘅問題, 不過當時未遇到呢個情況, 唔明白何謂內磨臼卡死. 而家就當然明白了.

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 8:24 am    文章主題: 引言回覆

Thanks boldfc 兄超詳細解釋!

不過,我冇錢買高端磨豆機,如果我依家仲未買espresso用磨豆機都好,
我係會買mignon Cool
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
boldfc

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 8:50 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
感謝 boldfc 師兄再次詳盡講解.

可惜 rosco mini 團購仲係未發市...

而家我用 hario mss-1b, 每日沖兩壼 aeropress, 約用豆 33.4g, 周末通常一壼 aeropress (16.7g) 或一壼 brikka (24g), 加一壼冰滴 (60g), 所以每日磨豆 33.4g-84g, 日子有功, 唔算好攰, 但當然呢啲全部都唔係 espresso 咁細嘅研磨.

又其實我未有 espresso 機, 如果有朝一日再添置 espresso 機, 仲有無耐性用手磨, 都係未知之數.

所以如果你沒要磨espresso需要,可以用住hario先,espresso之所以需要更優秀的磨是因為對粉更敏感,而可修正的時間與手段太少。所以可承受的範圍儘量買高質素的。
回頂端
boldfc

發表發表於: 星期五 五月 03, 2013 10:37 am    文章主題: 引言回覆

Thanks boldfc 兄超詳細解釋!

不過,我冇錢買高端磨豆機,如果我依家仲未買espresso用磨豆機都好,
我係會買mignon Cool

貴有貴玩,平有平玩啦。自己先知道自己最需要的。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 16, 17, 18  下一頁
8頁(共18頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票