coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

V60
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期二 五月 14, 2013 11:50 am    文章主題: V60 引言回覆

帶太太去 knockbox, 同一款豆試咗我常用嘅 aeropress 沖法, 及手沖 (可惜當日虹吸因為個爐壞咗無得試), 結果太太鍾情手沖, 而我一直無手沖用具, 只好勉為其難添置 Twisted Evil , 而技術只能慢慢練習.

因為近日樂天滿 10000yen 免運費, 所以打算一口氣訂手沖用具, 而家睇緊濾杯, 見 v60 有分不同原料, 有膠, 金屬, 陶瓷, 我心儀陶瓷, 覺得保溫較好, 又無金屬味, 唔知有無關係呢?

size 方面, 我用開一個 hario 1 號壼, 所以本來想揀返 1 號濾杯, 但爬文又好似見 2 號濾杯多過 1 號濾杯, 請問係咪 2 號比 1 號易掌握呢?

謝謝.

發表發表於: 星期二 五月 14, 2013 6:14 pm    文章主題: 引言回覆

唔係買1號杯仲好
我就係一開始買二跑,又大又撞壺
沖一兩杯根本唔使再2號
之後買左個1 號陶瓷用得好HAPPY

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 12:54 am    文章主題: 引言回覆

感謝師兄指教, 咁我專心搵一號杯了.

另外手沖壼方面, 素聞野田琺瑯月免印壼喺保溫同水流控制方面都幾好, 但又見有師兄話呢個壼新手難掌握. 金屬壼我又擔心有金屬味. 請問有其他推薦嗎?

謝謝.

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 2:20 am    文章主題: 引言回覆

神燈啦 Wink 包你一用傾心 Twisted Evil

http://freshcoffeentea.no-ip.info/store/index.php?main_page=product_info&cPath=7&products_id=366
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
tucuxi

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 2:21 am    文章主題: 引言回覆

師兄, 我係用 mss-1b 嘅窮人呀!

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 2:26 am    文章主題: 引言回覆

話時話, 樂天真係好多手沖壼, 免運費真係好抵, 不過要識揀: http://global.rakuten.com/zh-tw/category/kitchen/pots_pans/kettles/coffee_kettles/#googtrans/ja/zh-tw

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 4:41 am    文章主題: 引言回覆

樂天: 対象ショップで対象商品を10,000円以上ご購入で5,000円までの送料が無料に
冇理解錯的話:「對像商店對像商品一萬円以上消費, 免五千円以下的郵費.」
有咖啡用品店嗎?
tucuxi

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 4:56 am    文章主題: 引言回覆

我理解都係單一商店每次消費滿 10000円 免 5000円運費, 仲要個商店有參加呢個免運費計劃, 有參加嘅商店亦唔係所有貨品都免運費. 幸好個標示都好清楚.

睇運費表, 5000円寄香港可以寄 4kg.

5000円以外運費自負.

我無搵到專賣咖啡用品嘅鋪頭. 搵到有月免印壼 0.7L 白色 2866円, kalita 神燈 11876円, hario mss-1b 手磨 2100円等, mini porlex 未搵到, kono 虹吸壼未搵到.

不過除神燈自己一個就夠 10000円外, 未搵到其他商店有齊我想要嘅嘢以致可以加總數到 10000 円, 譬如有月印壼就無 V60 VDC-01W 咁, 或者就算有, 加埋都宋夠 10000円.

可能要搞團購!?

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 6:22 am    文章主題: 引言回覆

pazu 寫到:
唔係買1號杯仲好
沖一兩杯根本唔使再2號

我非常非常同意pazu兄說法,我有兩個陶瓷的02因不好用也放在一邊,反而01的(不過係膠)天天都用。如果要沖兩杯以上也不要用02或03,分多一兩次沖好些!
另外我覺得陶瓷是比較保溫,但只限於已用足夠熱水溫陶瓷濾杯,否則流失熱也很大,尤其在冬天。而膠除了平很多,另外也有它的好處,就是不用太多熱水溫杯也可保持出來咖啡的溫度!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 7:05 am    文章主題: 引言回覆

ultratec 寫到:
pazu 寫到:
唔係買1號杯仲好
沖一兩杯根本唔使再2號

我非常非常同意pazu兄說法,我有兩個陶瓷的02因不好用也放在一邊,反而01的(不過係膠)天天都用。如果要沖兩杯以上也不要用02或03,分多一兩次沖好些!
另外我覺得陶瓷是比較保溫,但只限於已用足夠熱水溫陶瓷濾杯,否則流失熱也很大,尤其在冬天。而膠除了平很多,另外也有它的好處,就是不用太多熱水溫杯也可保持出來咖啡的溫度!

師兄言之有理! 我貪心啲, 唔知其他師兄師姐對唔同質料嘅濾杯意見如何呢?

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 7:12 am    文章主題: 引言回覆

我諗緊搞幾個月兔印返黎,有無人想要?
Hario V01 + OE Lido #624
Spare: EC310 + ZD15
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 7:13 am    文章主題: 引言回覆

唔好又話我魔鬼引人買嘢呀, 我又係無買o架. Twisted Evil

發表發表於: 星期三 五月 15, 2013 7:17 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
唔好又話我魔鬼引人買嘢呀, 我又係無買o架. Twisted Evil

Hario V01 + OE Lido #624
Spare: EC310 + ZD15
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 16, 2013 5:51 am    文章主題: 引言回覆

手沖壺方面,我自己就用緊月兔壺Very Happy

但其實Kalita幾款手沖壺都好好!
就好似nit兄所講Kalita 宮廷壺POT900

有幾款用銅製嘅都幾靚架!好似幾好用咁!

Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 16, 2013 6:15 am    文章主題: 引言回覆

另外,補充下濾架,有幸去到上星期舉行嘅HOFEX,可以睇到HKGBC 2013嘅比賽,
當中HKGBC 2013冠軍(見Fresh網站先知係用Fresh豆!勁 Cool )手沖就係用以下呢個濾架!反而手沖壺係用Tiamo手沖壺!

Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票