coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

LEVA 莫問出處...
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 我的咖啡軍備
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 2:19 pm    文章主題: 引言回覆

ek 寫到:
有時間,我又黎講下廢話先
廠方會建議嘜嘜嘜咁,當然,廠方係以商用的角度去睇,而商用以一般小型咖啡店,點都起
碼幾十杯以上,所以廠方的建議,都係以商用角度去作標準
我o地作為玩家,每日都係幾杯,都已經叫多,所以每日用完,以一般逆沖幾次,定期拆下個
分水網出黎洗下,都已經足夠
當然,如果係用藥粉定期清洗,都無問題,只係要留意番我之前o既提及,只要用過藥粉洗過
藥粉會影響內部喉管內部原本的光滑,當然唔係話好誇張會變左好粗糙咁,但就一定會影
響到原本光滑o既表面,會令到內部更易積聚污垢,所以就以後都一定要定期用粉去清洗
其實用唔用粉洗都無所謂,但一定要記住,你用過粉,就一定以後都要用,唔好用開粉o既
師兄,見到我係到9up講唔用,就跟住唔用

記住,用過粉洗嘅就繼續用,無用嘅就自衡量啦 !
至於水垢,又係另一樣o野,係唔關用藥粉逆洗沖煮頭呢個部分,只要用軟水,就會無問題
而一般咖啡機,都絕少係因為無用藥粉去逆洗而出問題,只要日常好好保養,所以大可以放心呢點
問題多數唔係出現係沖煮頭,而最常見的,例如pid,溫度唔上,沖煮時壓力唔升高之類

廠方建議,係唔會錯,但又未必每樣都o岩用於所有用家,由其係玩家

leva是家用機來!!! 商用部機係頂唔順!! 而商用起碼幾升boiler!!!

會令內部不光滑,有什麼憑據? 你拆開來做過研究?

不是用軟水就可以完全冇水垢!!!! 只是較小! 只有用ro逆滲透純水先可以完全冇水垢的!!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
fishy

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 2:21 pm    文章主題: 引言回覆

ek 寫到:
fishy 寫到:
alexson 寫到:
唔係fresh度開底可否說出來架?

我驚左啦...

fresh 冇得開底呀?

但可以問下有無現成開左底賣

佢個網冇呀
回頂端
ek

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 2:25 pm    文章主題: 引言回覆

fishy 寫到:
ek 寫到:
fishy 寫到:
alexson 寫到:
唔係fresh度開底可否說出來架?

我驚左啦...

fresh 冇得開底呀?

但可以問下有無現成開左底賣

佢個網冇呀

明天打電話去問下 Wink
回頂端
alexson

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 3:07 pm    文章主題: 引言回覆

個人認為用定期用粉逆洗應該係需要的,始終只係靠普通熱水逆洗一定未夠乾淨,日子有功污漬就會影響出啡質素。雖然我是新手,但common sense都覺得有需要。至於descale,半年至一年做一次,都ok啦,當大掃除,沖啡真係冇得懶同慳。

http://www.home-barista.com/espresso-machine-cleaning.html
4. 偽小飛鷹,
http://www.facebook.com/milkafeathome/
回頂端
ek

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 3:29 pm    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:

leva是家用機來!!! 商用部機係頂唔順!! 而商用起碼幾升boiler!!!

不是用軟水就可以完全冇水垢!!!! 只是較小! 只有用ro逆滲透純水先可以完全冇水垢的!!!

我見你都好了解廠方說明,所以至咁講,係任何一個售賣點,不是列明"商用"呢兩個字嗎?
所以廠方以商用標準作說明,都不足為奇
leva系列,機本上係處於家用同商用之間,當然,商用的話,都只可能應付一些小型嘅coffee shop
而作為玩家嘅,就會視佢為家用

藥粉會令內部不光滑,小弟不才,不能拆開比你睇,因為我都未用過,至於拆開來做過研究,
我相信你都未夠薑去拆自己部機,所以,我都係覺得你都無憑據
而我係由一些咖啡前輩級及熟悉咖啡機內部結構的人士而得知,我相信佢o地對咖啡製作及機件的內部運作,都比我同你熟

我都相信軟水樹脂,未必可以百分百交換晒所有鎂同鈣,其實要清楚何為軟水同硬水,硬水係唔可以濾到變軟水,你所講嘅RO其實係濾芯,
RO膜係濾唔到鎂同鈣,而整套濾水器,你唔加軟水樹脂,出黎嘅水,都可以叫純水
軟水樹脂,係進行陽離子的交換作用,交換水中鈣、鎂、鉀,所以係濾唔到
而軟水係唔適合長時期飲用,因為水中缺乏鈣、鎂、鉀等人體須要嘅物質
所以一般家庭,都好少會裝軟水樹脂芯落RO濾水器中

嘩!又打咁多字,好攰呀!
回頂端
ek

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 3:50 pm    文章主題: 引言回覆

alexson 寫到:
個人認為用定期用粉逆洗應該係需要的,始終只係靠普通熱水逆洗一定未夠乾淨,日子有功污漬就會影響出啡質素。雖然我是新手,但common sense都覺得有需要。至於descale,半年至一年做一次,都ok啦,當大掃除,沖啡真係冇得懶同慳。

http://www.home-barista.com/espresso-machine-cleaning.html

大家開心分享下心得,最緊要大家自己覺得安心,咪得囉 !
回頂端
alexson

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 4:01 pm    文章主題: 引言回覆

兩位師兄都好見識廣
佩服佩服
4. 偽小飛鷹,
http://www.facebook.com/milkafeathome/
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 4:03 pm    文章主題: 引言回覆

ek 寫到:
邪惡熊啤啤 寫到:

我見你都好了解廠方說明,所以至咁講,係任何一個售賣點,不是列明"商用"呢兩個字嗎?
所以廠方以商用標準作說明,都不足為奇
leva系列,機本上係處於家用同商用之間,當然,商用的話,都只可能應付一些小型嘅coffee shop
而作為玩家嘅,就會視佢為家用

商用要認付連續沖煮,不是一個鐘十杯八杯,人客不會咁聽話分開來,通常無厘頭特然來十幾個客喪沖,好老實leva係認付唔到特如其來既人客衝擊!!! 溫度都要回氣
markus 6升就真係商用了,長出長有!!!

藥粉會令內部不光滑,小弟不才,不能拆開比你睇,因為我都未用過,至於拆開來做過研究,
我相信你都未夠薑去拆自己部機,所以,我都係覺得你都無憑據
而我係由一些咖啡前輩級及熟悉咖啡機內部結構的人士而得知,我相信佢o地對咖啡製作及機件的內部運作,都比我同你熟<<<<<-------

但我都由好多咖啡前輩級及熟悉咖啡機內部結構的人士得知最小最小都要一個月用一次粉逆洗,否則對group head不坎設想,我都相信佢o地對咖啡製作及機件的內部運作,都比我同你熟

我都相信軟水樹脂,未必可以百分百交換晒所有鎂同鈣,其實要清楚何為軟水同硬水,硬水係唔可以濾到變軟水,你所講嘅RO其實係濾芯,
RO膜係濾唔到鎂同鈣,而整套濾水器,你唔加軟水樹脂,出黎嘅水,都可以叫純水
軟水樹脂,係進行陽離子的交換作用,交換水中鈣、鎂、鉀,所以係濾唔到
而軟水係唔適合長時期飲用,因為水中缺乏鈣、鎂、鉀等人體須要嘅物質
所以一般家庭,都好少會裝軟水樹脂芯落RO濾水器中

嘩!又打咁多字,好攰呀!

商用要認付連續沖煮,不是一個鐘十杯八杯,人客不會咁聽話分開來,通常無厘頭特然來十幾個客喪沖,好老實leva係認付唔到特如其來既人客衝擊!!! 溫度都要回氣
markus 6升就真係商用了,長出長有!!!

但我都由好多咖啡前輩級及熟悉咖啡機內部結構的人士得知最小最小都要一個月用一次粉逆洗,否則對group head不坎設想,我都相信佢o地對咖啡製作及機件的內部運作,都比我同你熟

ro可以去到0.0001微米,係任何礦物質冇晒,所以叫純水,為一可以做到零水垢既技術!
但leva或oscar有機會感應唔到,開唔到機,要加小小普通水

軟水係可以有礦物質,大大不同
回頂端
leko

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 4:43 pm    文章主題: 引言回覆

啤啤兄,信相大家都明白你的觀點了。事實上各人有各人意見,無話絕對正確既。例如我所理解既最少最少係完全唔用粉洗。
至於係咪商用機,睇間舖主力做乜生意,我隨時話到你知有邊間舖用緊 expobar 沖啡,就算Office pulsar我都見過,不要講得太盡。
至於純水,所知很多朋友都用,肯定不存在感應上的問題,其實你有 expobar,試試便可肯定。
個人比較同意 nit 兄的說法,如果就咁出水都飲唔到又味就得,有專家高手話要,又有專家高手話唔使,我選擇成哥那套。

leko 在 星期三 三月 05, 2014 5:26 pm 作了第 1 次修改
回頂端
alexson

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 5:18 pm    文章主題: 引言回覆

其實好簡單的道理,大家可以試下唔用洗潔精洗碗,只用熱水。
都冇味架,一樣食唔死。

用過量洗潔精洗又係食晒落肚。

最多人選擇既應該係適量洗潔精洗碗吧?同埋一些唔肥唔油既咪熱水過水ok啦。

祝大家部機都長命百歲啦
4. 偽小飛鷹,
回頂端
i_djinn

發表發表於: 星期三 三月 05, 2014 5:55 pm    文章主題: 引言回覆

其實大家唔使咁複雜...
信高人不如信自己...

熱水不能沖走油積.
回頂端
fishy

發表發表於: 星期四 三月 06, 2014 2:12 am    文章主題: 引言回覆

越睇越唔明
因為以我理解, 清潔粉就係清潔粉, 係清潔沖煮頭用既, 主要係去油去漬
如果係咁既話, 理論上應該唔會有好似有師兄講乸到金屬唔光滑既情況 (靠估)

而另一樣野, descaling, 就應該係講清除機內, 包括煱爐內既鈣化物, 呢樣野, 我估就真係會乸D 金屬, 會唔會勁到唔光滑? 我估會有

但睇完師兄們既討論, 我開始搞唔清清潔粉同 descaling 係咪同一樣野黎....
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期四 三月 06, 2014 4:06 am    文章主題: 引言回覆

fishy 寫到:
越睇越唔明
因為以我理解, 清潔粉就係清潔粉, 係清潔沖煮頭用既, 主要係去油去漬
如果係咁既話, 理論上應該唔會有好似有師兄講乸到金屬唔光滑既情況 (靠估)

而另一樣野, descaling, 就應該係講清除機內, 包括煱爐內既鈣化物, 呢樣野, 我估就真係會乸D 金屬, 會唔會勁到唔光滑? 我估會有

但睇完師兄們既討論, 我開始搞唔清清潔粉同 descaling 係咪同一樣野黎....

是不同的
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期四 三月 06, 2014 4:18 am    文章主題: 引言回覆

[quote=leko"]啤啤兄,信相大家都明白你的觀點了。事實上各人有各人意見,無話絕對正確既。例如我所理解既最少最少係完全唔用粉洗。
至於係咪商用機,睇間舖主力做乜生意,我隨時話到你知有邊間舖用緊 expobar 沖啡,就算Office pulsar我都見過,不要講得太盡。
至於純水,所知很多朋友都用,肯定不存在感應上的問題,其實你有 expobar,試試便可肯定。
個人比較同意 nit 兄的說法,如果就咁出水都飲唔到又味就得,有專家高手話要,又有專家高手話唔使,我選擇成哥那套。[/quote]

我都有見過茶餐廳用delonghi 既半自動机仔沖啡,即又算是商用?
好簡單,如果想開cafe,去專門既店買机或租机,佢會提供什麼机你選?
就算大角咀D小店都用4litre單頭

佢定位是家用是事實來,只不過佢性能唔錯,如果真係唔太多人都頂得下甘解
回頂端
leko

發表發表於: 星期四 三月 06, 2014 6:56 am    文章主題: 引言回覆

有商舖用緊都唔叫商用,同你有賓州我話你唔係男人一樣。我唔夠你講,你是對的。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 我的咖啡軍備 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  下一頁
5頁(共7頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票