coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Expobar single shot filter迷思..
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
denonade

發表發表於: 星期五 九月 14, 2012 10:48 am    文章主題: Expobar single shot filter迷思.. 引言回覆

話說有次見到堆粉頭粉尾玩到成座山咁, 我就試下用Expobar跟來個single shot filter去玩呢堆"廚餘"喇, 點知, 好大發現, 唔知點解, 沖出來既ESPRESSO好好味, 完全唔苦唔澀仲飲到豆既味.. 差不多是用SYPHON沖出來既濃縮版本, 所以我而家遇到一個好大疑惑, 原來我上個星期所謂成功既味道,原來都係唔多掂既味道.

我用過兩種豆去試, 粗幼係一致冇改
1) 7/20抄既Terra(cafe corridor), 放左咁耐又未開, 諗住拿來研究下single shot filter. 首先, 用single shot filter 裝9g粉, 我用58MM tamper壓(所以中間冇tamp過), 沖出來有黃啡色crema, 開30ml水去taste, 入得口, 唔苦唔澀唔酸

2) 7/20抄既Terra, 試返double shot filter. 18g粉, 用58MM tamper放上去,修正水平, 冇用力壓. 沖出來深啡帶紅色crema, 中間有泡,仲有深啡色粒粒係面, 開30ml水去taste, 好刺激, 完全唔入得口, 勁苦勁澀又酸

3) 9/12抄既Yirgacheffe Koke Espresso(Fresh), double shot filter, 18g粉, 用58MM tamper放上去,修正水平, 冇用力壓. 沖出來深啡帶紅色crema,中間有泡,仲有深啡色粒粒係面, 開30ml水去taste, 麻麻地, 都入得口, 好少苦冇澀少少酸

4)9/12抄既Yirgacheffe Koke Espresso(Fresh), single shot filter 9g粉, 我用58MM tamper壓(所以中間冇tamp過), 沖出來有黃啡色crema, 開30ml水去taste, 好好味. 唔苦唔澀唔酸, 飲到用SYPHON沖煮既味道

問題
1)原裝single shot filter 設計上是放幾多粉?
2)平時爬文大家用expobar double shot filter只係拉25-30ml (1oz), 咁唔通single shot filter 係拉0.5oz左右?
3)每次用double都會出現深啡帶紅色crema,中間有泡,仲有深啡色粒粒係面, 點解呢? 我平時係公司飲自動機, 都係黃啡色crema, 係咪有地方錯?
4)水溫PID顯示94係指boiler定E61沖煮頭? 爬外國文又話原廠offset左-6度, 呢度唔太明
5)當沖煮時, 壓力錶提升到10bar, 在試機時員工己用壓力錶check過是9bar, 請問機內壓力錶點解會高1bar呢?

keep住grind size, dose, tamp,水溫,壓力都constant, 只係換左新豆舊豆同single/double filter黎測試, 兩隻豆係呢個grindsize第一滴啡都係溶朱古力後滴滴下變水柱. 結論係single沖出來先去到合格,似平時係公司自動機飲到既espresso. 而用親double既, 就唔合格, 有雜味刺激味.

請教下各位, double shot filter同single shot 比較,有冇什麼特別地方我完全唔了解呢? 先謝!

P.S. Expobar leva 2 vibrate pump

denonade 在 星期一 九月 17, 2012 9:49 am 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
koonyue

發表發表於: 星期五 九月 14, 2012 2:14 pm    文章主題: 引言回覆

我冇 expobar, 設定上既野答你吾到, 但你有句令我好驚嚇 ...

"結論係single沖出來先去到合格,似平時係公司自動機飲到既espresso. 而用親double既, 就唔合格, 有雜味刺激味."

如果用 expobar, 只係沖到自動機既質素, 我有少少懷疑, 可能係你對一 shot 好既 espresso 仲未係好清楚明白 ...

仲有, 點解 "開30ml水去taste"?? 加左水個味道 ....

會吾會係你吾太鐘意比較 strong 既味道? 可能 espresso 黎個沖法吾岩你 ...

至於點解 single 好飲 d, 我諗係你用少左一半粉, 但照出咁多水, shot espresso 己經溝淡左好多, "咁o岩"就番你個人口味, 所以覺得好飲左

你可以試下拍條片, 影埋個 shot (連埋 crema)
回頂端
denonade

發表發表於: 星期五 九月 14, 2012 4:13 pm    文章主題: 引言回覆

係喇, 我會POST CREMA相, 琴晚搞太夜只拍左single shot一張crema

加水原因係...之前試粗幼, 試到反舌, 訓覺都苦到出來, 所以就加一份水去試味, 易D試返到底係苦定太濃分唔清, 就習慣左加水去taste味道

我想話, 我真係連自動機既水準都未做到, 我唔知乜野問題, 好迷惘, 而家用single shot filter先可以試到唔加水都入到口

我只知, 如果DAY1搵成哥出機, 咁一開始有個reference就唔會而家咁迷失. 衰心急囉, 時間太趕, 約唔到佢出機. 結果..... 出機時都冇飲過由呢部機做出來既一杯好既espresso, 所以冇得reference, eureka既粗幼reference mark又偏理好遠.唉..總之一言難盡

所以上來爬文向各師兄偷師.

single 好飲 d, 係因為飲到本身隻豆既味, 冇雜味冇苦冇澀, 好似濃縮左既syphon煮出來咁, 因為我有用相同豆量以1:10去煮一次syphon get隻豆本身個味道先. 而且single我只拉到15ml左右就見白停機, 情況唔同double shot咁拉到25-30ml

而一直飲唔到一SHOT espresso係因為, 一直都未嘗過唔苦唔澀既espresso,而出機果時送既豆豆都己經係抄左20日....(唉), 所以係前幾日先玩抄左一兩日既鮮豆先發現磨出來都唔同味道了, 好香. 如果你而家問我, single shot拉出來果15ml espresso我係可以飲到既.
回頂端
denonade

發表發表於: 星期六 九月 15, 2012 12:06 pm    文章主題: 引言回覆

http://www.youtube.com/watch?v=4_Y2PBqsSTE
18.5g double shot filter

http://www.youtube.com/watch?v=LT1lGV7dC3A
7.2g single shot filter

single shot 沖出來似平自動咖啡機出既crema, 比較薄但飲到多種味道,冇咁酸
double shot沖出來好刺激既感覺, 好酸, 之後加左20ml水去飲, 都冇飲到咁多味道,雜味多, 同埋唔好飲

請教[size=18]
[/size]
回頂端
moonly

發表發表於: 星期日 九月 16, 2012 12:20 am    文章主題: 引言回覆

18.5 double 沖完黎先係靚野喎! single 果杯Crema 薄CHE CHE..
可能真係你飲慣syphon , espresso 唔啱你口味.
回頂端
denonade

發表發表於: 星期日 九月 16, 2012 1:41 pm    文章主題: 引言回覆

moonly 寫到:
18.5 double 沖完黎先係靚野喎! single 果杯Crema 薄CHE CHE..
可能真係你飲慣syphon , espresso 唔啱你口味.

咁我出街去order 杯espresso飲下先, 參考下
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期一 九月 17, 2012 12:16 pm    文章主題: 引言回覆

你會搵邊間coffee shop比較espresso口味呀? Laughing
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期二 九月 18, 2012 2:23 pm    文章主題: 引言回覆

其實好飲就得喇, crema 你試下就咁"不"黎飲, 係吾好味架 ~

crema 只要有就 ok, 吾需要太多, 太在意, 全 shot 個味道夠平衡, 分明先最重要
回頂端
denonade

發表發表於: 星期三 九月 19, 2012 10:45 am    文章主題: 引言回覆

回pandaray兄, 都係九龍就腳某兩三間出名既囉,
回koonyue兄, 之前十杯得一杯叫好飲, 終於找到問題所在喇, 是咁的.

琴晚鮮豆一返, 做左兩杯, 一杯打奶, 一杯就咁飲, 終於可以飲完一杯唔洗加水既ESPRESSO, 因為, 終於做到一杯比較正常既質素了, 之前曾經試過做過兩次過呢個質素, 即係唔會一入口好刺激又苦又澀又酸, 但就只係果兩次. 而上次single shot filter飲過一杯好飲既後, 再做多次都冇咁好飲, 總結一路以來既經驗令我搵出最大原因都係dosing問題佔最大比重, 其次就係自然放tamper上去唔再壓呢種輕tamp配合本身dosing唔平均既情況會令最終既extraction更加惡化, 所以我最後唔用自然落粉法, 又唔用紙杯推粉法, 用返WDT, 但改少少, 唔打圈, 界格仔, 又用超微輕力但密度又高去震個potafilter令到原本用針重新分佈後出現既gap再次自然鋪平. 再加埋預浸5秒. 嘩! 終於飲到一杯好味既espresso, 豆係 Ethiopian Yirgacheffe Koke Espresso, fc左仲可以飲到花香味, 真係神奇, 終於體驗到師兄你地體驗到既多種味覺, 好複雜,但又唔難入口. 拆開個粉餅來睇下, 嘩, 入便幾乎是一隻色, 以前入便係好亂雜色既. 而且我先拉左25ml左右(連預浸31秒),就換杯再拉25ml左右睇下第二杯見白得黎會唔會唔太難飲, 結果第二杯有少少苦,但都仲係可以入到口既, 又有花香味. 下便就係拉左50ml出來既粉餅

附上月餅照, 比師兄們研究下, 睇下仲有什麼地方可以改進

外邊因為金屬關係, 會深色d係無可避免囉?
Smile Smile Razz
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期三 九月 19, 2012 6:00 pm    文章主題: 引言回覆

good !

其實吾睇睇個餅架喇, 沖得好, 味道自然好, 你冇可能吾知, 一飲就知道: "得左 Very Happy "

努力 ! 我諗你下一步係盡量做少 d 動作, 其實慢慢你會發覺咩 wdt 係冇咩用, 落粉, tamp, 沖, 就係咁簡單
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 九月 20, 2012 9:27 am    文章主題: 引言回覆

最重要唔好搵pc, sb去比就可以.
恭喜你搵到自己沖既好飲espresso. koke係可以沖得好好飲架 Laughing
回頂端
denonade

發表發表於: 星期四 九月 20, 2012 11:37 am    文章主題: 引言回覆

當然明白, PC, SB, 係快餐, 仲要係做一杯飲料, 個飲料叫咖啡, 完全同煮咖啡係兩回事.

我一向有用syphon煮city roast既耶卡雪夫, 煑完都等到溫度60度先開始飲, 45-49左右最最最好飲. 一過左就唔太好飲. 琴晚我又再煮koke, 發現杯打左奶既koke溫度去到40度左右, 己經唔好飲, 果然豆既本質冇變, 再理解多一點呢隻豆既特性. 所以想問下大家, 有邊種豆用來做cappuccino, latte, 放涼左接近室溫, 都唔會味道唔見哂呢? 係咪acidity冇咁高既豆會好KEEP D?
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 九月 20, 2012 12:15 pm    文章主題: 引言回覆

denonade兄,你好!
有少少唔明白你講沖到一杯好飲嘅咖啡,跌到某個溫度之後會變成唔好飲,
以我嘅少少經驗,沖得好嘅咖啡(無論乜野沖法,包括espresso、手沖),
味道當然會依時間、溫度有唔同,而且應該會越接近室溫,味道出得越多,
所以應該係越好飲架! Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
koonyue

發表發表於: 星期四 九月 20, 2012 2:51 pm    文章主題: 引言回覆

denonade,

latte 又好, espresso 又好, hand drip 又好, 以我自己為例, 最重要係入口溫度, 吾可以太熱 / 太涼, 最好係一入口你 feel 吾到有"熱"黎個感覺, 張所有味覺集中番去個味道上面, 咁就為之好

如果你杯 latta 要放涼先飲, 首先要問你打奶係米過熱? 正常打到 65 度, 拉完花就算即刻飲都好舒服, 吾會過熱, 吾明點解仲要等
回頂端
denonade

發表發表於: 星期三 九月 26, 2012 10:22 am    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
denonade兄,你好!
有少少唔明白你講沖到一杯好飲嘅咖啡,跌到某個溫度之後會變成唔好飲,
以我嘅少少經驗,沖得好嘅咖啡(無論乜野沖法,包括espresso、手沖),
味道當然會依時間、溫度有唔同,而且應該會越接近室溫,味道出得越多,
所以應該係越好飲架! Very Happy

我又唔係飲過好多, 咁我試過FC+洪都拉斯, 同FC+既Mocca blend, 仲有Terra都係會降到室溫仲好飲, 或更好飲.
但耶卡雪夫Koke(唔知係FC定FC+)就開頭好飲, 中段都好, 尾段室溫完全冇左味, 咁我有飲開syphon 做既耶卡雪夫city roast, 都係45-55度最好飲, 低過45就冇哂花香味同偏果酸出哂來. 所以先咁講囉

咖啡豆歷太淺! Embarassed
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票