coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

冰滴分享及請教
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:45 pm    文章主題: 引言回覆

影相呢次, 係每次滴出o黎o既水都o係中間個孔穿過. 所以萃取完, 打開個粉盒, 中間係凹o左入去. 但出啡就基本上係成個盒底一齊出.

但另一次, 唔知係擺得歪o左, 定個出入口塞入上層無塞得咁入, 以至出水口同個碟o既距離少o左, o的水o係中間個孔過唔切, 就會流o左落個碟度. 流o左落碟o個o的, 可能無滴落o黎o個個壓力, 唔會直接穿過碟上面o的孔, 到差不多所有孔都被水覆蓋, 先通過各個孔流落粉盒.

但又有一次, 我中途揭開粉盒上層所有o野, 見到其實粉盒水浸, 可能係入水快過萃取, 但幸好又未至於粉盒滿瀉.

三次都係 setup 時 1 分鐘 40-50 滴, 但每次水溫係咪相同, 上層水量係咪一樣 (影響水壓以至後來o既滴水份量?), 每滴水容量係咪一樣等, 就唔知道了...

tucuxi 在 星期一 五月 21, 2012 4:07 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:48 pm    文章主題: 引言回覆

pandaray 寫到:
tucuxi 寫到:
謝謝師兄就住咖啡因o既指教.

其實想搵 decaf 豆o黎試, 咁大肚o既太太亦可以試到, 可惜 fresh 無賣 decaf 豆. Sad

decaf既意思唔知係唔係100%冇咖啡因wor. 因為佢話係, 都冇野證明到.
所以我建議都係忍下唔飲住. Laughing

其實太太啡癮好大, 但幸好佢要求唔係好高, 所以有時一日一杯 decaf 咖啡 (超市 decaf 豆或連鎖店) 或奶茶或可樂, 基本上都避唔過, 總之以一日唔超過一杯為原則. 睇過書, 又問過醫生, 話一日一杯可以接受, 佢基本上無戒清了.

tucuxi 在 星期一 五月 21, 2012 4:07 pm 作了第 1 次修改
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 1:03 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
pandaray 寫到:
tucuxi 寫到:
謝謝師兄就住咖啡因o既指教.

其實想搵 decaf 豆o黎試, 咁大肚o既太太亦可以試到, 可惜 fresh 無賣 decaf 豆. Sad

decaf既意思唔知係唔係100%冇咖啡因wor. 因為佢話係, 都冇野證明到.
所以我建議都係忍下唔飲住. Laughing

其實太太啡癮好大, 但幸好佢要求唔係好高, 所以有時一日一杯 decaf 咖啡 (超市 decaf 豆或連鎖店) 或奶茶或可樂, 基本上都避唔過, 總之以一日唔超過一杯為原則. 睇過書, 又問過醫生, 話一日一杯可以接受, 佢基本上無戒清了.

原來係咁, 醫生話一日一柸係OK都冇問題既..... Wink
回頂端
eddiebuzz

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 1:04 pm    文章主題: 引言回覆

大家有無留意, 隻金屬底盤係可以用作微調水平. 只要將下壼偏向一邊, 就可 compensate 枱面水平.

我用cloth filter 既情況

http://i765.photobucket.com/albums/xx299/eddiebuzz/espresso/DSC07688.jpg
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 3:13 pm    文章主題: 引言回覆

我都有留意個底盤係中間凸起, 但可能個下壼本身都唔細, 所以我覺得都唔係太有效改變到水滴o既方向.

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 3:44 pm    文章主題: 引言回覆

星期六 (26/5/2012) 沖o左另外一壼. 今次用o既豆係曼特寧Grade-1, 21/5/2012 炒o既豆, full city.

同上次一樣, 星期六夜晚 set up 好, 第二朝將成品放入雪櫃, 今日星期一 (28/5/2012) 飲. 沖法同上次基本上類似, 都係 60g 粉 (hario 手磨 8 格) + 200ml 冰 + 500ml 室溫水.

一開蓋已經聞到比上次香好多. 入口時各種味道比較平衡, 無話酸味或其他味較突出o既情況, 但回甘時口裡有甜味, 有o的似之前飲完靚o既功夫茶咁.

下次同一隻豆試下用 400ml 冰 + 300ml 室溫水先. 不過今次 200ml 冰 + 500ml 水, 上壼已經爆滿, 如果 400ml 冰 + 300ml 水唔知夠唔夠位.

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:53 pm    文章主題: 引言回覆

我再試放番隻碟, 再 "水試", 始終點都無辦法令佢唔係側邊既孔滴... 投降, 放棄! 另外, 我都試過滴60g 豆, 個滴嘴加埋滴水既高度已經kiss d 咖啡粉
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 5:59 pm    文章主題: 引言回覆

咦, 我放 60g 粉, 無論係上次隻豆定今次隻豆, 用 hario 手磨 8 格, 粉盒大約 8 成滿, 加埋個蓋o的孔係向上o架嘛, 雖然我無 x 光眼, 但o的水應該都要滴先落到粉度.

不過水多數係通過中間個孔就真o既, 滴完後個粉盒裡面o的粉, 確實係中間會凹o左少少, 但我見個底出啡, 都係全個一齊出, 滴完攤開o的咖啡粉, 亦係全部粉濕晒, 暫時覺得味度都 ok (同一隻粉, 冰滴同法壓比較, 我鍾意冰滴多o的, 可能技術未到家啦), 所以無理會了.

發表發表於: 星期二 五月 29, 2012 6:54 pm    文章主題: 引言回覆

60g 我差不多九成滿, 再加塊布filter diffuse d 水就kiss. 可能係粗幼唔同. 我都係RH 飲左兩次冰滴就上哂引
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期四 六月 14, 2012 4:06 pm    文章主題: 引言回覆

早前同幾位朋友有個 gathering, 主人家屋企有部 nespresso, 佢o地主要用o黎加落 vanilla 雪糕, 呢種食法又幾好食. 另外, 有一位朋友帶o左壺虹吸咖啡, 但無透露用咩豆. 我就帶o左壺冰滴咖啡, 係用 mandheling 沖o既. 結果係冰滴咖啡最獲得好評. Embarassed

其實都唔係第一次將沖好o既冰滴咖啡帶出街同朋友分享. 但有關容器方面, 仍然有o的疑惑.

我諗過用不锈鋼保溫壺, 但有朋友講過不锈鋼可能影響o左啡味.

我而家通常用膠水壺, 但朋友話都係用玻璃好o的.

請問... 膠都會對味道有影響嗎?

玻璃樽的話, 暫時都未搵到合意o既唔易倒瀉又易斟o既樽. 有朋友建議用市售礦泉水o既玻璃樽, 雖然的確係唔易倒瀉又相對易斟, 但又擔心清潔o既問題, 因為呢o的樽樽口咁細, 好似好難洗.

請問大家有其他建議嗎?

謝謝.

發表發表於: 星期五 六月 15, 2012 4:26 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
早前同幾位朋友有個 gathering, 主人家屋企有部 nespresso, 佢o地主要用o黎加落 vanilla 雪糕, 呢種食法又幾好食. 另外, 有一位朋友帶o左壺虹吸咖啡, 但無透露用咩豆. 我就帶o左壺冰滴咖啡, 係用 mandheling 沖o既. 結果係冰滴咖啡最獲得好評. Embarassed

其實都唔係第一次將沖好o既冰滴咖啡帶出街同朋友分享. 但有關容器方面, 仍然有o的疑惑.

我諗過用不锈鋼保溫壺, 但有朋友講過不锈鋼可能影響o左啡味.

我而家通常用膠水壺, 但朋友話都係用玻璃好o的.

請問... 膠都會對味道有影響嗎?

玻璃樽的話, 暫時都未搵到合意o既唔易倒瀉又易斟o既樽. 有朋友建議用市售礦泉水o既玻璃樽, 雖然的確係唔易倒瀉又相對易斟, 但又擔心清潔o既問題, 因為呢o的樽樽口咁細, 好似好難洗.

請問大家有其他建議嗎?

謝謝.

check pm la!! Very Happy
takhau

發表發表於: 星期五 六月 15, 2012 2:21 pm    文章主題: 引言回覆

我又要 PM Rolling Eyes
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期五 六月 15, 2012 2:25 pm    文章主題: 引言回覆

話說, 其實師兄o既 pm, 我都無收到... Rolling Eyes

發表發表於: 星期六 六月 16, 2012 5:04 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
話說, 其實師兄o既 pm, 我都無收到... Rolling Eyes

Sorry sorry!! Embarassed
Check again!!
CoffeeRider

發表發表於: 星期六 六月 16, 2012 5:15 am    文章主題: 引言回覆

takhau 寫到:
我又要 PM Rolling Eyes

Check la!! Laughing
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
2頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票