coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

冰滴分享及請教
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
littlelittle

發表發表於: 星期四 四月 18, 2013 10:24 pm    文章主題: 引言回覆

>咖啡豆放密封樽再放冰格, 可以儲存更耐

我自已係咁做的。有前輩教過:從冰格拿出來,先係雪櫃放三日(當然係密封)解涷,再放室溫一日回到室溫。
但我試過,回到室溫後香味走得勁快,最好係直接係冰格取出來就磨!
3o3

發表發表於: 星期五 四月 19, 2013 10:33 am    文章主題: 引言回覆

littlelittle 寫到:
>咖啡豆放密封樽再放冰格, 可以儲存更耐

我自已係咁做的。有前輩教過:從冰格拿出來,先係雪櫃放三日(當然係密封)解涷,再放室溫一日回到室溫。
但我試過,回到室溫後香味走得勁快,最好係直接係冰格取出來就磨!

現在我都有放豆入膠盒然後放入雪櫃, 不是冰格, 因怕結冰.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期五 四月 19, 2013 11:14 am    文章主題: 引言回覆

3o3 寫到:
我都係亂咁試下, 記得第一次(今年2月左右)收到從台灣買回來的冰滴壺, 立即試玩, 用很耐之前朋友送的Starbuck豆試玩, 完全無磅無成就試, 沖後覺得味道苦中帶少少甘, 唔好味. 等放假就入西貢間cafe試飲冰滴咖啡及買左巴曼兩款豆, 當晚就再試, 回想都覺得攪笑, 當時無磅磅豆, 結果是數豆, 每款120粒就試沖, 沖好後多雪一日, 覺得都唔錯, 如是再沖, 但第二次就覺得苦dd, 於是上網找, 結果認識Fresh, 買磅之如再買4款豆試沖, 但都覺得d味道唔係太穩定, 估計係磨豆粗幼影響, 所以打算買部磨豆機.
我份量是太約40-50g不等, 於滿壺冰加大半壺水, 出約550-600mL啡, 速度太約5秒2-3滴左右, 因在網上看過, 太快會苦的.
而且我有用底面濾紙, 因我現在用砍豆機, 所以d粉都好幼, 所以一定用紙, tucuxi兄好似無用紙?
出水唔定是正常, 估計係冷縮熱漲原因, 所以正常情況是要每小時fine tune, 但邊有咁多時間睇住呀, 而且我多數是睡前一小時整, 所以無理是否時快時慢, 只是太約tune到keep住慢滴就去睡, 第二早起床就收成及放入雪櫃.

我無用濾紙, 因為我見滴完整個粉餅都濕, 似乎無需借濾紙調節, 所以減少一個變數.

砍豆機好似唔係幾好? 因為粉嘅粗幼會好大差異呢. 即使係冰滴, 可能都有粹取度不同嘅問題吧? 我喺磨豆機版問緊窮人手磨, 師兄可以參考一下.

發表發表於: 星期五 四月 19, 2013 12:56 pm    文章主題: 引言回覆

我無用濾紙, 因為我見滴完整個粉餅都濕, 似乎無需借濾紙調節, 所以減少一個變數.

砍豆機好似唔係幾好? 因為粉嘅粗幼會好大差異呢. 即使係冰滴, 可能都有粹取度不同嘅問題吧? 我喺磨豆機版問緊窮人手磨, 師兄可以參考一下.[/quote]

我都知砍豆機不好(台灣買冰滴壺時送, 110V但竟然用到), 我也曾打算買H手磨, 但我家大人反對, 怕我做手磨會放棄, 叫我要買就買電磨豆機, 所以正考慮中.
我放咖啡粉個座d孔都幾大, 唔用紙怕會滴落咖啡度...
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期五 四月 19, 2013 8:05 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
pazu 兄: 係呀, 冰滴好似啡味無咁濃, 但係真係好香好甜. 而家心思思買 LIDO 想試下個分別, 幸好未有貨, 可以再冷靜諗下先.

3o3 兄: 咁又無試過呀, 乜都唔識, 對自己溝豆無信心啦. Rolling Eyes

早前去上環一間咖啡店, 試咗一杯 Ninety Plus - Nekisse, 好有酒醇味, 想買豆返屋企試整, 可惜無豆賣.

兩位師兄唔知水同豆嘅比例係點呢? 我都仍然係通常 60g 粉 + 400g 左右冰 + 100g 左右水, 每分鐘約 40-50 滴, 然後視情況再加冰或水, 出 600ml 左右啡.

用緊個 tiamo 嘅壼, 喺 fresh 買, 出水好似唔係好穩定, 不時要調整, 否則愈滴愈慢, 甚至停埋. 唔知係咩問題呢? 水溫? 水量?

越滴越慢係因為重量減少,咁輕咗壓力變鈿當然會慢啦!!
tucuxi

發表發表於: 星期一 七月 01, 2013 12:25 am    文章主題: 引言回覆

其實入夏後, 而家一個星期都仲有整一壼冰滴. 尤其而家轉用 lido, 磨豆比以前輕鬆咗.

不過早前喺一啲 coffee shop 飲過一啲酒醇味真係好重嘅冰滴, 一試難忘, 但剛好該隻豆賣晒, 無得拎返屋企試.

此後自己試咗好幾款豆, 都做唔到呢個效果, 唔知係技術問題, 定未搵啱豆.

憾甚.

發表發表於: 星期五 七月 12, 2013 1:12 am    文章主題: 引言回覆

承上文, 早前喺中上環一家咖啡店飲過帶淡淡酒醇味嘅冰滴咖啡, 帶酒醇味本來係冰滴咖啡應有嘅特色, 係其他沖煮方式難以達到. 試過可以達到呢個地步後, 更成為追求嘅目標.

不料早前去台灣, 更喺 4Mano 飲到香醇濃烈酒味嘅冰滴咖啡, 唔單只香味, 入口亦有酒味, 餘韻亦有辛辣感. 如果話喺中上環飲到嘅係帶酒味嘅咖啡, 咁 4Mano 呢杯簡直係帶咖啡味嘅酒, 但因為佢本質仍然係咖啡, 所以當然亦與 Baileys 不同.

我仲冒昩到去問咖啡師, 杯冰滴有無加酒.

自此, 外面好多冰滴都唔啱口味了, 而自己沖嘅冰滴, 亦顯得唔合格.

星期三下晝整一壼, 用嘅係衣索比亞吉佳莊園 ETHIOPIA ZAGA ESTATE, 6 月 17 日烘, city roast. 以 50g 粉, 沖出 500ml 啡, 期間 keep 住約 1 分鐘 40-50 滴水, 上壼 keep 住主要係冰, 但一開始有加少量水. 開始時亦手持上壼, 滴濕全部面層嘅粉. 雖然出到 400ml 啡, 已見顏色明顯轉淡, 但希望增加咖啡粉浸水發酵嘅時間, 所以繼續滴至出 500ml 啡. 成個過程 5 小時.

雪到今朝. 打開保鮮紙, 無酒味. 入口先係花香味, 然後轉為蜜糖甜, 之後甘味一閃而逝, 再轉為明顯烏龍茶味. 餘韻有柔和嘅酸味, 但相當短暫, 之後係淡淡嘅朱古力感, 延續大半小時.

呢隻豆我手沖, 係帶明亮酸味嘅花茶. 因為沖煮手法唔穩定, 有時中段會有甘味. 好處係增加咗味道嘅層次. 但唔鍾意甘味的話, 就會覺得唔舒服.

冰滴其實出返晒咁多種味, 但以不同形式表現, 而且有更多層次. 唔可以話唔好飲, 但始終唔係追求嘅酒味.

發表發表於: 星期六 五月 17, 2014 2:02 pm    文章主題: 引言回覆

我最近也買了這個冰滴壺,但發現分水碟要用力壓才可以蓋在瀘杯之上,我量過尺寸,瀘杯口外直徑稍稍大個碟的卡位。

唔知你個壼係唔係都係一樣呢?
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 19, 2014 1:51 am    文章主題: 引言回覆

我嗰個好 fit 位, 無呢個問題呢.

發表發表於: 星期一 五月 19, 2014 10:55 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
我嗰個好 fit 位, 無呢個問題呢.

噢... 咁我估我依個有啲問題喇﹗應該係個蓋做得唔好﹗加工時仗細咗真係小小﹗應該係小咗小於0.5mm
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
5頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票