coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

法壓請教
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 法式壓濾壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期六 五月 26, 2012 9:19 am    文章主題: 法壓請教 引言回覆

冰滴之後, 今次想請教大家有關法壓.

日期: 2012年5月20日 (星期日)
豆: Yemen Mocca Mattari (City 烘焙, 烘焙日期: 2012年5月9日)
研磨: Hario 手磨 8 格
粉量: 30g
水量: 300ml

磨粉同時煲水, 水滾後數分鐘, 先用滾水暖杯, 然後落粉, 開始計時, 先落約 150ml 水, 以膠筷輕輕攪拌, 確保全部粉都接觸到水, 拌勻後, 面層出現一層薄薄o既 (油?), 落水至總重330g, 蓋上蓋. 等待期間, 較幼o既粉逐漸下沉至杯底, 3 分鐘左右, 面層較粗o既粉亦開始慢慢下沉, 計時至 4 分鐘, 開始壓下, 感覺有些少阻力, 約 20 秒左右壓完, 斟出. 杯底o既咖啡渣按粗幼分成幾層, 好似層積岩咁...

hario 手磨跟傻爸所授方法改裝過, 大概我手工太差了.

入口: 厚身, 酸味較突出, 整體算好飲.

tucuxi 在 星期六 五月 26, 2012 9:25 am 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期六 五月 26, 2012 9:24 am    文章主題: 引言回覆

另一次:

日期: 2012年5月26日 (星期六)
豆: 仲係上次o個包 Yemen Mocca Mattari (City 烘焙, 烘焙日期: 2012年5月9日)
粉量: 20g
水量: 200ml

今次包豆已經 3 星期, 大概已經唔新鮮了, 好在用埋今次, 已經用完.

沖法同上次類似, 但落晒水後不久, 已經見到大部份粉已經沉底. 由落水計起 4 分鐘後壓下, 基本上無阻力, 幾秒就壓完.

入口: 酸味十分重, 掩蓋其他味道.

請問酸味重, 除o左豆及烘焙度o既因素外, 大概係咩原因造成?

另: 睇o黎要加緊去買個溫度計量水溫了. 可惜上次o係 fresh 無貨.

發表發表於: 星期六 五月 26, 2012 11:05 am    文章主題: 引言回覆

你好!
如果想試搵一個較好嘅沖煮設定,正如你所講,應該買個溫度計量水溫。
另外,你用手磨8格,但等成4分鐘會唔會太耐。
因為通常講4分鐘會係磨得好粗喎
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
tucuxi

發表發表於: 星期六 五月 26, 2012 11:14 am    文章主題: 引言回覆

謝謝 isaac 師兄.

其實我之前係用 18-21 格, 粉同水比例係 1:15 (約 20g 粉 + 300ml 水), 但上次 Shing 哥教用 6-8 格, landy 教粉同水 1:10 (唔知有無記錯), 所以又試下, 咁又真係有落水後表層出現o既唔知泡沫定油份, 以及沖煮期間見到粉向下沉, 係以前較少出現.

而且浸得耐唔係會苦嗎? 我又無乜覺得苦味, 尤其 20 號o個次, 味道相對平衡, 係酸味較突出. 26 號呢次就酸味重, 更唔覺有苦味.

發表發表於: 星期六 五月 26, 2012 11:33 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
謝謝 isaac 師兄.

其實我之前係用 18-21 格, 粉同水比例係 1:15 (約 20g 粉 + 300ml 水), 但上次 Shing 哥教用 6-8 格, landy 教粉同水 1:10 (唔知有無記錯), 所以又試下, 咁又真係有落水後表層出現o既唔知泡沫定油份, 以及沖煮期間見到粉向下沉, 係以前較少出現.

而且浸得耐唔係會苦嗎? 我又無乜覺得苦味, 尤其 20 號o個次, 味道相對平衡, 係酸味較突出. 26 號呢次就酸味重, 更唔覺有苦味.

咁啱呀!如果你覺得味道對版就得啦!係咪
我想指出嘅係用番手沖嘅粗幼(6-8格),時間唔應該4分鐘咁耐囉 Wink
我自己就暫時12格等2分鐘到,大約見到出白泡就壓下,味道對我黎講都ok
遲d都試下手沖粗幼試下先 Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 3:50 pm    文章主題: 引言回覆

琴日換o左一隻豆, 沖o左另一杯法壓.

日期: 2012年5月27日 (星期日)
豆: 曼特寧Grade-1 (Full City 烘焙, 烘焙日期: 2012年5月21日)
粉量: 30g

都係用返一貫o既沖法, 但今次聽 isaac 師兄建議, 時間縮短o的, 計時至 3 分半就開始壓.

結果都係酸味較突出 (雖然無上次酸味掩蓋其他味o既情況). 尤其相比同一隻豆做冰滴, 係冰滴o既味度平衡好多, o岩我口味多o的.

未買到溫度計, 所以唔清楚水溫o既影響. 請問影響酸味, o係法壓o既情況下, 除o左豆以及烘焙度, 仲有咩因素呢? 水溫? 沖煮時間?

謝謝.

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 3:52 pm    文章主題: 引言回覆

btw, 請問 isaac 兄, 其實我落熱水時, 已經有白泡, 所以唔係好明白 2 分鐘見白泡壓下o既意思...

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 4:23 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
btw, 請問 isaac 兄, 其實我落熱水時, 已經有白泡, 所以唔係好明白 2 分鐘見白泡壓下o既意思...

你好!tucxi兄又見面 Wink

我會係掉返轉,先倒熱水入個壺,等水溫啱(例如攝氏85-90度),
再倒入剛磨好嘅咖啡粉,我會用竹籤或者係溫度計攪拌,令所有粉一齊濕。

以下係我的理解︰
咁你第一次細力攪拌,會先見到d深咖啡色嘅泡(代表咖啡粉排氣同時釋出好味物質),
等一陣,大約第2分鐘開始,泡嘅顏色會淺左,代表排氣停止,亦代表開始停止釋放好味物質。
最好都係見顏色去決定,有d似espresso咁見白就收,但因為french press嘅設定,即粉量、水量、水溫都相對穩定得多,時間短左或長左少少唔會對味道有太明顯,除非真係浸好耐,溶左大量咖啡因/苦味出黎啦!

以上都未必全對,如有錯,請各師兄指出。

回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 4:33 pm    文章主題: 引言回覆

引言回覆:
第一次細力攪拌,會先見到d深咖啡色嘅泡(代表咖啡粉排氣)

對了原來係咁.

師兄意思係, 深咖啡色o既泡後, 會繼續有泡? 呢一點我又見唔到, 下次再留意下先! 抑或係原本o既深色泡會變淺色?

下次我都試下先落去再落粉.

謝謝師兄!

發表發表於: 星期一 五月 28, 2012 4:39 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
引言回覆:
第一次細力攪拌,會先見到d深咖啡色嘅泡(代表咖啡粉排氣)

對了原來係咁.

師兄意思係, 深咖啡色o既泡後, 會繼續有泡? 呢一點我又見唔到, 下次再留意下先! 抑或係原本o既深色泡會變淺色?

下次我都試下先落去再落粉.

謝謝師兄!

唔好照單全收住呀!
tucxi兄先試試先倒水,後落粉,看看d粉攪拌後泡嘅顏色係咪咁變化先啦!
我可能全錯o架! Embarassed
而且,溫度計係沖咖啡必備器材!快d買支啦!電子溫度計會好d添!

回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期二 六月 05, 2012 12:09 pm    文章主題: 引言回覆

上星期六放工後終於偷空去o左鴨寮街買o左個電子溫度計. 今朝早o左起身試返杯法壓. 豆仲係上次o既曼特寧Grade-1 (Full City 烘焙, 烘焙日期: 2012年5月21日), 仍然用 Hario mss-1b, 但係今朝未訓醒扭o左 7 格, 磨到一半發現唔對路, 同平時個感覺有o的唔同, 磨完再扭下個手磨先發現... 另外, 磨豆o既同時煲水, 粉量用少o左, 17.0g, 水滾暖杯, 水溫降至 95c 時落水, 都係落 300ml 水, 都有 isaac 兄所講o既 深咖啡色嘅泡, 不過比之前o既少, 可能係粉少o左o既關係. 另外可能手慢, 落完水攪拌完水溫係 87c 咁上下, 焗分半鐘左右, 粉已經差不多沉晒底, 兩分鐘左右就壓, 水溫只有 84c 咁上下, 壓時基本上都無乜阻力.

入口o既酸味無之前咁明顯, 但係... 唔識點形容... 好似味道無之前咁 "豐富", 不過飲完約半個鐘後, 仍然有明顯o既回甘o既甜味, 仲有唔知係咪咁o岩, 仲有o的生津添. 當時除o左咖啡同水, 未有其他o野落過肚, 唔知係真係同咖啡有關, 定我諗多o左呢... Embarassed

發表發表於: 星期二 六月 05, 2012 12:52 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi兄,可以再試低溫d(同手沖差唔多,攝氏85-90度分別試下!
睇下出黎杯啡啱唔啱,
咁唔啱當然用番自己覺得最正嘅設定啦! Very Happy

回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期三 六月 06, 2012 5:37 pm    文章主題: 引言回覆

今日 day off, 本來打算去 knockbox 試下 grand slam, 飲下好飲o既咖啡, 等自己有個目標 (遙不可及o既目標啊...), 點知阿囡發燒. Sad 雖然佢一樣係鬼打都無咁精神, 但佢自己話齋, 唔想傳染俾其他小朋友, 都係請假一天.

結果, 雖然去唔成 knockbox, 但亦好享受地做o左一日帶子洪郎. Cool

言歸真傳, 既然成日o係屋企, 最好o既節目當然係沖咖啡.

今次仍然係上次o既曼特寧Grade-1 (Full City 烘焙, 烘焙日期: 2012年5月21日) (仲未用完... Shocked ), 仍然用 Hario mss-1b, 今次唔聽 shing 哥話, 扭o左 12 格, 落粉時重手o左, 有 17.4g 粉. 因為改o左粗幼, 所以水溫用返上次o既設定, 即係都係 95c 落水, 仲未聽 isaac 兄建議試低o的水溫, 不好意思.

仍然係暖杯後先落粉再落水, 今次豆又再舊o左, 粉粗o左, 但攪拌後咖啡色泡沫反而比上次多o左, 香味十分濃郁, 開始焗後, 粉慢慢下沉, 視覺效果非常豐富, 唔會好似之前用幼粉咁, 一陣就沉晒. 焗至 3 分鐘, 仍然未沉晒, 下壓時仍有少少阻力.

今次入口, 甘味較突出, 但甘味過後, 有少酸味, 但唔強, 幾分鐘後舌根開始感覺到甜味, 但無上次咁明顯, 半個鐘後甜味就幾乎消失了.

所以, 以入口計, 今次o既味道比上次o岩心水. 但以之後o既甜味計算, 又上次有驚喜o的, 唔知下次應該點做先可以兩者兼得. Embarassed

又: 之前預備o左 400ml 冰, 打算做冰滴, 用埋餘下o既粉, 順便星期六招呼朋友, 點知打開雪櫃, 發現無晒冰, 可能工人姐姐用晒.

俾佢激死. Evil or Very Mad

發表發表於: 星期六 六月 16, 2012 6:00 pm    文章主題: 引言回覆

今次終於換o左隻豆

日期: 2012年6月16日 (星期六)
豆: Brazil Formosa (Full City 烘焙, 烘焙日期: 2012年6月6日)
研磨: Hario 手磨 12 格
粉量: 16.8g

仍然係先落粉, 新鮮過濾過o既水煲滾後, 95度落水, 先落30ml, 攪拌, 成團好似麵粉咁, 30 秒後悶蒸期間會慢速郁動, 應該係好多空氣釋出, 不過團粉實在太杰, 下次可能再落多少少水好o的, 30 秒後再落 270ml, 再輕輕攪拌. 共 3 分鐘時壓下, 期間只有細粉沉底, 所以壓下時都有一定阻力.

結果: 果然係一如 fresh 介紹所言, 一o的酸味都無, 但好重苦澀味 Sad 係苦澀味而唔係甘味. aftertaste 強, 但 aftertaste 都係澀味. Sad

請問下次應該試低o的水溫? 早o的壓? 定磨粗o的? 打算逐個 factor 試.

好懷念有酸味o既 mandheling 呢...

發表發表於: 星期六 六月 16, 2012 10:52 pm    文章主題: 引言回覆

95度算高, 水溫低d一定無今次咁苦咁澀!!
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 法式壓濾壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票