coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新手練習煮Espresso, 那種豆較好?
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 咖啡豆
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
niqueen

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 4:29 am    文章主題: 新手練習煮Espresso, 那種豆較好? 引言回覆

總算買齊裝備, 想向Landy訂一些新鮮豆練習煮Espresso, 請問那種豆較合適??
謝謝!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 7:09 am    文章主題: 引言回覆

我係新手, 唔係點幫到你. 不過你會大約鍾意咩口味. 例如酸D, 香D, 正因為新手, 未必沖到理想效果, 所以你可以是但買一隻平平地來試自己口味先,
P.S. 我自己都搵緊岩自己口味既豆
Laughing
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 7:11 am    文章主題: 引言回覆

題外話, 你係唔係都買了無壓filter for EC155?
回頂端
簷前淚滴

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 8:42 am    文章主題: 引言回覆

我覺得平價(自己烘焙最經濟, 生豆HK$45~50/500g)的漫特靈(Indonesia Sumatra Mandheling)幾適合, 不過平價的漫特靈生豆好似未經篩選, 有好多不良的豆混雜其中, 500g豆經篩選後可能只有450g左右, 至於味道方面亦唔錯, 幾平衡. Razz
回頂端
nit

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 11:03 am    文章主題: Re: 新手練習煮Espresso, 那種豆較好? 引言回覆

niqueen 寫到:
總算買齊裝備, 想向Landy訂一些新鮮豆練習煮Espresso, 請問那種豆較合適??
謝謝!

衣索比亞 哈拉摩卡 ETHIOPIA MOCCA HARRA GRADE 1
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
niqueen

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 11:39 am    文章主題: 引言回覆

首先感謝各位的回覆!

先說說這幾天都只係用罐裝磨好的咖啡粉試沖,crema當然沒有,而且很酸,所以想找一種酸度低一點,帶甘甜的豆!!我想我會先訂nit兄推薦的Mocca Harra試試(因為實在不懂炒豆呀…但都感謝淚滴兄介紹!)

另外回覆pandaray, 上星期已向Landy買齊無壓filter和鋼奶咀!
磨豆機仍在苦惱中,在Mignon和Tiamo 700s中選擇!現在只用向朋友借的Hario手磨頂一下檔…

最後想請教nit兄,我是否應選FC+呢?謝謝!
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 11:53 am    文章主題: 引言回覆

同我一樣,用住手磨兒,有budget就直升mignon最好呀。
其實fc都足夠
回頂端
littlelittle

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 3:02 pm    文章主題: 引言回覆

Dark Chocolate Blend HK$72
哥倫比亞特級 (Colombia Supremo) HK$70
衣索比亞哈拉摩卡(Ethiopia Mocca Harra) HK$70
衣索比亞耶加雪夫(Ethiopia Yirgachefee) HK$77

我覺得, 作為入門這些都不錯~
pandaray

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 3:15 pm    文章主題: 引言回覆

哥倫比亞特級 (Colombia Supremo) 真係好正, 手磨都試過算好飲.
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 3:18 pm    文章主題: 引言回覆

littlelittle 寫到:
Dark Chocolate Blend HK$72
哥倫比亞特級 (Colombia Supremo) HK$70
衣索比亞哈拉摩卡(Ethiopia Mocca Harra) HK$70
衣索比亞耶加雪夫(Ethiopia Yirgachefee) HK$77

我覺得, 作為入門這些都不錯~

完全同意little兄!
我係新手!主要買都係以價錢為先!
因為初學沖要搵粗幼粉量,一定要花相當多嘅豆當係學費,
唔係都試唔到啱嘅粗幼粉量。

而其實呢d豆都沖出黎係好好飲!唔洗話一定係貴豆。
對我黎講,貴豆不如用手沖去沖,可以重沖得出/飲得出果身隻豆嘅香味。

little兄,補充多句,landy暫時冇賣Ethiopia Mocca Harra HK$70,好似話
呢批唔好。所以轉左隻Ethiopia Mocca Harra Grade 1 HK$78。

niqueen兄,如果有預算,就直上mignon啦!最多手沖時買多個手磨就夠。
預算不足先考慮tiamo 700s啦!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
niqueen

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 4:59 pm    文章主題: 引言回覆

多謝你哋回覆,喺呢度真學到好多嘢!

我已經向Landy訂咗200g Mocca Harra Grade 1 FC+試!
飲完就逐隻試吓你哋建議嘅豆,睇吓自己鐘意咩味道!,

Isaac兄,磨豆機最大考慮是價錢,Mignon係700s三倍價錢,最近又買了新單車洗咗一大筆…

第二係在論壇中有師兄指先用入門機更能學習沖煮嘅基本技巧,呢樣嘢又似乎幾符合我呢個窮鬼初哥嘅處境…

Reference:
Budget 1萬你會點玩?
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 五月 17, 2012 5:22 pm    文章主題: 引言回覆

niqueen 寫到:
多謝你哋回覆,喺呢度真學到好多嘢!

我已經向Landy訂咗200g Mocca Harra Grade 1 FC+試!
飲完就逐隻試吓你哋建議嘅豆,睇吓自己鐘意咩味道!,

Isaac兄,磨豆機最大考慮是價錢,Mignon係700s三倍價錢,最近又買了新單車洗咗一大筆…
第二係在論壇中有師兄指先用入門機更能學習沖煮嘅基本技巧,呢樣嘢又似乎幾符合我呢個窮鬼初哥嘅處境…

Reference:
Budget 1萬你會點玩?

niqueen兄,你好!
首先,想間間niqueen兄你係學生還在職?
如果係學生,我都覺得你應該先買700S/小飛馬黎用。
但如果你係在職,咁你係咪主力玩ESPRESSO先?
3千蚊可唔可以幾個月內儲到?

如果2個答案都係"是",我建議你買MIGNON。喺其他同級數中,mignon係算最平。

講番"Budget 1萬你會點玩?"呢個post,我印象幾位師兄都係當mignon入門上少少嘅磨豆機!果幾位師兄用緊係過萬嘅磨豆機o架!

你呢句"入門機更能學習沖煮嘅基本技巧" 有少少意見。
以我為例,我認同由小飛馬上mignon係有明顯味道上分別。
但我更認為espresso沖煮嘅基本技巧係搵粗幼、搵粉量,
做好呢2個基本先係最重要。

正如peter兄所言 "平機係設計/用料差啲" <----( 呢句我係少少段章取義)
我想指出小飛馬 (700s未用過,唔知係咪一樣) 唔係專用黎沖espresso,
佢嘅粗幼調節係好差,去調espresso嘅粗幼真係好似peter兄形容平espresso機咁。
"學咗點樣overcome/trick/turnaround果部機的設計弱點, 去到其他機呢啲trick未必有用, 俾少啲錢係搞到自己, 但學唔到乜嘢。"。我真係覺得用小飛馬好麻煩。

所以如果有3千蚊,買左部mignon係好夠用,以後就算唔會有預算去買過萬蚊嘅磨豆機,繼續用mignon都唔會後悔。

咁當然有預算,咁緊係升級啦...係咪﹗ Wink
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
niqueen

發表發表於: 星期五 五月 18, 2012 5:41 pm    文章主題: 引言回覆

Issac兄,多謝你嘅意見!

我放低書包幾年囉!其實想俾個銀包休息一下,上個月買單車無咗幾部Leva 2...
同埋成日驚對咖啡三分鐘熱度,唔想投資太多!

不過決定都係買部Mignon啦!
回頂端
pazu

發表發表於: 星期五 五月 18, 2012 5:44 pm    文章主題: 引言回覆

幾部LEVA2。。。。。你踩RB定MTB呀?
我架MTB都係兩部LEVA 2左右咋 Razz
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
niqueen

發表發表於: 星期五 五月 18, 2012 5:53 pm    文章主題: 引言回覆

pazu 寫到:
幾部LEVA2。。。。。你踩RB定MTB呀?
我架MTB都係兩部LEVA 2左右咋 Razz

Yeah, 單車友!我踏RB! 我自己嗰架都係兩部Leva 2, 但送埋俾女朋友就足足4部了…
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 咖啡豆 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票