coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

麻煩睇一睇呢個extractioin
前往頁面 1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
denonade

發表發表於: 星期六 九月 01, 2012 2:57 pm    文章主題: 麻煩睇一睇呢個extractioin 引言回覆

想問下大家, 呢個extraction有冇問題, 16g 粉, 水溫PID寫91度c
第一滴排啡 6秒, total 開機到收機萃取時間為20秒

http://www.youtube.com/watch?v=uDuvXEeSZN0

新手, 唔知點分析, 比d意見, thx!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
koonyue

發表發表於: 星期一 九月 03, 2012 11:31 am    文章主題: 引言回覆

太粗, 落粉吾平均, 你用 expobar 原裝 filter??
回頂端
denonade

發表發表於: 星期二 九月 04, 2012 2:49 pm    文章主題: 引言回覆

係用原裝個DOUBLE SHOT FILTER
我琴晚再試左另一個GRIND SIZE, 但流沖仲係咁快既? 但今次TAMP得好左喇, 係咪呢? 請 指教!, 謝謝

http://www.youtube.com/watch?v=f7EsgQ0QWnk
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期二 九月 04, 2012 5:40 pm    文章主題: 引言回覆

"另一個GRIND SIZE" <-- 即係粗左定幼左?

btw, 你用咩磨機?

expobar 原裝 filter 16g 粉太少喇, 一係就早 d cut, 正常都要落 18g
回頂端
nit

發表發表於: 星期二 九月 04, 2012 7:11 pm    文章主題: 引言回覆

我估計師兄這杯啡苦過廿四味,粉太小,出啡得幾秒,條片三十秒後D啡全部唔要得,那些白啡是苦味及咖啡因,苦味又會掩蓋香味,所以請問你自已覺得好味嗎? Wink
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
moonly

發表發表於: 星期二 九月 04, 2012 10:58 pm    文章主題: 引言回覆

朋友, 你都知我係新手, 但彼此交流下啦.
我睇到的情況有.
1. 外圈先出, (grind size, dosing & tamping都會影響到, 我未夠班去分析)
2. 啡柱唔靚
3. 30s 係3-4 點鐘已有白啡, (切記, 要狠心, 早cut, 不過有ching 講過佢會鍾意少少苦味, 所以見白啡再等2s CUT.. , 呢樣要視乎你鍾意咩口味.)
4. 出啡太快 ( 再磨幼2mm 啦, 用18g )
回頂端
denonade

發表發表於: 星期三 九月 05, 2012 2:19 am    文章主題: 引言回覆

Grinder係用Eureka Mignon
好苦呀, 飲左三晚苦啡, 好難受
因為未趕得切上來睇各師兄指點, 仲係用16g, 白做添, 聽晚再試18g

http://www.youtube.com/watch?v=iVbs-0ggnuQ&feature=youtu.be

今次磨幼2mm了, 麻煩睇下grind size同tamping 有冇問題
唔該哂, 順路有幾個問題想問下

1) 個沖煮頭點clean? 用Blind rubber filter就可以嗎? 咁mount上去個外圍坑呢?
2) 我想問, 係咪tamp完上左落沖煮頭後唔開水掣,即拆返出來睇下有冇粉痴左上出水網到, 如果出水網有粉痴住就代表tamp得唔夠大力?冇空間比粉膨漲?
3)見白, 師兄講既30秒後D啡唔要得,係第一條片定第二條片呢?
4)打奶個壓力錶係0.8bar, 請問夠唔夠力打foam?因為我打左好耐仲未打到foam, 試左不同角度, 深度, 有見到漩渦, 但冇乜foam, 壓力唔夠? 係咪要拆機殼tune呢?

新手麻煩引一引路, 唔該哂, THX
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期三 九月 05, 2012 9:41 am    文章主題: 引言回覆

我剩係識答你第3條問題, 其他問題等其他師兄解答.

第一,二段片都見到有見白, 尤其第二段, 好快變白. 你見到開頭係溶左朱古力色, 跟住好快變啡, 其次就有白. 完全讚同NIT所講, 出白啡唔CUT, 只會飲到苦味及咖啡因, 狠心D CUT水啦. 要飲到新鮮豆原味先係王道 Laughing

你見出水位有D白帶出現, 或者仲有個方法, 望個啡打落個咖啡柸出既啡. 你見到中間顏色變淺, 慢慢又中間淺到外圍既色, 你要即CUT. 因為已代表出左白了 Wink

第三段片見到都係仲係粗. 你已經較幼左? 水柱太粗及出得太快. 呢樣要留意返. Smile
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期三 九月 05, 2012 2:30 pm    文章主題: 引言回覆

denonade 寫到:
因為未趕得切上來睇各師兄指點, 仲係用16g, 白做添, 聽晚再試18g

http://www.youtube.com/watch?v=iVbs-0ggnuQ&feature=youtu.be

今次磨幼2mm了, 麻煩睇下grind size同tamping 有冇問題

1) 個沖煮頭點clean? 用Blind rubber filter就可以嗎? 咁mount上去個外圍坑呢?
>>> 落 Blind rubber filter 開水一陣再 cut 水就 ok

2) 我想問, 係咪tamp完上左落沖煮頭後唔開水掣,即拆返出來睇下有冇粉痴左上出水網到, 如果出水網有粉痴住就代表tamp得唔夠大力?冇空間比粉膨漲?
>>> 一半半, 上完把手 d 粉最好係吾心惦出水口, 但吾關 tamp 事, 應該落少 d 粉, 仲有上把手實就 ok, 吾使太用力

3)見白, 師兄講既30秒後D啡唔要得,係第一條片定第二條片呢?

4)打奶個壓力錶係0.8bar, 請問夠唔夠力打foam?因為我打左好耐仲未打到foam, 試左不同角度, 深度, 有見到漩渦, 但冇乜foam, 壓力唔夠? 係咪要拆機殼tune呢?

>>> 打得靚, 係應該睇吾到 d 泡架喎, 你用耳仔聽就會聽到好多爆泡聲, 打到 d 泡用眼見得到先吾合格

回頂端
nit

發表發表於: 星期三 九月 05, 2012 2:47 pm    文章主題: 引言回覆

兄弟多些爬舊文吧,所有冲煮技術也可找到,須然成哥和Landy也可親授,但未必有那麼多時間教授,有問題先看看前輩的討論大多可找到解决方法,我也是如此學習,到無法解决兄弟們一定幫忙。
你遇到的是一般新手遇到的問題,
(1) 沖煮頭用原廠跟來的封孔膠放濾器內,裝上把手開機冲煮,當水裝滿把手內水自然反壓回流整個水道作冲洗,連做兩次便可,不須用洗沖煮頭的清潔劑,化學品多用無益,如有餘粉藏在冲煮頭邊內,同Landy買個洗頭擦吧,一路開水冲一路擦便可,不要用牙刷擦,會煬傷你的手。

(2)不須理會有無粉接觸出水網,留意壓粉是否水平重要點,壓力可用浴室磅試,放粉壓上磅加壓至30磅,練多幾次便可掌握,壓粉輕好過重。

(3)第二條片

(4)一定夠力,信你的機器吧,把嘖咀升至奶面下2mm,聽到SiSi聲便可,多試不同角度深度便會找到最佳位置,看看拉花討論定有得著。

希望能幫到你吧 Wink
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
moonly

發表發表於: 星期三 九月 05, 2012 9:52 pm    文章主題: 引言回覆

仲係用16g,
今次磨幼2mm了

BTW, 你自己睇返最新呢條片, 你覺得應該幾多秒CUT?
回頂端
denonade

發表發表於: 星期四 九月 06, 2012 12:36 am    文章主題: 引言回覆

多謝各位師兄師姐回覆, 小弟爬左好多文, 消化後再練習, 麻煩睇下今次呢shot, grind size, tamping同doze有冇問題?

己經用左Weiss Distribution Technique去上粉, 但可能仲係上得唔平均, 而tamp就放平上去, 東南西北貼位portafilter黎輕壓後唔用任何壓力再旋半圈做平個面, 唔知見白既判斷有冇慢左呢, 再請教!

http://www.youtube.com/watch?v=ZZy8UEpaYnI&feature=youtu.be

18g
1st drop 8s
extraction 14s
回頂端
moonly

發表發表於: 星期四 九月 06, 2012 12:50 am    文章主題: 引言回覆

http://www.youtube.com/watch?v=ZZy8UEpaYnI&feature=youtu.be
18g
1st drop 8s

我覺得呢shot 會好好味.. 我都想試下.
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 九月 06, 2012 9:53 am    文章主題: 引言回覆

多謝各位師兄師姐回覆, 小弟爬左好多文, 消化後再練習, 麻煩睇下今次呢shot, grind size, tamping同doze有冇問題?

己經用左Weiss Distribution Technique去上粉, 但可能仲係上得唔平均, 而tamp就放平上去, 東南西北貼位portafilter黎輕壓後唔用任何壓力再旋半圈做平個面, 唔知見白既判斷有冇慢左呢, 再請教!

18g
1st drop 8s

已經好好多, 如果再早多3-4秒cut應該會再好d.
不如你講下今次個味係點樣? Wink
回頂端
denonade

發表發表於: 星期四 九月 06, 2012 10:43 am    文章主題: 引言回覆

個味道係入得口, 打埋奶上去係成杯飲得落, 冇乜苦味, 不過萃取大約22ml , 所以加埋奶落150杯都幾latte. 但總算係第一杯可以完全飲下去既

因為上粉, 壓粉技巧唔好, 所以影響到搵grind size既分析, 上便#4條片, 個粉餅係咁既,

D 水沖哂去外圈, 唔知係上粉唔好, grind size未正確, doze 18.0g應該冇問題, 仲有邊d細節要留意呢?

之後試過再沖多一shot, 為左想解決外圈問題, 試下拉lever時預浸3秒, 但效果仲衰所以都係唔搞個預浸住.
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3  下一頁
1頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票