coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

小飛馬+手沖
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:37 pm    文章主題: 小飛馬+手沖 引言回覆

係公司用小飛馬+V60做手沖,發覺點沖都唔對味,試過好多豆沖出來都係難飲-酸/苦/雜
忍唔住將V60同手沖壺帶番屋企,用Mignon沖一次,耶加雪夫豆,唔敢話好好,但果香同甜味出番晒,起碼證實唔係手法問題
今日又再試多次用小飛馬,先拆機清理,但沖完都係得雜味
唯一變數係水同埋磨豆機… 但無理由小飛馬完全唔適合手沖丫,有無師兄分享下經驗?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pockychan

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:42 pm    文章主題: 引言回覆

有無比較過兩部機粉既粗幼係咪差唔多?? Confused

假設你手法無問題....

咁暫時除左小飛馬錯粗幼之外都諗唔到有邊度有機會錯.... Sad Sad Sad
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:43 pm    文章主題: 引言回覆

呢兩日的幾次測試,耶加雪夫City roast,烘後一星期左右,沖煮器材不變
屋企用Mignon磨,90'C,兩次注水,1:50"完成,飲到橙皮味、蜜糖甜、果酸、帶澀味(沖得唔太好)
公司用小飛馬600n磨,90'C,兩次注水,1:40"完成,完全無酸同甜,深沉的苦雜味…
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:45 pm    文章主題: 引言回覆

粗幼只能用眼同沖煮時間判斷,唔係完全一樣但唔會差得遠,照計唔會分別咁明顯…
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:54 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
粗幼只能用眼同沖煮時間判斷,唔係完全一樣但唔會差得遠,照計唔會分別咁明顯…

Dicky兄,你好!
我好好奇你呢個推論,因為我部mignon真係只會用黎沖espresso,粗幼唔想調教得太大上落!
我又唔覺小飛馬會連手沖嘅時候都輸咁多比mignon innocent...

可唔可以講多少少資料?例如落水份量、或最後完成嘅咖啡份量作參考?
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
pandaray

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 2:54 pm    文章主題: 引言回覆

小飛馬手磨已經好夠用架. 你用小飛馬幾多格去磨?
平時你用小飛馬係沖邊種咖啡多呀? 一直都係手沖?
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:07 pm    文章主題: 引言回覆

以前用小飛馬磨espresso,後來買左mignon就帶左小飛馬返公司玩,我都覺得飛馬可以應付手沖,但唔知點解沖極都唔好,搞到我懷疑手法/水溫有問題,所以忍唔住用mignon試一次
而家手沖用小飛馬刻度3-4,一般由開始到完成1:30"-1:50",今日校3.5去磨,時間1:40"
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:29 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
以前用小飛馬磨espresso,後來買左mignon就帶左小飛馬返公司玩,我都覺得飛馬可以應付手沖,但唔知點解沖極都唔好,搞到我懷疑手法/水溫有問題,所以忍唔住用mignon試一次
而家手沖用小飛馬刻度3-4,一般由開始到完成1:30"-1:50",今日校3.5去磨,時間1:40"

哈哈!其實應該掉轉講,小飛馬嘅設計我估係抄日本果部小富士,外型真係跟到足 (包括同類嘅小飛鷹、正晃、tiamo),所以應該係設計用黎應付手沖架!
只係各廠家抄左外型,磨刀嘅設計就各施各法,所以小飛馬嘅底盤造功會好d,相對比其他同類嘅少d細磨,所以用黎沖espresso都應付到!

所以我一路聽到嘅概念係,under $1000嘅磨豆機入面,小飛馬係最好!
但mignon俾我嘅印象係espresso磨豆機,亦都係under $5000算係最好最抵玩嘅磨豆機。如果用mignon磨出黎手沖而好飲,我唔覺得奇怪。
但我最奇怪係小飛馬磨出黎,你係試左好多次都唔好飲 innocent
究竟點解會唔好飲呢?
dicky兄,可唔可以講下你沖完係左幾多水呀?2次都係一樣?
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:37 pm    文章主題: 引言回覆

每次用粉12g,加水180-200ml (我放電子磅上面沖),總共時間1:40"左右,水溫約90'C
次次都差唔多係咁
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:40 pm    文章主題: 引言回覆

真係好想知點解小飛馬磨出黎會唔好飲 innocent

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:48 pm    文章主題: 引言回覆

我覺得係, 粉越平均, 吾理你點落水, 因為夠平均, 又平均咁脹, 水都比較平均咁接觸到粉, 所以用 mignon 玩手沖, 好飲左可能只係因為"易沖左", 小飛馬可能要靠技術搭夠

又或者, 你個味覺真係分得出吾同磨機既味道, 咁只好怪你吾好彩 ....

講番實際 d, 小飛馬磨到最後幾粒豆, 會出好多細粉架喎, 有冇不走佢地?
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:53 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
每次用粉12g,加水180-200ml (我放電子磅上面沖),總共時間1:40"左右,水溫約90'C
次次都差唔多係咁

下次有機會可唔可以試下用以下方法沖.
15g粉, 沖150-180ml. 其他設定一樣, 睇下個味道有冇變化.
小飛馬可以試4去磨. 溫度用86-88度. 睇下會唔會有改善 Laughing
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 3:56 pm    文章主題: 引言回覆

koonyue 寫到:
我覺得係, 粉越平均, 吾理你點落水, 因為夠平均, 又平均咁脹, 水都比較平均咁接觸到粉, 所以用 mignon 玩手沖, 好飲左可能只係因為"易沖左", 小飛馬可能要靠技術搭夠

又或者, 你個味覺真係分得出吾同磨機既味道, 咁只好怪你吾好彩 ....

講番實際 d, 小飛馬磨到最後幾粒豆, 會出好多細粉架喎, 有冇不走佢地?

我依家都有用mignon手沖架. 其實唔會真係有咁大分別. 即係好飲左. 我有時覺得用手磨都唔差架. 只係一次過沖2-3次手沖, 就令自己太辛苦 Cool
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 4:16 pm    文章主題: 引言回覆

pandaray 寫到:
koonyue 寫到:

我依家都有用mignon手沖架. 其實唔會真係有咁大分別. 即係好飲左. 我有時覺得用手磨都唔差架. 只係一次過沖2-3次手沖, 就令自己太辛苦 Cool

我聽日試下15g:180ml睇下會點先,不過感覺1:12有d偏高,你用mignon都沖呢個比例?
細粉我試過用篩,但分別唔大
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 4:22 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:

我聽日試下15g:180ml睇下會點先,不過感覺1:12有d偏高,你用mignon都沖呢個比例?
細粉我試過用篩,但分別唔大

哈!我反而覺得沖得好1 : 10 ~ 1 : 18都好,就好似espresso咁,冇channelling,而所有咖啡粉同時接觸到水份,平均地萃取,出得好就會好飲!

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
1頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票