coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

小飛馬+手沖
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pandaray

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 4:33 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
pandaray 寫到:
koonyue 寫到:
我覺得係, 粉越平均, 吾理你點落水, 因為夠平均, 又平均咁脹, 水都比較平均咁接觸到粉, 所以用 mignon 玩手沖, 好飲左可能只係因為"易沖左", 小飛馬可能要靠技術搭夠

又或者, 你個味覺真係分得出吾同磨機既味道, 咁只好怪你吾好彩 ....

講番實際 d, 小飛馬磨到最後幾粒豆, 會出好多細粉架喎, 有冇不走佢地?

我依家都有用mignon手沖架. 其實唔會真係有咁大分別. 即係好飲左. 我有時覺得用手磨都唔差架. 只係一次過沖2-3次手沖, 就令自己太辛苦 Cool

我聽日試下15g:180ml睇下會點先,不過感覺1:12有d偏高,你用mignon都沖呢個比例?
細粉我試過用篩,但分別唔大

我自己盡可能都會1:40, 15g粉出150-160g啡.
mignon都係較返差唔多粗既磨度去試. 你要記住. mignon去沖, 要較返粗, 唔係幼粉去沖. 同埋你平時點樣去手沖架? 你意思分兩段水係會唔會蒸悶左先再去沖?
睇你應該都玩左一段時間手沖, 係唔係 Cool
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
kofeme

發表發表於: 星期三 十月 03, 2012 9:42 pm    文章主題: 引言回覆

吾好意思,多口問句,水源有無吾同。
係公司用咩水沖?返到屋企又用咩水?
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 9:04 am    文章主題: 引言回覆

屋企用水喉水,公司用水喉過濾水,試多幾次我諗下星期我會托部mignon返公司試…
今朝第一試,用16g,190ml,唔記得調粗,用左1:50"
雜味明顯少左,果酸好重,但甜味唔出,層次感較弱
我覺得咁濃既沖煮比例會將前段味道突出,但沖唔出隻豆應有既層次,加完水時泡沫顏色仲係較深,應該未萃取完
我沖法係先放約兩倍量既水悶30秒,再注第二次至滿,注水時輕輕打圈,範圍以中央為主
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 10:03 am    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
屋企用水喉水,公司用水喉過濾水,試多幾次我諗下星期我會托部mignon返公司試…
今朝第一試,用16g,190ml,唔記得調粗,用左1:50"
雜味明顯少左,果酸好重,但甜味唔出,層次感較弱
我覺得咁濃既沖煮比例會將前段味道突出,但沖唔出隻豆應有既層次,加完水時泡沫顏色仲係較深,應該未萃取完
我沖法係先放約兩倍量既水悶30秒,再注第二次至滿,注水時輕輕打圈,範圍以中央為主

哈哈!Dicky兄,你好!
其實真係唔會叫做過濃架!只不過比你平時12 g用多左4 g,
12 : 190同16 : 190,咪只不過係1 : 15同1 : 12嘅分別,
唔會話因為用多左4 g粉而導致層次出唔到。
而層次出唔到應該係落水嘅方法同技術影響最大。
講真,除非真係手沖大師,否則就算係同一個人、用同一款豆、用相同器材,
出黎嘅咖啡都有多多少少嘅唔同。
所以請你多多嘗試唔同嘅比例啦!(我都係嘗試中!希望將手沖成功率做到最高Evil or Very Mad )

等我繼續估點解小飛馬會咁差先!
請問你每次用磨豆機用幾多豆去清機?用完後,點樣清潔機入面d舊粉? Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 11:16 am    文章主題: 引言回覆

沖煮手法唔穩定我肯定會,所以努力練緊,但我相信1:12同1:16個分別好大,我加多4g即係多左三分一份量,同樣手法味道肯定好唔同
小飛馬因為日日用,同埋朝早下午各一杯,所以無清舊粉,但換豆或轉粗幼就會用少少豆清
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 11:34 am    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
沖煮手法唔穩定我肯定會,所以努力練緊,但我相信1:12同1:16個分別好大,我加多4g即係多左三分一份量,同樣手法味道肯定好唔同
小飛馬因為日日用,同埋朝早下午各一杯,所以無清舊粉,但換豆或轉粗幼就會用少少豆清

以下只係我嘅愚見,好可能係錯架!唔好見怪!
我唔係指用多粉少粉味道都會相同,
而我係覺得層次方面唔會係因為用12 g就一定沖到好有層次,
而用多少少粉就冇哂層次。
講得一杯咖啡味道有層次,一定係沖煮各方面做得好好,
悶蒸可以令所有咖啡粉同時接觸熱水,落水平均,停手時間做得好準!

"小飛馬因為日日用,同埋朝早下午各一杯,所以無清舊粉,但換豆或轉粗幼就會用少少豆清"<-----似乎小飛馬問題係咪係呢度呢?你唔次次清粉,
任何新鮮烘焙咖啡豆,由磨好開始計起,十幾分鐘後味道已經走哂!
而且唔會點膨脹,你重要係一日只係兩杯,相距成幾個鐘頭,
你每次沖都用上一次嘅舊粉去沖咖啡,你覺得真係冇影響?
不如做一做實驗丫....試下每次都用3-4 g豆去清舊粉,
或者用一個相機pump吹一吹入面d粉 (小飛馬入面d舊粉好易吹出黎架!)
睇下沖出黎有冇唔同丫!

BTW,你屋企用mignon係咪有清豆?
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 2:46 pm    文章主題: 引言回覆

再試粗幼3.7,15g,190ml,1:40",今次有用豆洗機
味道比較平衡,果味明顯,但完全唔似耶加雪夫既味道,唔知點解用小飛馬總係偏沉實濃厚
我決定帶部mignon來直接比較

用相機泵吹小飛馬邊個位?d殘粉係刀盤入面喎…
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 2:57 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
再試粗幼3.7,15g,190ml,1:40",今次有用豆洗機
味道比較平衡,果味明顯,但完全唔似耶加雪夫既味道,唔知點解用小飛馬總係偏沉實濃厚
我決定帶部mignon來直接比較

用相機泵吹小飛馬邊個位?d殘粉係刀盤入面喎…

你好!
不如你每次都講係用邊部機丫!有少少混亂.. Embarassed
你呢次係用小飛馬?
咁有冇之前第一個post所講 "點沖都唔對味,試過好多豆沖出來都係難飲-酸/苦/雜"呢d情況先?

"用小飛馬總係偏沉實濃厚" <----咁用豆洗機後好似有好轉丫!偏沉實濃厚可以話係有佢嘅特色喎,係咪? Laughing
其實你部小飛馬係邊度買?買果陣有冇提你用豆清機呀?

"用相機泵吹小飛馬邊個位?" <----咁梗係對住入豆果個位吹啦!吹得正,d舊粉會出哂黎架!咁應該可以慳番d清機豆添 Cool

期待Dicky兄出個小飛馬vs Mignon之手沖篇 Laughing

回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 3:31 pm    文章主題: 引言回覆

幾次都係小飛馬,我上星期放假先係屋企用mignon試手沖,平時mignon只係磨espresso
用多左豆係可以減少雜味,但如果用小飛馬沖番1:16就唔掂,而且味道始終差好遠,唔知係水質定手法問題…
如果隻豆可以萃到1:16,而我相對用少左水去沖1:12,照計係有d物質萃少左,等於espresso仲有一段時間先變白,但就提早停水一樣
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 3:52 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
呢幾次都係小飛馬,用多左豆呢幾次都係小飛馬,我上星期放假先係屋企用mignon試手沖,平時mignon只係磨espresso
用多左豆係可以減少雜味,但如果用小飛馬沖番1:16就唔掂,而且味道始終差好遠,唔知係水質定手法問題…

如果隻豆可以萃到1:16,而我相對用少左水去沖1:12,照計係有d物質萃少左,等於espresso仲有一段時間先變白,但就提早停水一樣

明白!希望你快d比較兩部機啦!出返個report俾各位參考 Cool

"如果隻豆可以萃到1:16,而我相對用少左水去沖1:12,照計係有d物質萃少左,等於espresso仲有一段時間先變白,但就提早停水一樣"
<-----有同意,又有d唔同意!
先講同意你係粉少左,應該係有d特質萃取少左,一定要睇咖啡流出時嘅顏色去決定係咪cut水!
唔同意嘅係(或者應該係我未明白)...點為之可以萃到1:16?而唔可以1:12咁沖呢?
要用少d粉而沖得好味,唔over又唔under,一定係比較難嘅! Wink

"用多左豆係可以減少雜味,但如果用小飛馬沖番1:16就唔掂,而且味道始終差好遠,唔知係水質定手法問題… " <---- 多口問句,你屋企用黎手沖嘅水,係咪係都係每次手沖前先煲滾?

回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:15 pm    文章主題: 引言回覆

你好,

想問下, 如果用你方法, 1:16去沖.
用幾多g去沖呢....
以15g粉為例, 沖出來既啡要240ml
12g粉為例, 沖出來就要192ml
點解要著重1:16去沖? Laughing
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:25 pm    文章主題: 引言回覆

我覺得每種豆既萃取都係酸->甜->苦,手沖或espresso既停水位都係甜轉苦果下,太早就偏酸,太遲就過苦或出雜味,如果我用一種方法沖到1:16停水係最好既平衡,而家改用1:12,除非沖煮手法令到萃取速度快左,否則會變左太早停而under ext,而就算俾你用1:12沖出所有酸甜味,我相信杯咖啡會太濃 (同樣既分子溶係120ml vs 160ml水入面)-當然濃度係個人口味啦,情況有d似espresso vs ristretto
屋企係用電水煲試既,一次3L,但我試係連續沖幾杯
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:31 pm    文章主題: 引言回覆

pandaray 寫到:
你好,

想問下, 如果用你方法, 1:16去沖.
用幾多g去沖呢....
以15g粉為例, 沖出來既啡要240ml
12g粉為例, 沖出來就要192ml
點解要著重1:16去沖? Laughing

1:16時我用12g沖200ml
我又唔係一定要1:16,只不過用mignon試,12g:200ml沖出來既味道幾滿意,但無辦法用小飛馬呈現,所以有d疑惑
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:33 pm    文章主題: 引言回覆

唔好意思, 請教一下, 電水煲係指煲完水就停o個種, 定恒溫o個種?

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:37 pm    文章主題: 引言回覆

恒溫90'C
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
2頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票