coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

小飛馬+手沖
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pandaray

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:37 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
pandaray 寫到:
你好,

想問下, 如果用你方法, 1:16去沖.
用幾多g去沖呢....
以15g粉為例, 沖出來既啡要240ml
12g粉為例, 沖出來就要192ml
點解要著重1:16去沖? Laughing

1:16時我用12g沖200ml
我又唔係一定要1:16,只不過用mignon試,12g:200ml沖出來既味道幾滿意,但無辦法用小飛馬呈現,所以有d疑惑

明白...其實用12g粉沖得好飲係好高難度架. 你都可以沖到好飲
還有, 3L水, 第一次沖完d水都會凍左, 你是否翻煲熱再沖呢? Rolling Eyes
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pandaray

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:39 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
溫90'C

原來係恆溫90度, 每次倒出來再沖, 個溫度係幾多度去沖? Smile
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:42 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
我覺得每種豆既萃取都係酸->甜->苦,手沖或espresso既停水位都係甜轉苦果下,太早就偏酸,太遲就過苦或出雜味,如果我用一種方法沖到1:16停水係最好既平衡,而家改用1:12,除非沖煮手法令到萃取速度快左,否則會變左太早停而under ext,而就算俾你用1:12沖出所有酸甜味,我相信杯咖啡會太濃 (同樣既分子溶係120ml vs 160ml水入面)-當然濃度係個人口味啦,情況有d似espresso vs ristretto
屋企係用電水煲試既,一次3L,但我試係連續沖幾杯

仍然都係,部份同意,部份唔同意!
或者只講唔同意,其實沖咖啡似乎唔係咁簡單用粉同水比例就可以代表到一杯咖啡係咪出到同樣既分子出黎,正如沖espresso咁,唔係用18 g粉出60 ml就代表係2杯espresso,而18 g出25 ml就係ristretto喎!當中有太多變數,磨豆機係咪平均、tamp粉力度,沖煮時有冇channelling...
同樣,手沖都一樣,唔係就咁話你用12 g出200 ml淡,16 g 出200ml就濃!
係要拎得平均喎!
講番我平時點沖丫,我係用15 g粉,大約出150-180 ml,大致視乎出啡情況cut!濃淡唔係問題,最大問題係咪拎到想要嘅味!

電水煲? Embarassed 咁係咪即係d水係會煲成日果d?定係手沖前先將新鮮水加熱?
而請問你公司係用乜野煲水?咪手沖前先將新鮮水加熱?
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:43 pm    文章主題: 引言回覆

我最後兩杯先有翻熱,因為一滾完我就倒出來降到90'C沖,然後連續試左幾杯,煲內無咁快跌溫
唔係話好好,都有澀味,應該over少少,但甜味比用小飛馬明顯
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:45 pm    文章主題: 引言回覆

用小飛馬時係新鮮煲水,不過呢個影響係咪咁大呢?我未比較過…
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:48 pm    文章主題: 引言回覆

想問手沖點睇出水情況cut呢?另外會係上面不停注水,到下面夠水位就移開上壺,定係注水到位等水漏完?
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:49 pm    文章主題: 引言回覆

即係屋企用恆溫90度. 公司用電熱水煲?
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:52 pm    文章主題: 引言回覆

pandaray 寫到:
即係屋企用恆溫90度. 公司用電熱水煲?

yes...平時屋企唔玩手沖,無咁多位放工具
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:57 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
想問手沖點睇出水情況cut呢?另外會係上面不停注水,到下面夠水位就移開上壺,定係注水到位等水漏完?

手沖cut同沖espresso道理一樣啦!都係睇出啡顏色深淺決定啦!
但點為知要cut,我重係摸索緊!有啡友手沖,唔洗用磅、唔洗睇時間,
就咁睇出啡情況同顏色去決定,出黎好好飲添!所以令我唔會太睇重啡水比例,
只係大約就ok,1:12?1:16?出得黎好飲就得啦! Laughing

而水方面,手沖咖啡就唔好用番煲水或者蒸餾水,聽講出黎嘅味係會悶d。
但我相信唔係你呢個情況,唔會話由難飲,一用新鮮水即係變好飲咁大分別!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 4:57 pm    文章主題: 引言回覆

各位師兄, 先旨聲明, 我係o黎學o野的.

聞說新鮮煲o既水係比翻煲o既水好. 另外, 因為水o既軟硬度及酸鹼度, 用濾水器又比較好, 再講究o的就用 brita 壼之類. 但如濾水器污糟, 好耐無換濾芯之類, 咁又無濾水器好過有, 係嗎? 但濾紙手沖亦有呢種講究嗎?

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 5:02 pm    文章主題: 引言回覆

我只係新手,所以固定多d變數來試…出啡顏色比較難睇喎,係個壺既下層,睇上層既泡沬顏色可能易d
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 5:10 pm    文章主題: 引言回覆

Dicky 寫到:
我只係新手,所以固定多d變數來試…出啡顏色比較難睇喎,係個壺既下層,睇上層既泡沬顏色可能易d

同意呀!我都係新手新新手,我沖都係會固定粉量15 g、落水量 (150 -180 ml)同定粗幼 (因為粗幼、粉量同流速有d影響,所以先定粉量同想要嘅落水量,試幾次先搵到大約嘅粗幼),咁就每次去到1分半鐘時,停止落水,再因應出啡顏色深淺cut囉!(其實我呢個係吹咋...我邊識睇顏色丫! Embarassed )

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 5:16 pm    文章主題: 引言回覆

dicky, 我想問

"yes...平時屋企唔玩手沖,無咁多位放工具" <-- 咁你屋企, 係米就咁直接由熱水煲出水落咖啡粉??

sorry, 好亂 ...

仲有, 我覺得你直接o係手沖壺加熱 d 水, 電熱水煲出既水, 點都有"味"啦, 一杯咖啡 99.9xxx% 係水, 你話點會冇影響
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 十月 04, 2012 5:19 pm    文章主題: 引言回覆

koonyue 寫到:
dicky, 我想問

"yes...平時屋企唔玩手沖,無咁多位放工具" <-- 咁你屋企, 係米就咁直接由熱水煲出水落咖啡粉??

sorry, 好亂 ...

仲有, 我覺得你直接o係手沖壺加熱 d 水, 電熱水煲出既水, 點都有"味"啦, 一杯咖啡 99.9xxx% 係水, 你話點會冇影響

係喎!我問漏左喎!請問dicky兄係用邊款手沖壺?

回頂端
Dicky

發表發表於: 星期五 十月 05, 2012 9:13 am    文章主題: 引言回覆

雖然大家都話電水煲或翻煮既水有影響,但我未試過用水做對照實驗所以唔敢講我味覺上係咪會分辨到,我懷疑手法既影響會更大

手沖壺我用Amour 1.2L,landy度買的
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
3頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票