coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

[新手] 已爬文 , brikka 仍然失敗...
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
antony

發表發表於: 星期一 十月 15, 2012 3:44 pm    文章主題: 引言回覆

大家好!小弟係新仔。之前用開Bondi French Press同上網同Landy order Gold Top Mandheling。但覺得French Press風味唔合自己,覺得一杯咖啡始終都要濃尐,所以兩日前去上海街買咗個Brikka(買貴咗好多!)

由於咖啡豆放咗起公司,所以貪快落Starbucks買咗包陳年House Blend,但小弟第一次煲,用作洗壼時已經有大量crema,而家沖落杯都只係散咗一半咋喎…
煲過三次之後,星期日早上煲過一杯,今朝亦煲過一杯,都係用Starbucks House Blend,都有幾多crema。

今朝煲既,手機影,燈偏黃,但亦可以見到佢既crema起落杯後都算係有。而且都維持到幾分鐘唔散。水量跟返指示,加水至上壼H2O標示位,再倒落下壼。咖啡粉平舖滿中層。豆即磨即煲。杯用熱水沖過,無抹乾…

會唔會係個Brikka有問題?要唔要小弟借個Brikka試試?

豆量我無磅到,只係見到有幾多空位就磨幾多粉舖滿佢,兩分鐘內磨完滿格。
磨豆用Hario手動大磨,最緊之後鬆兩格半。
熱力用煮食石油氣爐,先校最細火再升一小格。由頭到尾都係用呢個火力煲。
大約兩分半鐘噴發,噴發後下磨全乾。

咖啡沖出來body好厚,因為House Blend,唔酸,澀而且滑(個人喜好飲澀咖啡)。因為係Starbucks,咖啡香味夠就OK,其他香味都無需提,有油已經好好。
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
galaxy76

發表發表於: 星期一 十月 15, 2012 11:08 pm    文章主題: 引言回覆

antony 寫到:

會唔會係個Brikka有問題?要唔要小弟借個Brikka試試?

我諗唔會關 brikka 事 O卦...(因為我都有試過) ....
不如影一下個 brikka 拆散圖會唔會好 D ? 哈哈
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
antony

發表發表於: 星期二 十月 16, 2012 10:10 am    文章主題: 引言回覆

galaxy76 寫到:

我諗唔會關 brikka 事 O卦...(因為我都有試過) ....
不如影一下個 brikka 拆散圖會唔會好 D ? 哈哈

Sorry,小弟真係唔敢拆。哈哈!
小弟只敢拆唔再用嘅嘢。

今朝試過換用起公司拎返屋企既Landy Gold Top Mandheling

Gold Top Mandheling
8 Oct 2012
Full City plus

用返Hario MSCS-2 TB
粗幼係最緊之後鬆一格半,粗幼度大約接近幼砂糖。

火力係石油氣大爐最低再升返半格,煲咗大約五至六分鐘先噴發,恒溫,一噴即熄火。

今次出來既crema少咗好多,層crema好薄,幾乎係一沖即散,味道偏酸。
小弟唔識沖,只係試咗三四日,感覺係同豆種加上烘焙程度有關。
我諗要搵Landy姐請教一下點解我無論用French Press或者Moka Pot沖Mandheling都係咁多酸味,同小弟起出面飲過既Mandheling完全唔同口味。
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期二 十月 16, 2012 4:28 pm    文章主題: 引言回覆

antony 寫到:

Sorry,小弟真係唔敢拆。哈哈!
小弟只敢拆唔再用嘅嘢。

咁真係可能豆有事....
係呢 , ching , 我想問你上壺氣閥 , 你係全扭緊定係鬆一圈半的呢?
回頂端
antony

發表發表於: 星期二 十月 16, 2012 8:04 pm    文章主題: 引言回覆

咁真係可能豆有事....
係呢 , ching , 我想問你上壺氣閥 , 你係全扭緊定係鬆一圈半的呢?

小弟初玩Moka Pot幾日,點敢當師兄… Embarassed

上壼氣閥由新買開始已經係好鬆可以隨使轉動
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期三 十月 17, 2012 10:14 am    文章主題: 引言回覆

antony 寫到:

小弟初玩Moka Pot幾日,點敢當師兄… Embarassed

我都唔係多你幾多日架咋....T_T

有關於上壺氣閥 , 你係可以 jar 住個底鬆開佢架...
我就係全扭緊後反鬆一圈半 , 唔知係唔係咁都有關係 O既呢...
回頂端
denonade

發表發表於: 星期三 十月 17, 2012 12:08 pm    文章主題: Re: [新手] 已爬文 , brikka 仍然失敗... 引言回覆

但最主要我覺得, 你試下拆左個BRIKKA 金屬圈, 扭開佢姐, 上環拿走, 下環拿唔走由佢放係杯底. 你一拆左, 就變返EXPRESS, 咁就易分析問題, 拆左就可以再行前一步, 之後找出哂問題先裝返.

另外, 先不要求什麼CREMA, 因為, 出到都係假CREMA, 先做好優良既啡液EXTRACTION先, 好飲囉, 有冇CREMA都係假. 往往BRIKKA為左要做假CREMA, 設計上仲難玩過EXPRESS, 好易失敗, 本未倒置

室溫水落下壺 <<一定唔得, 你燒咁耐水, 啡粉都熱到傻左囉. 90幾度水落, 務求最快時間製做蒸氣壓力但壺身同啡粉唔會太熱或熱太耐

粉既粗幼唔同ESPRESSO機, 因為壓力細好多, 粉要磨得比ESPRESSO機粗, 小飛馬大約2.5或3, 唔壓平, 上粉時FREE FALL落去 高度越高越平均, 倒出街掃返入BOX再倒過, 跟住用卡片一野將小山掃落街再掃返再倒過, 最後用卡片勁輕壓一野平面, 上粉重點係平均分佈, 唔平均, 壓幾平都冇用

煤氣爐 中圈大火加熱 << 己經係一定失敗煤氣爐火環太大, 火力集中點太大, 令壺身大大受熱, 應該用GAS爐, 因為火力點好細, 但又好熱(陶磁頭), 主力燒壺中心, 唔會好似煤氣爐咁成個壺燒熱哂

全程熱水落壺, 一分廿秒左右就排啡架

Brikka相比Express仲難玩得好, 因為佢多左個金屬蓋去做出一個壓力, 其實, 仲易失敗, 成功又唔會好飲左好多. 我結果都係用返 express冇用brikka

酸好多原因, 但比較直接係水溫唔夠高, Mandheling比一般豆仲吃得熱, 至少94度吧我相信, 而苦同劫就係over extraction

Moka express都好多細節, 比如幾時用咩火力, 上粉上得平均等等, 都會直接影響最後味道, 但有一個心得係一定要識, 就係, 佢一排啡出來, 只取頭果30ml左右飲用, 其他再衝出來既多數係苦同劫, 所以係睇住佢一路排到某一個位就倒出來, 原理其實同espresso機幾時停機一樣.

coffee brewing同沖茶原理差唔多, 都係睇沖煮時間, 沖茶沖得耐會淡, 但咖啡好敏感, 沖越耐就苦同劫都出哂來, 之前沖出來既好野全部被呢堆後上既野抵消哂, 所以, 不可貪, 睇準時間取出好的咖啡精華而又立即可以將佢同粉渣分離是重點.

其實是這樣的....

經過 2 星期不斷爬文....
先由其他 web (網主叫 "打手") 的拉花教學中...
得知 brikka 才可煮出有 cream 的咖啡...
(然後就買了一個 brikka , 我明白 , 我應該係直接買 ec155 ... 但爬文太遲 ,
已買了唯有努力用好佢吧.....T_T)

試了 3 隻豆 (全購於 landy)
-"FRESH" BLEND
-摩卡拼配(Mocca Espresso Blend)
-Joyful Blend
大家放心 , 全是於 2 星期內使用完畢的! 豆是新鮮的 ,
而且我也是於煮前 5-10 分鐘才磨豆的....

3 隻都可以於 brikka 煮出來時有 cream...

問題來了....
真係煮出來 O個下有 , 熄火後 , 5 秒內 , cream 即刻不見了.....

是我的磨粉有問題?
-對不起 , 我不是用 mss-1b , 而是用 Tiamo 手搖磨豆機 , 老實說 ,
於 brikka 出到啡 , 應該不是磨得太幼吧? (新手 , 只靠爬文中見到太細 +
壓得太實會唔得) ....

是我的操作有問題?
-我是室溫水落下壺的 (之前爬文有一位 issac ching + 一位台灣 blogger 說了其實要熱水 ... 但試過 cream 一樣是 5秒即散....)
-粉落滿咖啡 filter 的 , 用手指輕壓齊平....
-已完全清潔好上下壺多出之粉 , 中間螺絲位置全抹乾水 , 已確保壓力一定可以由下壺昇到上壺...(不會因為扭不緊而於中間漏出啡或壓力)
- 煤氣爐 中圈大火加熱 , 第一次噴發馬上減弱火....
- 全程 (由冷水 --> 第二次噴發) , 約 3-4 分鐘內....

請教 ching 們 , 能否提供你們的專業意見呢?
謝謝....

denonade 在 星期三 十月 17, 2012 12:27 pm 作了第 1 次修改
回頂端
denonade

發表發表於: 星期三 十月 17, 2012 12:13 pm    文章主題: 引言回覆

pockychan 寫到:
Galaxy!

其實你個brikka係唔會浪費架!! Very Happy

就算你一開始無買brikka轉左買EC155玩ESPRESSO...
再過多陣你就會想試其他沖法...可能試手沖...可能玩虹吸....
到最後你始終都係會忍唔住買埋brikka返屋企玩....

因為每個玩咖啡既人一定有種所有咖啡沖法都想去試嘅精神!!! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

完全舉腳贊同呢一句, 因為, moka壺令我認識好多coffee brewing原理, 及後去玩syphon同espresso機都好有用, 經驗是自己的!
回頂端
antony

發表發表於: 星期四 十月 18, 2012 4:23 pm    文章主題: 引言回覆

學到嘢了!用90度水開始煲,不過難度頗高。
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期四 十月 18, 2012 5:55 pm    文章主題: 引言回覆

antony 寫到:

我就係全扭緊後反鬆一圈半 , 唔知係唔係咁都有關係 O既呢...

無lala做咩鬆粒野者師兄........
甘咪變反普通摩卡壺lor
回頂端
denonade

發表發表於: 星期四 十月 18, 2012 6:06 pm    文章主題: 引言回覆

因為樓主未掌握MOKA壺技術, 先拆左佢, 學下點用正常MOKA壺先, 到沖到正常味道, 先加返個上蓋去變身BRRIKA 玩返有壓力既MOKA壺. 因為果個多左既壓力係好蝦人玩的, 佢頂住令入便D 啡好遲先爆上來, 一爆又狂爆衝上來, 所以令到前期工夫要做得好好, BRIKKA既容錯度好低下.

邪惡熊啤啤 寫到:
antony 寫到:

回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期四 十月 18, 2012 7:47 pm    文章主題: 引言回覆

我反而覺得brikka較易用,可以每次沖出來差不多
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期五 十月 19, 2012 2:27 pm    文章主題: Re: [新手] 已爬文 , brikka 仍然失敗... 引言回覆

denonade 寫到:
但最主要我覺得, 你試下拆左個BRIKKA 金屬圈, 扭開佢姐, 上環拿走, 下環拿唔走由佢放係杯底. 你一拆左, 就變返EXPRESS, 咁就易分析問題, 拆左就可以再行前一步, 之後找出哂問題先裝返.

另外, 先不要求什麼CREMA, 因為, 出到都係假CREMA, 先做好優良既啡液EXTRACTION先, 好飲囉, 有冇CREMA都係假. 往往BRIKKA為左要做假CREMA, 設計上仲難玩過EXPRESS, 好易失敗, 本未倒置

室溫水落下壺 <<一定唔得, 你燒咁耐水, 啡粉都熱到傻左囉. 90幾度水落, 務求最快時間製做蒸氣壓力但壺身同啡粉唔會太熱或熱太耐

粉既粗幼唔同ESPRESSO機, 因為壓力細好多, 粉要磨得比ESPRESSO機粗, 小飛馬大約2.5或3, 唔壓平, 上粉時FREE FALL落去 高度越高越平均, 倒出街掃返入BOX再倒過, 跟住用卡片一野將小山掃落街再掃返再倒過, 最後用卡片勁輕壓一野平面, 上粉重點係平均分佈, 唔平均, 壓幾平都冇用

煤氣爐 中圈大火加熱 << 己經係一定失敗煤氣爐火環太大, 火力集中點太大, 令壺身大大受熱, 應該用GAS爐, 因為火力點好細, 但又好熱(陶磁頭), 主力燒壺中心, 唔會好似煤氣爐咁成個壺燒熱哂

全程熱水落壺, 一分廿秒左右就排啡架

收到!! 會再試試~ 先謝謝
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期五 十月 19, 2012 2:28 pm    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:

我見買 O個到叫我反鬆 1 圈半..唔知有冇關係丫嘛...
我可能錯鳥....
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期六 十月 20, 2012 11:43 am    文章主題: 引言回覆

其實跟據回之前 ching 講...
我又真係走去買了個電陶爐一試...
時間係會 3-5 分鐘@brikka (室溫水加熱)
時間太長 , 苦過 dee dee , 完全唔好飲 (正如 ching 們講 O既一樣...)

所以今日開始 , 放棄 brikka , 用返 venus...

venus 用電磁爐就算室溫水加熱都係 1:30 秒內完全出啡 ,
變成唔需要一定用熱水上...
而且其實呢幾日自己試都係用 venus , 其實煮出來...真係仲好飲過 brikka....

看來 , 只要一放棄 cream , 個世界 , 美好晒.....
又其實 , brikka 都無咩 cream O者真係... 而且又真係就算無 cream 都拉到花..

看來要轉目標 , 改善打奶泡就可以完成一杯又拉到花 , 又好飲的咖啡了...

(注 : hario 4 格 , 20g 豆 , 買於 城市超級 的 Zambra classica , 樂信牌 電磁爐 ,
1600w 開始 , 出啡減到 1200w , 室溫水加熱 完成時間 1:30 秒內)
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁
4頁(共8頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票