coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

[新手] 已爬文 , brikka 仍然失敗...
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期六 十月 20, 2012 9:50 pm    文章主題: 引言回覆

但我個brikka用電陶爐,最大火力,hario 6格,室溫水80g,兩分半左右就可以出啡了
其實我真係相當不明白為何你會三四分鐘...............
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 12:08 am    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:
但我個brikka用電陶爐,最大火力,hario 6格,室溫水80g,兩分半左右就可以出啡了
其實我真係相當不明白為何你會三四分鐘...............

首而先來講呢 , 對唔住呀 ching , 因為去到睇見你比條 link 我 O個間野...
個電陶爐實物太樣衰 , 我接受唔到...
所以我又背靠祖國買了個國內電陶爐...
因為買 雙環式 , 我只開中間的話佢只有 1100w 的 power (當然開晒內外環有 2200w)..
有可能因為咁樣而唔夠力 , 所以成 3-5 分鐘先出啡...
又講真 , 試過其他豆又真係有 cream o既..(當然又係一落杯就 bye 啦 D cream)
再加上 , 使用電陶爐 O既 冷卻部機時間真係接受唔到囉... 又唔想用煤氣 (因為太難 control D 火了...) , 種種原因下....就真接用返 venus 算了...

再者... 用 brikka 杯啡堅唔好飲 , 苦爆! 而 venus 一分半鐘內完成真係好好飲...
所以我決定放棄個 brikka ......

或者有一日 , 我會再次屎忽痕再玩返 brikka , 但而家真係想拉到野玩下先...
目標會係... 如何可以打好 D 奶泡....
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 8:45 am    文章主題: 引言回覆

你開最大火力,個壺擺係個大圓執邊唔好擺中間就可以.
散熱問題,用完可以揾個小鑊盛放凍水擺落去,轉頭直接用濕毛巾放爐面,兩個字內唔熱架喇.
同埋煮完咖啡,餘温仲可以煲奶
話時話,雙環電陶爐,贵野來,要成千蛟wor

其實brikka要大火力煮先可以,因為加左壓,唔夠力出唔到野,燒焦D咖啡,梗係難飲丫
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 8:46 am    文章主題: 引言回覆

如果再想快D出啡,小D水
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 9:21 am    文章主題: 引言回覆

Watch "brikka 石油氣" on YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=x-eWeTOwCHI&feature=youtube_gdata_player
明火都要擺執邊,唔係個手柄會燒爛

同埋你有冇暖杯?
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 10:28 am    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:
你開最大火力,個壺擺係個大圓執邊唔好擺中間就可以.
散熱問題,用完可以揾個小鑊盛放凍水擺落去,轉頭直接用濕毛巾放爐面,兩個字內唔熱架喇.
同埋煮完咖啡,餘温仲可以煲奶
話時話,雙環電陶爐,贵野來,要成千蛟wor

其實brikka要大火力煮先可以,因為加左壓,唔夠力出唔到野,燒焦D咖啡,梗係難飲丫

背靠國內真正 O既好處係... 價錢會比你推介個爐平 , 但已經係雙環了...
香港 , 唔過千唔洗諗 =_=

又其實 , 最大力真係 1100 , 最快真係試過要 3 分鐘 (室溫水)....
一係為了加快轉熱水... 但前工序真係多了...呢個最慘...
而家係為了減少工序而減少出錯嘛....

而有關於煤氣 , 有買了個環 , 托住個 brikka , 所以其實中圈最大火已經完全 cover 晒成個壺底了... 又唔會燒到個手柄.. (個手柄好軟弱的感覺 , 有時清洗時都驚自己唔覺意整斷佢... angryfire)

暖杯 , 堅無 (因為煮完 5 秒後 D cream 響 brikka 都唔見 O左了...失去意義..)
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 10:41 am    文章主題: 引言回覆

甘我又不知為何了, D crema係會散, 但都keep好耐,唔會幾秒冇晒.
同埋暖杯不是只為crema, 最重要係口感的
今年個奶茶王都說暖杯很重要哦

其實我D豆自己炒,一定新鲜,隨非煮得很差,否則都很好飲
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 10:47 am    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:
甘我又不知為何了, D crema係會散, 但都keep好耐,唔會幾秒冇晒.
同埋暖杯不是只為crema, 最重要係口感的

今年個奶茶王都說暖杯很重要哦

其實我D豆自己炒,一定新鲜,隨非煮得很差,否則都很好飲

咁你全一手一腳 , 贏我 9 條街好正 XDD
而家真係 15 / 16 , 比你講講又唔知用唔用返佢好...
我最慘係覺得我 handle 唔到 2 個壺....
用 brikka 真係用咁耐都未試過煮到好飲野.....
反而 venus 成日都好易完成到任務...

講到尾 , 我都係想整杯好飲又拉到花 O既咖啡 O者.... T_T
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 11:02 am    文章主題: 引言回覆

如果拉花,用espresso機易好多
因為個底做得好先易拉
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 12:56 pm    文章主題: 引言回覆

http://www.youtube.com/watch?v=KXSXRSfxzWY&feature=plcp

我拍得比較差....(首試咁樣拍)...
個時間就係咁樣了...
回頂端
邪惡熊啤啤

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 1:44 pm    文章主題: 引言回覆

你個是四人壺,難用好多架,同埋你都冇填滿個粉槽
兩人壺易用好多
仲有,一爆啡個下,其實可以拿起個壺了
我諗你要睇多d片參考下

http://www.youtube.com/watch?v=IOmIU3LbXbE&playnext=1&list=PL5766D023EF17C1AF&feature=results_main
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 2:04 pm    文章主題: 引言回覆

邪惡熊啤啤 寫到:
你個是四人壺,難用好多架,同埋你都冇填滿個粉槽
兩人壺易用好多
仲有,一爆啡個下,其實可以拿起個壺了
我諗你要睇多d片參考下

http://www.youtube.com/watch?v=IOmIU3LbXbE&playnext=1&list=PL5766D023EF17C1AF&feature=results_main

所以我話我係師弟囉.... 完全唔掂 ....T_T
(不過拎起呢下要參考下...)
回頂端
小棟棟

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 11:09 pm    文章主題: 引言回覆

-4 cups Brikka
-Formosa (FC),22g
-100ml water
-1:42 finish
回頂端
galaxy76

發表發表於: 星期日 十月 21, 2012 11:34 pm    文章主題: 引言回覆

小棟棟 寫到:

ching 勁!!!!!!!!!
1:42 完成是熱水 + 煤氣爐?
回頂端
小棟棟

發表發表於: 星期一 十月 22, 2012 12:12 am    文章主題: 引言回覆

galaxy76 寫到:
小棟棟 寫到:

ching 勁!!!!!!!!!
1:42 完成是熱水 + 煤氣爐?

1:42是由出咖啡液開始算

是熱水,熱水較易控制時間,如樓上師兄有提及過,長時間加熱/高熱也會燙傷啡粉令苦味提升

是煤氣爐,如果火力夠集中,只開內環中火是可以的,小弟是出咖啡液後轉小火
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁
5頁(共8頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票