coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Updated~~My Breadmaker and headgun coffee roaster(有多圖)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 咖啡烘焙
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
sugilun - Tony

發表發表於: 星期六 六月 20, 2009 9:04 am    文章主題: 引言回覆

shing 寫到:
tony, 要做—個發燒級烘焙手, 第一, 要知道什樣控制你的烘焙工具, 我知道係某個溫度hold 住都幾難, 好多人都過吾到尼關, 樽頸位. 第二, 用嗅覺去烘焙, 更多人都過吾到尼關, 樽頸位.
係尼—刻吾好諗咁多, 踉住做, 我吾會點你.
越烘得多, 越知道得多, 越接近答案, 越吾閞心, 你會發覺以前D人 sell d blend 豆, —級精選手
篩選豆, 超級秘方綜合豆........ x@$%
自己感受一下.

shing兄:
我唔係話你老點我 Very Happy
我想知問題出係邊道,咁下次可以改. 要control到真係好難, 但真係幾好玩~~依傢明白你話上上落落點解啦 Very Happy. 過多幾日就會再炒
我緊係會keep住試啦~~放心. 我知我一定做到.
因為炒豆對我黎講係hobby. 所以聽到自己有咩唔好,唔會唔開心. 反而,仲想知多d. 你願意教我,我緊係捉住你問啦 Very Happy 你唔介意ar ma?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
shing
Site Admin

發表發表於: 星期六 六月 20, 2009 11:16 am    文章主題: 引言回覆

of course 唔介意 la, i am so enjoy to share to everyone, but first of all, try and try, trial and error.

seize the day
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站

發表發表於: 星期六 六月 20, 2009 11:42 am    文章主題: 引言回覆

shing 寫到:
of course 唔介意 la, i am so enjoy to share to everyone, but first of all, try and try, trial and error.

e個我知~~~所以我先成日問你ja ma.
係喎,有個問題, 你炒完d豆點沖黎試味ga? 我依傢開始就咁沖d熱水(92度) 落d咖啡粉道. 因為如果沖espresso, 我成日驚自己technique上有問題,攪到d味變左. 咁cup,會唔會好d呢?
回頂端
shing
Site Admin

發表發表於: 星期六 六月 20, 2009 11:55 am    文章主題: 引言回覆

almost same as you.

first, i eat the bean, then drip drop.

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站

發表發表於: 星期六 六月 20, 2009 1:00 pm    文章主題: 引言回覆

shing 寫到:
almost same as you.

first, i eat the bean, then drip drop.

OK~~我試下先
回頂端

發表發表於: 星期日 六月 21, 2009 4:50 am    文章主題: 引言回覆

Shing兄:
今日算係做到了~ Very Happy
今日炒時一開始一樣都係每分鐘increase 20度. 到170度開始back off番d熱. 原本想係173度停40秒,但唔成功. (已係170度較大左個fan同升高左支heat gun) 但都係上到144度先可始慢番. 咁我見我做左咁多野佢都係升得一兩度, 索性係175度keep住. 由144度升到145度用了3秒,之後145度keep左40秒,再ramp up番個rate同一開始一樣. (依傢唔知張graph點畫~~lol. 因為d時間太亂)10分鐘到fc, fc3分鐘後到sc就停. 食左幾粒豆, 我唔知vanilla係aroma定係味, 但食到少少vanilla味. 但因為隻豆的berry味好勁,所以vanilla味好快就消失.

今次用了8分鐘到170度. 想問下次係168度開始back off d熱,咁係173度keep住40秒就冇問題 (我覺得), 但想問咁早就減慢個rate,會唔會有影響ga? 因為到173度先立刻keep住真係好難. 我發覺keep住原本個rate, 到了一個specific既度數先立刻keep住,一定會有+/- 一兩度. 而你話咁係唔可以. 所以我覺得好難. 你係commercial roaster真係做到咁ga? 如果真係得,想問個roaster係唔係都係加大cool air float同細番個火ga? 因為如我back off太快會有heat lost. 因為我冇蓋住個breadmaker的,所以back off太多, heat lost會好快 Very Happy

請指教 Very Happy
我遲d先整個graph.
回頂端

發表發表於: 星期日 六月 21, 2009 6:14 am    文章主題: 引言回覆

Here is the graph. 唔識整中間點keep住. post個table出黎算啦~~lol

Here is the table
回頂端
shing
Site Admin

發表發表於: 星期日 六月 21, 2009 10:27 pm    文章主題: 引言回覆

我係用爆米花機.
你就快成功, 呢小小vanilla味吾好睇小佢, 因為你不是幸運炒出黎, 係用實力.

回頂端

發表發表於: 星期四 六月 25, 2009 12:04 pm    文章主題: 引言回覆

Shing兄:
今日day4 又飲左一杯 (因為espresso machine攞左去整,所以冇得沖espresso住). 但都係飲到好少好少既vanilla味點問點解? 係唔係炒得唔好呢? 反而苿莉花味就好勁. 杯咖啡都好甜.
回頂端
lucas

發表發表於: 星期五 六月 26, 2009 6:27 am    文章主題: 引言回覆

shing 寫到:
係, 係隻隻頭都炒到vanilla味, 烘焙班最後—堂考試就係要違反自然, 單一豆要炒到要乜味就有乜味, 和用最平的豆做single original blend, 試一試, 你—定得.

烘焙班 Shocked 我都想上啊, 邊到有得報啊?
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期五 六月 26, 2009 6:43 am    文章主題: 引言回覆

lucas 寫到:
shing 寫到:
係, 係隻隻頭都炒到vanilla味, 烘焙班最後—堂考試就係要違反自然, 單一豆要炒到要乜味就有乜味, 和用最平的豆做single original blend, 試一試, 你—定得.

你多啲留意呢個forum, 就會發現
回頂端
vodkangump

發表發表於: 星期六 六月 27, 2009 4:59 am    文章主題: 引言回覆

lucas 寫到:
shing 寫到:

Check this:
http://hkcoffee.com/phpbb2/viewtopic.php?t=2779

其實 30 june & 7 July (2 lessons, tuesday) 原本個Centre都話開烘焙班, 不過啱啱問咗得3個人報左,計埋我係第4個, 唔夠人 Sad .

個Centre話有6個人就可考慮開番, 有冇多兩個網友有興趣即報? 唔駛等到8月尾! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
回頂端
lucas

發表發表於: 星期六 六月 27, 2009 5:30 am    文章主題: 引言回覆

但係呢個班得兩日, 會唔會教得太少啊?
回頂端
shing
Site Admin

發表發表於: 星期二 六月 30, 2009 12:24 am    文章主題: 引言回覆

兩堂真係小左D, 如果四堂會好D, 不過四堂會好悶, 好似返學, 不斷計數, take data, 再計數, 又take data, 返lab 睇?各位D作品, 跟住又再計數, 又take data....... 都幾悶.
都係兩堂好D.

回頂端

發表發表於: 星期六 七月 25, 2009 5:37 am    文章主題: 引言回覆

Shing兄: 今次堅係得左啦~~唔再係叫做得左. mod左少少個breadmaker. 加左個cover, backoff heat gun時, heat lost冇咁多,就做到啦. 今次都係用番brazil peaberry. 173度停30 secs Very Happy 開心~~係聽到first snip sc時就停~今次炒得冇咁深,因為想要番多d acidity同少d body.
炒完食了幾粒, 今次vanilla味勁好多. 但覺得係vanilla aroma. 唔知係唔係? 因為要食左入口,d vanilla味就係個鼻道出黎. 仲冇上幾次咁buttery tim~~~

想問, brazil豆比熱時,係唔係唔可以咁勁ga? 因為我比得大勁時會有tipping. 但今次慢慢咁ramp就冇. Very Happy
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 咖啡烘焙 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁
6頁(共8頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票