coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新手請教 , 有片

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容

發表發表於: 星期日 十一月 30, 2014 11:12 am    文章主題: 新手請教 , 有片 引言回覆

爬文後....還有東西未明想請教...

已買EC 155 , 改左無壓未開底, 小飛馬n600 , landy 新鮮豆。

問題 1) 30秒內 30 cc .... 睇糧杯30cc 是不是計埋cream 高度嗎? 因為如果d 泡到30 cc 停機,d 泡散後杯啡得返15至20 cc 左右。 得20 cc 會唔會太少? 每次出啡好似可樂咁, 一半係泡, 我都唔知出左幾多啡。

問2 ) 我沖完飲, 有時好似好似飲水咁好希, 唔似出面飲個d 咁cream同"傑傑地", 應該向邊佪方向着手改善?

76752237 在 星期二 十二月 09, 2014 8:54 am 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
CoffeeRider

發表發表於: 星期日 十一月 30, 2014 1:06 pm    文章主題: 引言回覆

1.新手唔好太緊張個時間同啡量住,就算做到25s出30ml唔代表已經做啱哂,更唔代表杯啡一定好飲!!你首要任務係開底先,開咗底你自不然會發現,想用155細filter嘅粉量完全唔見白出到30ml有幾難 Laughing !!
2.調較Esp嘅設定依次為>>1.粗幼>>2.粉量>>3.水溫>>4.壓粉力度
Ps: 你比嘅資料實在太少,想哩度嘅Ching比到實質建議你的話,最好係先開底再拍片,正所謂有片至有真相嘛 Wink

發表發表於: 星期二 十二月 09, 2014 8:54 am    文章主題: 引言回覆

https://www.youtube.com/watch?v=4QsrhJxlt4s&feature=youtu.be

新手試沖...求教...
杯啡...好淡 + 120CC 奶...無苦無酸...少少甜

我想問最基本既...我SET 粗幼岩唔岩....(似唔似剛溶朱古力, 唔識睇...)

衣索比亞耶加雪夫(Ethiopia Yirgachefee)
Full city 中深烘焙 -14 G 粉 , 粗幼 1.6, 重壓
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期二 十二月 09, 2014 9:26 am    文章主題: 引言回覆

你好,就咁睇條片好似就冇乜太大問題嘅,但都係睇唔清楚出啡情況,一來因為只係用改左無壓basket,二來太遠拍片。
但留意下條片出啡柱嘅位置好似唔係位於正中心,似乎落粉/tamp粉未夠平均。
另外,你所指嘅 '杯啡...好淡 + 120CC 奶...無苦無酸...少少甜',有冇先試下espresso係點?因為加咗奶後,其實好難飲真出嚟嘅味道嘅...

暫時有2個建議︰
第1,考慮下買一個無壓basket,應該都係大約一舊水,幫到你睇清楚出成點架!
第2,下次沖完,唔好加奶去試味,先試少少espresso底係咩味。 Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
CoffeeRider

發表發表於: 星期二 十二月 09, 2014 5:57 pm    文章主題: 引言回覆

師兄,之前叫你拍片時冇為以你暫時仲用緊自改嘅原裝filter,所以只係建議閣下開底及拍片,漏咗一個好重要嘅要點(無壓filter)冇提到,唔好意思!!
其實開底嘅原意係方便觀察filter底部細孔嘅出啡狀態,可惜自改filter嘅用意只係提供一個冇加壓嘅環境,從而改善espresso本身嘅質素,但由於其底部細孔並不外露嘅關係,就算開咗底都觀察唔到出啡狀態㗎!!因此,想發揮到開底嘅真正功能,必須配合一個正式既無壓filter至得!!
可以的話就盡快買返個啦!!暫時單憑哩段片嚟講,真係比唔到咩實質建議你!!

Ps: 1.下次拍片,請集中拍攝filter底部細孔及啡柱,要觀察出啡嘅好與壞,剛出啡嘅第一刻同啡柱形狀最最重要!!拍攝距離咁遠,有片都幫你唔到喎Laughing!!
Ps: 2.相信師兄玩得意式機,LatteArt一定走唔甩!但片中見你部155仍然係原裝打奶嘴,建議你買filter時買埋支金屬奶嘴,原裝嘴唔改打唔到拉花所需嘅micro foam㗎!! Wink

CoffeeRider 在 星期四 十二月 11, 2014 10:59 pm 作了第 1 次修改
回頂端

發表發表於: 星期四 十二月 11, 2014 8:49 am    文章主題: 引言回覆

HELLO ... 我買左個無壓LA
https://drive.google.com/file/d/0B3eX21xWaad1WDV3dTZTTTd5S1k/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B3eX21xWaad1QTNnejFWVXV6dkk/view?usp=sharing

但出現嚴重問題.....我用佢沖會噴啡
頭段無啡 , 中後段會 少少射出黎 >.<

爬個文我見大家會話
1) 豆唔新鮮 (我豆landy 買左4-5 日到JA)
2) 壓粉 ... (我試過 輕壓, 重壓, 都係中段左右就會噴啡)

應該係邊個程序出左問題?
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期四 十二月 11, 2014 12:33 pm    文章主題: 引言回覆

片呢??粉量,粗幼度等等嘅資料呢??乜都冇答你都係靠估嗰喎 Laughing !!

一般嚟講,如果粉量粗幼都正確,但仍然有噴啡情況,問題就好大機會係出喺dosing或tamping做得唔好!!
之前已經提過調較Esp有先後次序((粗幼>>粉量>>壓粉力度)),壓粉永遠排最後,而且tamping重點唔係力度大小,最重要係夠直同每次力度一致,時大時細會嚴重影響你判斷粗幼粉量是否正確!!

至於Dosing,可能係結粉或落粉唔夠平均,解決方法可以考慮WDT,自製一個dosing ring,有效又好用,除咗方便打散結粉之外,仲可以用filter直接接粉,唔洗先經紙杯快捷好多㖭!!
WDT~ http://m.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY

最後都係嗰句,想要實質建議就要有片至有真相喇 Wink !!

發表發表於: 星期四 十二月 11, 2014 2:52 pm    文章主題: 引言回覆

因為 佢周圍噴, 攪到我手忙腳亂 無拍片。 下次補拍片。

呢個紙杯填粉好方便drinkofbeer
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票