coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Pokka Cafe買Syphon
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 塞風壺/虹吸式玻璃咖啡壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
piera

發表發表於: 星期三 二月 25, 2009 3:17 pm    文章主題: Pokka Cafe買Syphon 引言回覆

今日行去Pokka買coffee bean,見到一套syphon..好齊全,連埋手動grinder,四百幾蚊,即刻買咗,有無人都買咗呀?我未用呀,有無人用緊呀?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
doctori99

發表發表於: 星期四 二月 26, 2009 4:43 pm    文章主題: 引言回覆

我係超新手, 都好想買呀, 但我唔知佢有冇中間瀘格同瀘布(即係有條鐵珠鍊個部份)?
又唔知個手動磨豆機可唔可以較粗幼? 同平均度好唔好?
又唔知係咪大陸貨, 怕佢虹吸果部份會漏氣......

其實近$500蚊0既價錢, 有咁多野syphon 壺啦, 手動磨豆機, 咖啡壺, 咖啡樽, 量匙, 漏斗....

師兄, 係咪pokka 會員, 如係係仲有特價喎!
敢問師兄, 可唔可以講下駛用後心得?
會否建議購買?

先多謝, 如能回答, 十分感激
回頂端
seiyapicasso

發表發表於: 星期四 二月 26, 2009 7:23 pm    文章主題: 引言回覆

借問佢個syphon 係用咩野品牌?

小弟9幾年o係Sogo B2 有家cafe(唔記得係咪pokka), 買左個, 係Hario 既

有囡萬事足......................^_~
阿喵, 我好掛住你, 希望你在另一個世界得到幸福....
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
piera

發表發表於: 星期五 二月 27, 2009 5:09 pm    文章主題: 引言回覆

其實我都係超新手,未用過。不過之前响出面見HARIO的SYPHON壺已經要幾百蚊一个,見佢咁平又齊全咪買來試玩囉!牌子係國產囉.......我呢D新手,咪當見識下囉!
回頂端

發表發表於: 星期日 三月 01, 2009 5:41 pm    文章主題: 引言回覆

icic, 我會建議你換左個酒精燈, 改用登山爐.

火力同穩定程度都好好多.

去呢個網睇下, 好詳細教用syphon, 圖文並茂.

http://www.jazzcafe.com.tw/syphon.htm

有囡萬事足......................^_~
回頂端
doctori99

發表發表於: 星期一 三月 02, 2009 5:45 am    文章主題: 引言回覆

seiyapicasso 寫到:

http://www.jazzcafe.com.tw/syphon.htm

原來以前係 HARIO, 咁正....
而家係POKKA 個PACKAGE 係用 JIALE, 相信應該係國內牌子了

其實, 登山爐 香港邊度有得賣?? 台灣就有好多, 仲好平

我都搵到個網址, 一齊分享下, 大家交流下心得
http://www.orsir.com.tw/pcf2/singlepage.php?html=bookcontents.php&footer=1&section=10&page=1
回頂端
harry

發表發表於: 星期一 三月 02, 2009 7:37 am    文章主題: 引言回覆

doctori99 寫到:
seiyapicasso 寫到:

原來以前係 HARIO, 咁正....
而家係POKKA 個PACKAGE 係用 JIALE, 相信應該係國內牌子了

其實, 登山爐 香港邊度有得賣?? 台灣就有好多, 仲好平

我都搵到個網址, 一齊分享下, 大家交流下心得
http://www.orsir.com.tw/pcf2/singlepage.php?html=bookcontents.php&footer=1&section=10&page=1
原來係「歐舍」.....

1. 晚餐由四條雞柳減為兩條.........
2. 掃貓厠所次數減少了,因為少了貓尿尿.......
3. 烹煮咖啡時,沒有貓貓在等奶泡.......
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
piera

發表發表於: 星期一 三月 02, 2009 10:37 am    文章主題: 引言回覆

用左啦用左啦!我今日用左套saphon沖咖啡啦!買左火酒(藍色)個隻,個火都幾穩定,無時大時細,下壺都無燻黑。上壺無漏氣呱?因為我唔見有咖啡渣係濾布背面同波璃管到。沖左杯藍山飲,好清醇。 Laughing 但其實水上左上壺之後,究竟要滾幾耐,攪幾多次呢?
回頂端

發表發表於: 星期三 三月 04, 2009 2:27 am    文章主題: 引言回覆

有D 野要提一提你.

你所講既火酒, 係咪五金鋪買到既工業酒精? 紫紫藍藍色, 用啤酒瓶裝住, 10蚊內果d? 點著果時好大陣味架嘛....

用呢種, 一定要小心, 保持室內空氣流通, 點著火時盡量唔好行近, 小心中甲苯毒....

至於煮既時間, 一般水上晒去, 將個燈稍稍移開, 令D 水唔好滾, 至少唔好太多氣泡. D 水又唔會跌番落O黎就得. 落粉後蓋10來20秒, 開蓋, 將D 粉壓入水再輕輕順方向攪至所有粉散開, 靜待10-20秒, 熄火, 再順方向快速攪10多下至勻, 再以微濕的布輕抹下壺"上半部", 令下壺空氣冷卻, 快速將咖啡拉番落下壺.

落粉後整個過程大約2~3分鐘之內完成.

濕布記得唔好抹壺底受火既地方, 否則有機會爆壺.

因為酒精粒燈無得調火力, 唯有用移開既方法減低火力.

回頂端
piera

發表發表於: 星期三 三月 04, 2009 1:26 pm    文章主題: 引言回覆

唔該哂呀!seiyapicasso
上次我用酒精,可能因為開左抽氣扇,一d味都無。不過火力就真係難控制,同埋我煮得唔夠耐,由落粉到息火,45秒齋煲,只係攪左1次,下次煲耐少少,攪多一次,睇下點先! Rolling Eyes
回頂端

發表發表於: 星期二 三月 24, 2009 3:58 pm    文章主題: 引言回覆

有無試到ok 唔ok?

用埋果d 酒精, 換個爐仔啦~ 值得架.

回頂端
piera

發表發表於: 星期六 三月 28, 2009 2:50 am    文章主題: 引言回覆

而家用緊酒精燈,個火好猛,我要放高d個下壺先得,如果唔係水太滾。聽你話,用完火酒換个爐仔先! Wink
回頂端

發表發表於: 星期二 三月 31, 2009 3:40 pm    文章主題: 引言回覆

試多d 啦, 唔難學.

當然, 易學難精, 慢慢試到岩.

回頂端
caveman

發表發表於: 星期三 五月 27, 2009 6:47 am    文章主題: 引言回覆

I have bought it from Pokka Cafe also.
But the staff there teach me with another method....

1. Fill in hot water
2. Add the coffee
3. Heat the hot water
4. Count for about 45 second. in the mean while, stur it when the coffee get wet....and let it b4...
5. remove the fire after about 45 seconds. There is very few water in the lower deck at that moment.
6. enjoy the coffee

and they make the coffe for their customer in this way too.
So I would like to know if there are different methods with syphon?
I drink coffee for many years but just start to learn how to make coffe. thanks a lot!
回頂端
piera

發表發表於: 星期四 六月 04, 2009 3:26 pm    文章主題: 引言回覆

I just follow the ingredients they told, 8-10cc powder, 150 cc water, but for the stir time, I think I apply for double, 80 seconds, and I use wet towel to wrap around the lower flask in order to speed up the flow rate from top to lower flask. Otherwise the coffee will become bitter. I don't know the method is good or not, anybody can help? Please!!! innocent
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 塞風壺/虹吸式玻璃咖啡壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票