coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Delonghi EC330S 打奶泡
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 拉花分享
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
BigPanda

發表發表於: 星期六 六月 13, 2009 6:46 am    文章主題: Delonghi EC330S 打奶泡 引言回覆

己用了此機近一年但仍然打不到合符拉花的奶泡,請問是否要換銅咀?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Icarus

發表發表於: 星期一 六月 15, 2009 8:48 am    文章主題: 引言回覆

有冇用佢本身條膠管打?
回頂端
BigPanda

發表發表於: 星期一 六月 15, 2009 9:10 am    文章主題: 引言回覆

Icarus 寫到:
有冇用佢本身條膠管打?

回頂端
Icarus

發表發表於: 星期一 六月 15, 2009 3:10 pm    文章主題: 引言回覆

BigPanda 寫到:
Icarus 寫到:
有冇用佢本身條膠管打?

所以咪打得唔好囉
拆咗嗰條好多個窿(氣唔集中)的膠管
因為打奶的出氣口, 是需要細同集中的
回頂端
BigPanda

發表發表於: 星期二 六月 16, 2009 12:10 am    文章主題: 引言回覆

[/quote]

所以咪打得唔好囉
因為打奶的出氣口, 是需要細同集中的[/quote]

謝謝你的回覆,我有試過把外面的膠管拿走,只用中間比較細的冇窿膠管,但打不起奶。
回頂端
煎緊雞

發表發表於: 星期二 六月 16, 2009 2:09 am    文章主題: 引言回覆

引言回覆:

所以咪打得唔好囉

謝謝你的回覆,我有試過把外面的膠管拿走,只用中間比較細的冇窿膠管,但打不起奶。

講下你點打奶
酸瓜生菜怎夠煎雞 味美
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
BigPanda

發表發表於: 星期二 六月 16, 2009 12:56 pm    文章主題: 引言回覆

講下你點打奶[/quote]

倒130-150cc奶入拉花壺,將膠管(連外管)放入奶10-15mm,壺成45-60度,開蒸氣到最大,奶不斷上下滾動,吱吱聲大約10秒後,聲音開始細,比較大的奶泡在上面形成,奶仍然滾動,温度升到60度就完成。亦試過在吱吱聲變細後將壺放直,效果一樣。
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期二 六月 16, 2009 3:56 pm    文章主題: 引言回覆

倒130-150cc奶入拉花壺,將膠管(連外管)放入奶10-15mm,壺成45-60度,開蒸氣到最大,奶不斷上下滾動,吱吱聲大約10秒後,聲音開始細,比較大的奶泡在上面形成,奶仍然滾動,温度升到60度就完成。亦試過在吱吱聲變細後將壺放直,效果一樣。

在下淺見認為

咁嘅方法出到嚟嘅奶, 奶泡會有, 但會好粗(勁粗), 而且只會留在奶層上面(好薄), 粗泡下面會仍然好液態

我覺得唔妥的地方有幾個
1. 外管 (講過)
2. Sis 聲 (重點係, 當找到一個成壺奶都郁的點, 之後係要令個Sis聲調變成合適大細, 唔係等佢出現)
3. 角度 (我認為角度只係用嚟參考, 係俾經驗淺的玩家一個量化的標示, 協助如何令成壼奶郁, 所以請你不要拘泥呢啲角度)
回頂端
煎緊雞

發表發表於: 星期二 六月 16, 2009 6:00 pm    文章主題: 引言回覆

煎緊雞 寫到:
引言回覆:

所以咪打得唔好囉

講下你點打奶

我噉樣QUOTE係想你答冇用膠管點打

Icarus都講咗"所以咪打得唔好囉 "
連膠管嘅打法你講得幾詳盡都冇意思
根本就打唔好
酸瓜生菜怎夠煎雞 味美
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
sugilun - Tony

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 8:59 am    文章主題: 引言回覆

畫了張圖,睇得清唔清楚?
ok~~~要打奶打得好,首先要知打奶有兩個stages stretching and texturing.
上圖"成條線" (紅加黑線)係成個打奶所需既時間. 部部機要用既時間都係唔同.
anyway,
stretching (紅色線): 係指你lower你個milk jug打奶泡. 奶會increase in volume (會聽到"si si"聲). 你會睇到上圖紅色線就係決定你要lower幾耐(resulting打到幾多泡). 你lower耐d,就會有多d泡, make sence?. (*記住成條線係時間,唔係幾多泡)
texturing (黑色線): 係指你張個steam tip 放係奶面下面咁張奶加熱到你想要既溫度.

你要一個step做完先到令一個. 唔好stretch then texture 緊住又stretch (姐係上下上下咁"沃"). 一定要做完stretch先,跟住texture. 兩個stages都會影響到d奶打得幼唔幼細. 但stretching會影響深遠d. 係stretching時,你一定要慢慢咁lower你個milk jug. 如果太快,就會產生大泡泡, 之後就救唔番.因為落得太快,你就會introduce過多既air係奶面, 就好似用straw係奶面吹氣. 會產生大泡泡. 一定要慢慢落d泡先會幼細. then到textureing, the trick in this stage is要令到d奶轉. d奶一定要轉. d奶轉有咩好? 就係可以breakdown你係stretching phase時打得太大既泡,同combine 泡同奶. 我既tips係張milk jug打個30-45度angle,同張steam tip放係側邊,唔好放係jug既中間. 兩個phase既時間一定要好,唔好以為stretch耐d就會有多d泡(i mean係幼細個d,唔係大泡泡). 打得多多泡,好睇奶既質數. 奶係4季所含既protein都唔同. 所以唔係你stretch耐d就會打到多d泡. 你可以試下, 你stretch耐d,(係你係會有多d泡). 但係d泡一定唔會幼細. 如真係鍾意多d泡,1)可用多d奶,2)用個大d既jug. overstretch係最常見既原因今到d奶泡唔夠幼細. over texture 都會令到泡泡變大.

我一買到奶番黎第一杯一定係咁試先. stretching由0-20度, 之後就texture到~56就收steam [因為d奶自己本身都熱,所以餘溫會幫你加熱到60度.再睇下用左幾多時間, 沖杯latte (第一杯一定係latte,因為玻璃杯睇到ar ma)有幾多泡,再adjust個d時間.

前幾日試奶沖的~~though the rosetta is embrasing~~
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 9:28 am    文章主題: 引言回覆

sugilun - Tony 寫到:

畫了張圖,睇得清唔清楚?
ok~~~要打奶打得好,首先要知打奶有兩個stages stretching and texturing.
上圖"成條線" (紅加黑線)係成個打奶所需既時間. 部部機要用既時間都係唔同.
anyway

知道sugilun 兄好有心, 但係今次好似用錯方向
其實, 我認為BigPanda在打奶基本認識還未弄清(硬件認識, 奶郁, Si聲等) 等最基本的要求還有混肴, sugilun 你用一啲偏向進階調節的方法, 會唔會係跳咗好多級呢?

BigPanda,
首先要將之前的膠管經驗, 全部忘記
重新研習怎樣令奶「郁」進而才到如何「找Sis聲(製造奶泡)」
之後才到sugilun兄為你用心而寫的 stretch & texture 時間調節
回頂端

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 9:34 am    文章主題: 引言回覆

哈~~~冇睇晒之前d post~~~
我個時有人係咁教過我, 所以我講番出黎姐 Very Happy
anyway, 我都想知我表達得好唔好 Very Happy
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 9:53 am    文章主題: 引言回覆

sugilun - Tony 寫到:
哈~~~冇睇晒之前d post~~~
我個時有人係咁教過我, 所以我講番出黎姐 Very Happy
anyway, 我都想知我表達得好唔好 Very Happy

由於閣下長居於他鄉, 中文表達多少也會不能我心寫我心
多作一些練習會有進步的

如果真係要我俾意見的話
我會提議你, 在網上文章編撰, 盡量令文章簡短, 把長篇的文章拆成分開的句子, Point/List form 都會加強閱讀者的閱讀意慾
如果閣下的「字磚」, 會令人望而退卻的, 即使像如此有價的資訊, 沒有人看不是很浪費嗎
回頂端
Dicky

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 10:52 am    文章主題: 引言回覆

我唔識睇奶泡有幾多先開始stretching,有時一倒就係白色泡,但打既過程又唔覺... sugilun果杯latte泡大約幾厚呢?
回頂端

發表發表於: 星期三 六月 17, 2009 12:36 pm    文章主題: 引言回覆

我用latte杯, ~1.5cm泡
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 拉花分享 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票