coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

Delonghi EC155 問/答 集 (06/12/2011年 更新:一些問題一些心得)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Small Hon

發表發表於: 星期五 一月 08, 2010 6:17 pm    文章主題: 引言回覆

給 : dobemomo 兄 及 tamninja 兄 ^^

大家 好 ^^ 客氣話不多了 ^^ ... (因為 在家 ... 還是工作中 Sad )

EC155 新機 的 沖煮手柄位 也是 相當 緊密的 ..
大家 上緊了 不漏水 已經 足夠 Very Happy
不用 "死要" 的 到 中間 位置 Shocked

因為 "今天留一手 明年還可玩" Laughing

說到尾 .... EC155 也是 平機 ... 大家 要 好好 愛護 啊 Very Happy

.... 小弟 如果 有 說錯的 請 sorry

祝:大福

友:小漢上
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
dobemomo

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 6:17 am    文章主題: 引言回覆

terry08 寫到:
dobemomo 寫到:
大家好, 我早幾日都買咗部機返公司用, 但發現出咖啡好慢, 大約要等 15 秒先至有少少咖啡出, 而且落得好慢。

本來我以為係因為我落得太多咖啡粉又或者D 粉太幼, 所以今日就落少D 粉同用粗D 既粉, 但都有同樣問題。

而 D 咖啡亦唔係太多咖啡油 (相比EC300) 。 係咪我做錯咗 D 乜呢?

我都發現部機個 HANDLER 好緊, 我係要個 WALL 借力所可以推倒個 handler 入去, 希望有如大家所說, 用用0下會鬆啦。

謝謝指教

Embarassed

你D啡粉/豆是否新鮮? 以及係唔係即磨? 磨機用邊款? 用乜FILTER? 落幾多GRAM粉?

我地幾個新用家既把手都係咁緊, 我諗應該都正常,
我試過LANDY部EC155, 把手勁鬆, 佢話日子有功, 用得一年半載就會鬆D啦

公司用唔倒即磨, 只係買已經磨咗既。 我係用 segafredo, 响 citysuper 買咋。。。 filter...??? 我...無改裝部機 (因為唔識), 只係部機有D乜就用乜。

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 6:19 am    文章主題: 引言回覆

其實個手柄位用咗一個星期後真係有少少鬆咗, 而且唔知係咪心理作用, D 咖啡好味咗!! 唔知係咪每部機都要 warm up 呢? Rolling Eyes

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 6:54 am    文章主題: 引言回覆

給:dobemomo 兄 ^^

您好 ^^ 客氣話不多了 ^^ (上班中 ^^|||)

不要用 citysupeX , 百x .... 等 不新鮮 的 豆豆 ....
1) 貴 ! Evil or Very Mad
2) 不好味 ! Sad
跟 Landy 訂豆豆 又平 ... 又可以 有貨送 ^^ .... 最重要 還是 好味 Laughing

而 用 無壓 filter 是 不用 改機的 , 她 只是 代替 原本 的 那個 ....
不過 一只 數十玩 的 無壓 filter ..... 加上 新鮮 豆 .....
真的 可 使您 回味無窮 Twisted Evil (上癮 )

Small Hon 在 星期六 一月 09, 2010 7:25 am 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站
dobemomo

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 7:07 am    文章主題: 引言回覆

Small Hon 寫到:
給:dobemomo 兄 ^^

您好 ^^ 客氣話不多了 ^^ (上班中 ^^|||)

不要用 citysupeX , 百x .... 等 不新鮮 的 豆豆 ....
1) 貴 ! Evil or Very Mad
2) 不好味 ! Sad
跟 Lady 訂豆豆 又平 ... 又可以 有貨送 ^^ .... 最重要 還是 好味 Laughing

而 用 無壓 filter 是 不用 改機的 , 她 只是 代替 原本 的 那個 ....
不過 一只 數十玩 的 無壓 filter ..... 加上 新鮮 豆 .....
真的 可 使您 回味無窮 Twisted Evil (上癮 )

Hello 小漢兄,

多謝指教 ^_^

我都訂咗 LANDY D 豆, 下星期會上去買! 之前唔知邊度買豆, 所以全部都係响 city super 買 Evil or Very Mad

SORRY, 我係一個超新手, 所以唔太識乜嘢係無壓 FILTER, 打算下星期請教 LANDY Wink

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 8:28 am    文章主題: Froth milk 引言回覆

各位師兄,
請問可否share EC155 打奶的 video? 例如打奶的時間同蒸氣的大小?
我換咗奶嘴, 但係打d奶一係好稀, 一係好粗!

EN
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Small Hon

發表發表於: 星期六 一月 09, 2010 1:27 pm    文章主題: 引言回覆

給:EN 兄 ^^

您好 ^^ 客氣話不多了 ^^ (上班中 )

您 可以 看看: (不同 機種 , 不過 方法一樣)
http://hksmallhon.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

您 先不要 討論 "手法" 是否 "正統" ....
因為 小弟 有數個 朋友 在 看過後 也就 "通" 了

(先前 也 貼過)
回頂端
EN

發表發表於: 星期一 一月 11, 2010 2:18 pm    文章主題: 引言回覆

小漢兄,

I have watched that video and will keep practising with EC 155.

Thank you~~

EN
回頂端
snorlaxhk

發表發表於: 星期六 一月 16, 2010 5:44 am    文章主題: 引言回覆

各位c兄,

見到大家一係就換鋼打咀, 一係就剪原裝咀....(有c兄指出, 甚至可剪晒個裙邊, 得番支膠咀...

我想問: 剪得咁勁, 會唔會唔work, 其實鋼咀都只係一支比較尖的管, 點解唔乾脆唔裝噴咀, 直接用支金屬出氣管黎打咪重直接? 為何要奶咀呢?

我是剛剛學拉花的人, 請大家指教...
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期六 一月 16, 2010 11:36 am    文章主題: 引言回覆

引言回覆:
我想問: 剪得咁勁, 會唔會唔work

問解你會覺得唔Work呢?

snorlaxhk 寫到:
其實鋼咀都只係一支比較尖的管, 點解唔乾脆唔裝噴咀, 直接用支金屬出氣管黎打咪重直接? 為何要奶咀呢?

咁你知唔知, 打奶要怎樣的氣?
回頂端
snorlaxhk

發表發表於: 星期日 一月 17, 2010 6:14 am    文章主題: 引言回覆

Icarus 寫到:
引言回覆:

其實鋼咀都只係一支比較尖的管, 點解唔乾脆唔裝噴咀, 直接用支金屬出氣管黎打咪重直接? 為何要奶咀呢?

因為如果無左個裙邊都ok, 為何廠商要多此一舉, 只做個膠噴嘴唔係重簡單咩?

呢樣真係唔知, 因為我只是一個新手, 所以在此請大家賜教....
回頂端
terry08

發表發表於: 星期日 一月 17, 2010 6:24 am    文章主題: 引言回覆

Icarus 寫到:
引言回覆:

因為如果無左個裙邊都ok, 為何廠商要多此一舉, 只做個膠噴嘴唔係重簡單咩?

呢樣真係唔知, 因為我只是一個新手, 所以在此請大家賜教....

小漢兄講過話佢唔剪都打到, 我諗係技術問題
(但唔剪我打唔到)
可以咁講, 剪左易打D, 易上手D,
至於連噴咀都唔用, 一樣可以, 但條喉唔夠長, 打起來都唔方便

同樣問題我都問過LANDY, 佢話打奶個出氣孔要夠細, 先至打得好D,
所以你會見到鋼奶咀頭個孔比起條喉個孔細得多
簷前淚滴

發表發表於: 星期日 一月 17, 2010 10:43 am    文章主題: 引言回覆

dobemomo 寫到:
其實個手柄位用咗一個星期後真係有少少鬆咗, 而且唔知係咪心理作用, D 咖啡好味咗!! 唔知係咪每部機都要 warm up 呢? Rolling Eyes

C Hing, 你的簽名檔壓迫感太強呀! 個 pat pat 太大, 我頂你唔順呀!!! 救命........ Embarassed
回頂端
osiris

發表發表於: 星期日 一月 17, 2010 11:55 am    文章主題: 引言回覆

最近不知為什麼打奶時蒸氣弱了很多? 但沖espresso 時出水量又没有太大分別...
有師兄可以幫幫忙教我怎麼做嗎??

以前可以打奶打得好順、蒸氣連續出1 分鐘都無問題,但最近好幾次也好像無力般....
和轉了用自來水而不是蒸餾水沖啡有關嗎?
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期日 一月 17, 2010 6:49 pm    文章主題: 引言回覆

簷前淚滴 寫到:

C Hing, 你的簽名檔壓迫感太強呀! 個 pat pat 太大, 我頂你唔順呀!!! 救命........ Embarassed

好有同感, 真係頂佢唔順 Confused
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  下一頁
3頁(共12頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票