coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

多部磨豆機 - 簡評

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Icarus

發表發表於: 星期一 二月 22, 2010 3:16 pm    文章主題: 多部磨豆機 - 簡評 引言回覆

某某 寫到:

今日有啲行/閒情, 就講吓我試過嘅磨豆機

屍稿 嘅磨豆機, 大概$100, 磨豆機 1-10 分嚟計, 佢值0分 沖唔到點俾分唧
磨出嚟嘅粉, 碎粉仲多過你想磨嘅粗幼
開機時候又似飛機引擎
味道就根本講唔上係味道, 因為根沖唔到espresso

之後, 就係"吸史" 同埋 "地朗芝" 部似漏斗形的磨豆機
分我都唔識得俾, 因為連沖到沖唔到, 所以都唔識得點俾分
如果真係夾硬要俾, 真係俾個0佢

肥蠅, 粗幼夠幼細, 唔係太夠平均
但係都勉強沖到, 10杯有兩杯都沖得好嘅
味道1.5分

之後就係 証仿, 外形同小肥兄弟 差唔多
但係質素就差到貼地
0.5分, 因為真係沖唔到, 又係俾唔到
0.5分係用嚟俾用, 唯一可以應付手沖, espresso 就諗都唔好諗

迷你 58mm flat burr
呢種終終於可以沖到espresso
磨啲深炒嘅豆都仲可以, 但係一磨到淺炒豆, 碎粉就比較多, 沖嘅時候死點會好多
用網紗篩嘅時候, 會發現碎粉好多
味道有4分, 但係呢個價錢我就唔會買

"落旗"2005 年之前就好得, 05 之後就真係用兩個字嚟形用 "小心"
質素真係參差到......個上磐可以搖動
味道 (用2005前版計算): 都值3.8分, 05'之後......唔好提

蘇萊時 1x7
ok啦, 粗幼同平均都幾好
味道3.5分, 不過好多朋友用過都話, 唔係咁耐用

小肥媽 粗幼ok, 平均同"迷你"差唔多
味道3.6分左右, 磨豆快但比係會熱啲啲

超級啫喱 價錢真係唔講得笑
碎粉都係多咗啲, 優點係磨粉好快, 商用一流
味道就5.5分, 呢個價錢呢個質素, 自己諗吓抵唔抵喇

襟擘 畸捌 83mm
83mm 真係唔講得笑
呢間廠試嚟試去都係得平行磐係佼佼者, 好過麥cone鈴 畸衫拾
咁嘅價錢 好過 畸衫拾 嘅質素 ~ 讚
味道8分, 因為用呢部磨豆機真係有屈機情況出現,
就算做錯好多嘢, 有tamp 冇tamp 大力tamp 同冇用力tamp, 分別都可以睇唔出
因為磨出嚟嘅粉真係好平均, 所以救番晒啲錯
缺點就係調教粗幼要比較仔細, 誤差唔可以太大

襟擘 畸拾 wbc
味道7.5分, 未算太平均, 死一定都要買呢個牌子就買 畸捌 算啦

余域卡 明朗 有doser版
味道有6分, 無咩好挑剔
呢個價錢, 抵過好多貴嘢
性價比好高, 冇doser版 好多粉喺儲粉, 所以有doser 好好多

大碼 狗伯n
換咗"超級啫喱"嗰對磨磐, 味道唔覺有咩差別
換咗磐都值5.5分, 未換之前係點....唔記得咗

拿嬋巴利 麥斯
呢部係一代機王, 用複合式磨磐, 磨出嚟十分平均
同 畸捌 一樣咁屈機, 已經唔覺有得賣
味道當年嚟講, 真係數一數二, 一時無兩
但換番今時今日, 同其他機比較味道定位同立體感, 都唔夠準確
複合式磨磐係時候退下, 複合式 bye bye
用當年標準9.5分, 但係今時今日就 7.5 因為啲味矇晒, 味道唔夠清楚
當時以為手有一部可以過世, 但原來無嘢係永恒
直至用過 畸捌 同埋 mdf 就真係一機還有一機高

今日講住咁多先, 如果無供應商投訴同封殺, 先再講落去
以上純粹個人意見, 得罪晒~ 不喜勿插

Icarus 在 星期五 五月 07, 2010 3:32 am 作了第 2 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
ivankong

發表發表於: 星期一 二月 22, 2010 4:09 pm    文章主題: 引言回覆

我依家都用緊超級啫喱~
算幾穩定~
但依家係LANDY度見到好多新品
Compak, Eureka 等
有冇C-HING可以comment下
Thanks
回頂端
LittleCup

發表發表於: 星期一 二月 22, 2010 4:39 pm    文章主題: 引言回覆

選擇磨豆機的確有點與選擇 hi-fi 相似之處,就是很難(或沒可能)單從 specifications 知道它的個性。比方,有時候細刀磨豆機竟勝大刀磨豆機 (像細功率後級亦可勝大功率後級)。有趣!
回頂端
neohk

發表發表於: 星期二 二月 23, 2010 4:59 am    文章主題: 引言回覆

某某人講野個style咁熟口面既

發表發表於: 星期二 二月 23, 2010 5:04 am    文章主題: 引言回覆

la cxxxxxx max竟然唔夠 g. mdf黎? Rolling Eyes
wow

發表發表於: 星期二 二月 23, 2010 7:23 pm    文章主題: 引言回覆

我公司用緊"地朗芝" 部似漏斗形的磨豆機

唔係沖唔到, 只不過要摸索,
平野係咁,四百蚊左右
當然無得同EUREKA比 Laughing
w288199

發表發表於: 星期四 六月 10, 2010 12:30 pm    文章主題: 引言回覆

hi, 大家好,
我是新手一名。

因為想買grinder 走了進來,
做了很多資料搜集後, 有一個問題想問問。

樓上說的MDF 是否gaggia mdf grinder?
為什麼會說它比其他的好???

可否解釋下嗎? 因為它正在我心水的價位中。
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期五 六月 11, 2010 2:42 pm    文章主題: 引言回覆

w288199 寫到:
hi, 大家好,
我是新手一名。

因為想買grinder 走了進來,
做了很多資料搜集後, 有一個問題想問問。

樓上說的MDF 是否gaggia mdf grinder?
為什麼會說它比其他的好???

可否解釋下嗎? 因為它正在我心水的價位中。

唔係
回頂端
w288199

發表發表於: 星期六 六月 12, 2010 1:53 am    文章主題: 引言回覆

咁即係哪一部?
GAGGIA MDF 有冇試過?
我上網見佢大約$200 USD 左右。
回頂端
Icarus

發表發表於: 星期日 六月 13, 2010 5:33 am    文章主題: 引言回覆

w288199 寫到:
咁即係哪一部?
GAGGIA MDF 有冇試過?
我上網見佢大約$200 USD 左右。

佢唔算差, 但就唔值呢個價錢
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票