coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

第一次煮到好味的Espresso
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 28, 29, 30  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
nit

發表發表於: 星期五 五月 27, 2011 11:16 am    文章主題: 引言回覆

今天照小小兄的提議試下一個shot分三杯,
衣索比亞哈拉摩卡,92.5c, 21g粉(粉比之前幾天磨粗了,調了旋紐反時針2個mm) 10秒出第一滴, 見白32秒停機. 頭段咖啡像糖膠慢滴, 中段加快, 但尾段沒有減慢, 下次調回幼1mm再試.
本來想要95-96c開始煮, 但壓好粉後, 機的温度由94c跌至93c, Confused 等了十幾秒温度還降了半度, 不想等太久為有開始冲煮 可能我先前冲煮了一杯給太太, 之後回來磿粉其間機器可能補充了新水令水温下降. Mad
頭5秒的一杯, 有酸味很柔和, 很滑有點果仁味同煙薰味; Smile
中間的一杯由6秒至1O秒, 更滑, 酸味強而有力, 似生果的酸像梅的味道, 帶濃厚的果仁味和朱古力味; Very Happy
第三杯由1l秒至22秒, 沒有頭兩杯那麽滑, 酸味減小了, 果仁朱古力的味道淡了點, 但比第一杯多了輕輕的苦味, 沒有中段時味道的複雜. Surprised
我的味覺可能有點遲頓嚐不到更多的味道了. Embarassed 我以經在每飲一啖前先飲一囗清水.
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代

nit 在 星期五 五月 27, 2011 4:30 pm 作了第 3 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
littlelittle

發表發表於: 星期五 五月 27, 2011 12:25 pm    文章主題: 引言回覆

機的温度得三十幾度?
nit

發表發表於: 星期五 五月 27, 2011 12:55 pm    文章主題: 引言回覆

littlelittle 寫到:
機的温度得三十幾度?

哎唷! 發瘋,打錯字九+幾度變晒三十幾度 Laughing 係92.5c Embarassed
OE LIDO
匿名二代
回頂端
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 12:16 pm    文章主題: 引言回覆

nit 寫到:
... 21g粉(粉比之前幾天磨粗了,調了旋紐反時針2個mm) 10秒出第一滴....

nit & Littlelittle兄, 假設filter正確的粉量為20g, 正常來講portafilter上了gasket之後'粉餅'的頂部不應碰到shower, 在不開機沖煮的情況把這個portafilter從機上卸下來'粉餅'應該還是完整才對嗎?

但我的經驗就是如果用20g粉用30LBS的力去壓粉, 粉餅一定會頂住個shower, 在不開機沖煮的情況把portafilter拿下回發現shower上已經殘留一層咖啡粉! 這樣沖煮每次都一定有死點, 好頭痛~~ 由於感覺太多粉... 我這個星期已經消滅了大大話話超過40多個粉餅去試17g, 17.5g, 18g...20g, 粗幼度由標準至幼4mm, 每個設計重覆兩次都係搵唔到答案!

兩位師兄, 可否幫幫忙當你們用20g粉量時, 壓粉的力度是多少同埋可否檢查一下有冇頂shower?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 12:36 pm    文章主題: 引言回覆

我比較過ExoBar 原裝及以前Gaggia Babby留下來的basket, ExoBar 的是淺了一點點的.

如不想"被頂"住建議不要用20g, 20g 一定頂(昨晚剛好試了).
放了18g 的乾粉的portafilter裝上沖煮頭, 粉餅的表面部是不會接觸到分水網的.

壓力嘛... 我沒用磅, 如果不是玩overdose, 只下18g咖啡粉的話, 我用的力度大約15-30lb不等...
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 2:19 pm    文章主題: 引言回覆

...如不想"被頂"住建議不要用20g, 20g 一定頂(昨晚剛好試了)...

咁你之前玩過up dose的21-23g是不是要很大力壓粉才可以上到把手? up dose可以做到冇channelling嗎?
回頂端

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 3:36 pm    文章主題: 引言回覆

Jacky904 寫到:
咁你之前玩過up dose的21-23g是不是要很大力壓粉才可以上到把手? up dose可以做到冇channelling嗎?

咁你之前玩過up dose的21-23g是不是要很大力壓粉才可以上到把手? - Yes
up dose可以做到冇channelling嗎? - 我冇開底, 但睇個粉餅見到有channelling.
nit

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 5:42 pm    文章主題: 引言回覆

Jacky904 兄:
我E個新手這方面都無經驗, 但可參考我的幾次冲煮的經歷, 我用輕力填壓, 不過我都試過18.5g就剛接觸唔到分水綱, 19g粉以上就一定有接觸, 我個把手已開底, 我見18.5g粉整個瀘綱好多時平均出啡, 用19g粉以上一定週邊出啡先, 中心2-3cm會稍遲一至二秒才出啡, 不過用多小粉最後粉餅也因吸水澎脹一定接觸到分水綱.
OE LIDO
匿名二代
回頂端
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 7:47 pm    文章主題: 引言回覆

nit 寫到:
Jacky904 兄:...我都試過18.5g就剛接觸唔到分水綱, 19g粉以上就一定有接觸, 我個把手已開底, 我見18.5g粉整個瀘綱好多時平均出啡, 用19g粉以上一定週邊出啡先, 中心2-3cm會稍遲一至二秒才出啡.

其實我都係新手, 請多多指教!

你既情況和我都好相似, 但我用18.5g就一開頭會分兩至三條水柱出, 要過多幾秒才能夠聚到一條水柱落, 但係我見shing哥既片段好快就可以聚在一條水柱落. 所以我專豆用磅去check住我既壓力唔好過30磅, 結果係從未做到過流鼻涕的效果, 仲有時會响邊位噴啡, 攪到一身都係添~~ 好苦惱呀!
回頂端
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 7:52 pm    文章主題: 引言回覆

...如不想"被頂"住建議不要用20g, 20g 一定頂(昨晚剛好試了)....

如果唔理會頂唔頂呢個問題, 用20g流出黎靚唔靚仔呀? 會唔會有流鼻涕/滴滴仔效果?
回頂端

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 7:56 pm    文章主題: 引言回覆

...如不想"被頂"住建議不要用20g, 20g 一定頂(昨晚剛好試了)....

如果唔理會頂唔頂呢個問題, 用20g流出黎靚唔靚仔呀? 會唔會有流鼻涕/滴滴仔效果?
視乎乜豆, 可以好濃, 好"桀"~ 如果係"薄"O既豆, 好難流鼻涕~
nit

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 8:19 pm    文章主題: 引言回覆

Jacky904 兄
我其實用左部機唔夠一個月, 但由第一杯到今天, 出啡都係先係流鼻涕滴滴下三幾秒後, 才成形中間一條幼水柱, 反而未試過噴啡喎!?
OE LIDO
匿名二代
回頂端
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 8:35 pm    文章主題: 引言回覆

視乎乜豆, 可以好濃, 好"桀"~ 如果係"薄"O既豆, 好難流鼻涕~

咁我就仲頭痛喇~ 因為我既channelling問題在20g時是最嚴重的.即是一開始時滴不出來, 幾秒後搵到位出就山洪暴發, 好快就白晒!
回頂端
Jacky904

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 8:43 pm    文章主題: 引言回覆

nit 寫到:
Jacky904 兄
我其實用左部機唔夠一個月, 但由第一杯到今天, 出啡都係先係流鼻涕滴滴下三幾秒後, 才成形中間一條幼水柱, 反而未試過噴啡喎!?

如果睇番shing哥D片會見到佢出啡好似溶朱古力而且仲可以由頭滴到落尾. 聽聞最好的效果係頭段會稍快, 但到中段就會出現吸塑現象, 而後段又會流得稍快一點為之最佳萃取. 可惜我連滴滴仔都還未做到呢..
回頂端
Peter

發表發表於: 星期三 六月 01, 2011 11:23 pm    文章主題: 引言回覆

如果一裝上filter已發覺粉餅頂住個shower screen, 粉餅頂部根本就唔會有even extraction, 你要留番d位俾個餅漲, 咁樣整個餅先有機會有even extraction....睇阿成d video佢都係約莫18g粉, 你夾硬放多2g落去反而仲壞咗件事啦, 有channeling其實都肯定係沖衰咗啦, light tamping比起好大力tamping有著數, 起碼會少好多機會channeling。

都係成哥講落, 如果grinder setting o岩, 你唔tamp都一樣沖得好
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 28, 29, 30  下一頁
3頁(共30頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票