coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

搵粗幼, 少少心得 [updated: 有圖有片]
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 12:39 am    文章主題: 引言回覆

CoffeeRider 寫到:
earl 寫到:
有乜可能tamp 5磅同 50磅會無分別? =.=

但我又的確從成哥囗中聽過”只要搵啱一個最理想嘅粗幼同粉量的話,重tamp同輕tamp其實無咩分別,甚至唔tamp都可以得到同樣效果”嗰喎,但我到而家都未能確切了解當中嘅原理,唔知又有無邊位Ching可以指點一下呢?? Embarassed

你好!我都好似聽過成哥咁講喎!但印象中成哥係講如果部磨豆機磨出黎係好好好均勻,
只要搵啱粗幼同粉量,tamp嘅力大或者細都冇分別,因為咖啡大小均勻,壓同唔壓都好,
熱水都會平均通過個粉餅,造到平均萃取。大致我記得係咁嘅解釋,希望我冇記錯啦!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
CoffeeRider

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 1:57 am    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
CoffeeRider 寫到:
earl 寫到:
有乜可能tamp 5磅同 50磅會無分別? =.=

但我又的確從成哥囗中聽過”只要搵啱一個最理想嘅粗幼同粉量的話,重tamp同輕tamp其實無咩分別,甚至唔tamp都可以得到同樣效果”嗰喎,但我到而家都未能確切了解當中嘅原理,唔知又有無邊位Ching可以指點一下呢?? Embarassed

你好!我都好似聽過成哥咁講喎!但印象中成哥係講如果部磨豆機磨出黎係好好好均勻
只要搵啱粗幼同粉量,tamp嘅力大或者細都冇分別,因為咖啡大小均勻,壓同唔壓都好,
熱水都會平均通過個粉餅,造到平均萃取。大致我記得係咁嘅解釋,希望我冇記錯啦!

哩樣我記得,咪就係喺我pickup我部Eureka嗰時,成哥幫我set機同講解使用方法嘅時候聽到嗰囉!!只係其後一直都未能從實際嘅操作當中實踐到哩個理論,所以有啲confuse咁啫!!唔知isaac兄可有成功嘅實例呢??有的話,可否將過程及細節post出嚟分享一下?? Very Happy
frankiechun

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 9:48 am    文章主題: 引言回覆

我部小飛馬...之前經成哥同自己試過後...搵到個粗幼度...但唔知係因為TAMP的力度不一致定部EC155唔夠穩定...次次出啡形壯都好大差異...各位師兄有何指教呢???
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 10:02 am    文章主題: 引言回覆

To CoffeeRider兄︰
我重係學習當中,未敢亂講話有成功沖煮,只係暫時都係大致可以成功搵到粗幼
(自己覺得ok囉)。

To frankiechun兄︰
你好!
請問你o既情況係唔係搵好啱粗幼後,即見到第一滴係ok(似剛溶朱古力),
去到中段個cone會變粗?
如果係呢個情況我都問過成哥,佢話我呢個情況係水溫太高,令到cone變大。
所以我估計你似乎係水溫不太穩定所致。
我都係用EC155,成哥建議我每次沖煮時都先放水等熄綠燈,
計時加熱一個時間(例如10秒、或15秒),就上把手沖啡。咁水溫會穩定d!
如果唔係咁o既話,你都不如拍段片上黎俾各師兄睇下有咩問題丫!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
frankiechun

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 10:35 am    文章主題: 引言回覆

好多不同程況都有...有時正常...有時好似你所說...有時去到中段變滴滴...
想請問放水...等燈熄了...再數10-15秒...盞燈有冇著番的???
THANKS...
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 10:47 am    文章主題: 引言回覆

frankiechun 寫到:
好多不同程況都有...有時正常...有時好似你所說...有時去到中段變滴滴...
想請問放水...等燈熄了...再數10-15秒...盞燈有冇著番的???
THANKS...

如果有唔同情況,原因可能不同,如果中段變滴滴仔,又可能因為太多粉,
去到中段粉膨脹到chok住先變成滴滴仔。
咁樣情況要試下係唔係太多粉,又或者係其他原因。要試下先知!
但都建議搵好粗幼後,將水溫穩定d啦!少一個變數ma!

"放水...等燈熄了...再數10-15秒..."我做呢個步驟通常盞燈有著番,
但我覺得唔洗盞燈有冇著,因為著只係代表水係夠熱,但一路放水,水溫咪又係低番。
用EC155就係咁,但起碼每次沖espresso開始時水溫穩定d。

回頂端
frankiechun

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 11:30 am    文章主題: 引言回覆

應該唔關多粉事...因我是用磅的...次次都一樣...現在在考慮換部穩定性比較高的機...
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 11:41 am    文章主題: 引言回覆

frankiechun 寫到:
應該唔關多粉事...因我是用磅的...次次都一樣...現在在考慮換部穩定性比較高的機...

咁就真係要拍下片,有清楚o既設定先可以講到係咩問題,就咁講係搵唔到!
始終沖espresso真係太多變數影響。

師兄,你會考慮轉邊部?會唔會一上去到expobar?

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 12:08 pm    文章主題: 引言回覆

建議真係吾好咁快諗換機住, 用盡你部機先夠好玩 ~

我部 ec155 加左 pid 後, 個溫度穩定左好多, 真係好耐冇見過大 cone / 細 cone 黎個現象, 所以我覺得 cone 形同溫度有直接關係

"有時去到中段變滴滴" <-- 多數係太多粉, 但你吾用放水黎個方法, 即使每次個粉量一樣, 水溫都吾同, 水溫熱 d, 粉就脹得快 d, 粉一脹, 阻力減少, 流速變快

ec155 黎講, 佢個 boiler 一到 95 度就著, 到 105 度就停, 所以你吾用放水法, 出水溫度有機會每次相差 10 度 !

我自己覺得, 水溫越底, cone 形就越穩定, 吾好以為沖 espresso 一定要好熱既水, 太熱只會令 d 粉脹得太快, 脹得太快個粉餅就會散, 一散就會有 crack / hole, 所有你落粉 / tamp 吾平既問題都會加快顯示出黎, 再加上如果你係外圈先出既話, 去到中段因為外圈 d 粉脹得好勁, 阻力變細, 水就集中o係外圈出, cone 形就變大

你可以試下當有大 cone 時, 用 spoon "了" 開條啡柱睇下, 其實中間基本上冇水出

但如果水溫底 d, 當你都係外圈先出, 但脹得冇咁快, 變相 d 水多左時間留o係個粉餅入面, 間接令 d 水多左時間由外圈 --> 滲去中間, 所以即使外圈先出, 但流速夠慢, 中間既粉多左時間接觸到水, 出到啡, 咁個 cone 自然會細 !

ec155 最簡單既放水法就係放水到熄燈, 即刻上把手沖, 放心, d 水一定夠熱

最後建議吾好用咁多粉, 水溫穩定左, 整個咖餅沖到咖啡出黎既比例增加, 再加上中間既粉一脹既話好易頂住出水變滴滴仔, 其實 11 - 12g 就差吾多
回頂端
frankiechun

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 12:29 pm    文章主題: 引言回覆

請問PID 是甚麼呢???
另外我是用12.5G 粉的...是成哥找出來的...
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 12:29 pm    文章主題: 引言回覆

koonyue兄,你好!
聽完你解釋,之前都係大致聽成哥同其他師兄講o既情況,依家明左好多Very Happy
但我到依家都係識定粗幼,之後都唔太識點去定粉量,有冇一個指標去決定幾多為最佳?用味道決定?定係流速? Embarassed

回頂端
tonylamkw

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 12:38 pm    文章主題: 引言回覆

Water will distend when boiling. And the pump will increase the water pressure, just think if dry pressed powder suddenly crashed by 15 bar ( maybe Rolling Eyes ) of hot water and smash. That why the coffee come out from outside first. Suggest to pre-infusion for 2-3 seconds (just same as XP4020 "function") Very Happy

ps. I use Expobar will pre-infusion first before extraction. Embarassed
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 2:23 pm    文章主題: 引言回覆

PID:
http://freshcoffeentea.no-ip.info/phpbb2/viewtopic.php?t=8780
但其實用放水法都 ok 架喇, 應該會好好多

外圈先出: 如果吾預浸, 基本多數都係外圈先出, 因為 filter 金屬邊同粉個阻力, 細過粉同粉既阻力, 如果有一個預熱識脹既 filter, 就可以切底解決黎個問題

至於粉量, 先要睇下你有冇將外圈先出個問題 "減到最底", 如果外圈先出問題吾嚴重, 即係中間既粉會脹得比較多, 咁就要好小心個粉量, 因為外圈點脹都好, 最多變大 cone, 吾會變滴滴仔, 但中間脹既話, 幾 mm 就脹到頂住出水變滴滴仔

ec155 + 無壓 filter 既話, 先由 11g 開始, 沖完之後即刻開把手, 用手"了"下 d 粉, 了左外圈先, 應該會好濕同軟, 再了下中間, 會實 dd, 乾 dd, 越低層越實/乾

如果中間/低層越實/乾, 即係冇咩水流過, 黎 shot 好飲極有限, 折衷既方法係加粉, 由得外圈脹到頂, filter 內壓力會增加, 流速變慢, 只要停機時間好, 問題都不大

但黎個方法, 一來浪費粉, 二黎冇解決問題, 正確方法係要令到個粉餅中間都軟軟地, 最底層吾會硬, 盡量令所有粉都平均接觸到水, 先係王道

sorry, 講咁多, 如果粉餅中間實/乾, 好大機會係太多粉, 我會用少 d 粉再細心留意個粗幼, 有需要就 fine tune 左粗幼先

如果成個粉餅都差吾多實/乾, 就睇下扭個把手出黎時, 有冇 "piss" 一聲, feel 吾 feel 到有反壓力頂住個把手, 冇既話, 加粉, 有既話就再加 0.3g 左右, 直到佢變滴滴仔, 減番 0.3g 就o岩喇

個 post 又乾又軟又硬, 好似好色情 ... Embarassed
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 3:14 pm    文章主題: 引言回覆

好詳細,但有d野唔係太明添! Rolling Eyes 要時間消化下!

回頂端
frankiechun

發表發表於: 星期五 三月 23, 2012 8:45 am    文章主題: 引言回覆

我個情況係一沖完...開把手...要慢慢來...因有反壓力...等佢"吱"完後...打開來...通常一池水係個面浮住... Confused
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5  下一頁
3頁(共5頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票