coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

手沖第一拍
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 1:02 pm    文章主題: 引言回覆

包豆終於去到尾聲,應該係最後2次,今朝就再用番法式壓出黎,
豆18 g,水溫比星期一高dd,攝氏87度,水再多d,差唔多有220 cc。

研磨度不變,都係小飛馬3.5,浸泡1分鐘並輕輕攪拌。最重要o既係慢慢倒出黎。
儘量減少細粉。飲完之後就見杯底o既細粉唔算太多。

呢杯味道比星期一果杯多,果酸又多左,好飲左!我諗下次試呢類淺炒而果味豐富o既豆,
可以繼續試高少少o既水溫去試!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 1:14 pm    文章主題: 引言回覆

啱啱係網上睇完呢篇咖啡手沖實作系列,我覺得講沖講得幾詳細。
唔知有冇師兄睇完呢?又有冇d意見講下!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 8:29 pm    文章主題: 引言回覆

引言回覆:
研磨度不變,都係小飛馬3.5,浸泡1分鐘並輕輕攪拌。最重要o既係慢慢倒出黎。
儘量減少細粉。飲完之後就見杯底o既細粉唔算太多。

<---- 有書教如果用法壓時想減少細粉出現, 可以在壓完後先倒走小量咖啡(細粉多數係浮面的), 才倒入咖啡杯中飲用.

我試過果然OK, 飲完後個咖啡杯底已經找不到任何細粉了!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pacowhc12

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 8:33 pm    文章主題: 引言回覆

如果注水速度過快的話,咖啡裡的香芬因子釋放出來的就會較少,口感也就相對的比較稀薄。
原來如此(如果係真既話 )

佢講就咁講 但係套片入面佢落水好快喎....

但整體上佢又真係解釋得幾清楚!
但係悶蒸時間呢方便 我自己都係有少少唔清楚

話就話係 30秒 但大家確實真係既時間又係幾多呢?
or 有冇試過其他時間呢?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
MCHK2012

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 8:47 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
啱啱係網上睇完呢篇咖啡手沖實作系列,我覺得講沖講得幾詳細。
唔知有冇師兄睇完呢?又有冇d意見講下!

嘩, 比平時只係看片多左好多解釋, 非常正, 讚!!!

BTW, 作者用既filter好似係非漂白型的, 我用既因為係有漂過白, 所以落咖啡粉前, 要用滾水沖一沖個filter, 沖走d漂白劑.

仲有, 我都見過有書話要係咖啡粉面先挖洞才下水, 不過作者沒有進一步解釋, 我估計應該只係用來定個中心位, 方便下水而已!
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 22, 2012 11:50 pm    文章主題: 引言回覆

哈!係呀...我覺得講得好詳細。佢重有另外2篇關於手沖,
其中係呢個咖啡手沖實作系列.其二中提過一個好得意,應該係我未見o既沖法,應該係一位日本咖啡師金澤政幸 o既沖法
唔知有冇師兄可以解釋下佢o既沖法,我睇完都唔係好明 Embarassed

回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期五 三月 23, 2012 1:28 pm    文章主題: 引言回覆

好!等我繼續分享之前係網上睇到o既資料先!

呢位係日本o既咖啡師田口護o既沖法

回頂端
avbee

發表發表於: 星期一 八月 13, 2012 10:27 pm    文章主題: 引言回覆

維他Vita家庭奶

don't buy it, buy other milk , see the ingredient...you will see that it is not make buy real milk
回頂端
terry08

發表發表於: 星期四 八月 23, 2012 6:44 pm    文章主題: 引言回覆

好!等我又繼續off topic,講下其他沖法先! Cool
其實尋日同今日朝早都用左syphon沖。

豆︰都係果包曼特寧,18 g,用小飛馬3.5

水︰尋日用左大約260 cc,即係水位去到下壺刻度2高少少,今日啱啱好240 cc,即係水位去到下壺刻度2。常溫水加熱至下壺90度,插上上壺,等上壺水加熱至89度,氣泡平靜才下粉。

沖煮︰下粉後即攪散,慢慢順時鐘攪拌(其實方向冇定,鍾意就W,鍾意就打圈,
最重要係柔。1分鐘後熄火,用濕布抺下壺冷卻,加快抽咖啡落下壺。

完成後咖啡粉o既形容,算係小山丘?

尋日同今日2杯分別主要係水量,其他分別不大,但味道己有不同。
尋日果杯入口微酸,帶甜,餘韻有少少nuts味。
感覺上今日呢杯係比較香,聞感覺有d似苺味,入口有dd甜,酸味不強。

其實唔知係唔係真係好飲,總之都係自我感覺良好!

issac兄,

請問你呢個壺係咪5人份?
虹吸有冇粉量參考?
同埋我沖左成個月都係跟住10ml水1g粉,
沖完後都有用濕布抺壺底,
但D啡粉都唔能夠去到小山既型狀...
isaac1213

發表發表於: 星期五 八月 24, 2012 1:16 pm    文章主題: 引言回覆

terry08 寫到:

issac兄,

請問你呢個壺係咪5人份?
虹吸有冇粉量參考?
同埋我沖左成個月都係跟住10ml水1g粉,
沖完後都有用濕布抺壺底,
但D啡粉都唔能夠去到小山既型狀...

terry兄,你好呀! Very Happy
我個壺係3人份,關於粉量方面,我依家會同你相同,偏向以1 : 10的比例。
其實都有一排冇沖syphon,學手沖同espresso。

先分享最近一次沖syphon的做法(未係好飲,重有好大進步空間 Embarassed )
上星期六日先拎返個壺出黎玩玩,用左18 g,粗幼度係手沖相同,約200 g水 (水位低過壺刻度2好多,用量杯去量),豆係耶加city,待下壺的水的水溫到80度插上壺,水升上後,等到80度才下粉。
用學手沖時學到嘅重點,就係第一下落粉,粉越快濕透越好,代表所有粉會可以一齊開始萃取。攪動是在開始時,間中搞幾下,同最後幾杪搞幾下。
整個過程50秒收火,用濕布小心地冷卻下壺,完成。

味道,入口偏苦,但有少少香同甜味,凍左之後苦味減退好多,我自己覺得ok,但一定可以更好。
自己諗到出苦味嘅原因︰1. 可能太幼 2. 可能攪得太多/攪得唔好 3. 未諗到,要再試

先答你小山既型狀,我覺得你唔好太睇重,我自己就覺得唔重要。要有小山丘,你其實可以收火後係咁攪,再用濕布冷卻,咁一定有小丘架!但...味道會點? Wink
最緊要沖出黎,好飲就得啦 Laughing

回頂端
terry08

發表發表於: 星期日 八月 26, 2012 3:21 am    文章主題: 引言回覆

唔該哂ISSAC兄 Very Happy

另有個問題, 我沖完出來既啡底都幾多渣,
請問是否正常?
isaac1213

發表發表於: 星期一 八月 27, 2012 11:23 am    文章主題: 引言回覆

terry08 寫到:

請問是否正常?

terry兄,你好!
啡底有渣?你指用syphon沖?請問你係咪用漏布?
定係用其他材料?
留意一下係咪扣實彈弓後,個漏器係咪蓋實個上壺底部。
我沖咁耐,都未試過會咁喎!如果係用漏布,用syphon沖出黎係好清,
如果係淺炒,咖啡會偏紅色,好靚架!

回頂端
terry08

發表發表於: 星期二 八月 28, 2012 2:51 am    文章主題: 引言回覆

terry08 寫到:

請問是否正常?

terry兄,你好!
定係用其他材料?
我沖咁耐,都未試過會咁喎!如果係用漏布,用syphon沖出黎係好清,

Issac兄你好!

其實我講果D渣唔係一粒粒既咖啡渣,
而係好碎既粉,
沉係杯底
isaac1213

發表發表於: 星期二 八月 28, 2012 1:54 pm    文章主題: 引言回覆

terry08 寫到:
terry08 寫到:

請問是否正常?

terry兄,你好!
定係用其他材料?

Issac兄你好!

其實我講果D渣唔係一粒粒既咖啡渣,
而係好碎既粉,
沉係杯底

Terry兄,你好!
我用syphon沖,未試過出現你所講嘅細粉喎!
應該同漏紙手沖一樣咁清先啱!
不如你講詳細少少,用嘅器材,磨豆機,粗幼等等
睇下有冇師兄答到你丫

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4
4頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票