coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

2012年4月21日北角啡聚
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 聚會
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
isaac1213

發表發表於: 星期六 四月 14, 2012 11:42 pm    文章主題: 引言回覆

MCHK2012 寫到:
路人經過一提:

1. 最好有人做個rundown/排程出來, 一來可以按排試機試豆既先後次序, 二來容易安排set機拍片, 三來時間點用都有個預算!

2. 廚房裡面既插蘇位通常係一插一電器, 因為每樣電器(fridge, rice cooker, washing machine)都好扯電. Issac兄最好check一check廚房裡面夠唔夠插蘇位(最好不用分插)插咖啡機, 磨豆機等, 否則可能要安排插在其他地方試機了!

3. 其實不用自帶shot杯啦, Issac兄你去"價真棧"度買定一排(好似有50個的)小容量咖啡紙杯就夠用, 而且幾蚊一排, 超平!

P.S. 本來想來, 但見十幾人應該都夠晒熱鬧了, 下次有機會先來做旁聽生, 哈哈! Very Happy

哈!多謝MCHK兄建議! Very Happy
答番少少野先,我部機其實放係廳度,我每朝都係廳度沖咖啡。 Wink
廚房就真係入唔到幾多個人入去。
所以果日都係喺廳度玩啡,先唔怕請各位師兄上黎玩!
我已經用緊一排拖蘇插住我部espresso機同磨機,
可以再由房拉多一條拖蘇出黎插另一部espresso同磨機,
因為磨機唔會咁多部一齊開,應該唔怕唔夠位插。

Rundown就真係未諗。有冇師兄有建議?

最後,多一個冇乜所謂喎!MCHK兄係咪得閒黎? Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
MCHK2012

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 12:05 am    文章主題: 引言回覆

果日應該好痛苦咁趕緊job, 所以來不到. 期望C-hing到時拍到各"名器"既使用過程, 讓各啡友多個好參考!

May you succeed in the coming coffeeholic get-together! Very Happy
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
koonyue

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 12:14 am    文章主題: 引言回覆

"不如我地呢d在職人士先要夾錢啦?大家認為點? " good idea, agree !

we should spread out coffee culture and let more young ppl join this hobby
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 12:41 am    文章主題: 引言回覆

koonyue 寫到:
"不如我地呢d在職人士先要夾錢啦?大家認為點? " good idea, agree !

we should spread out coffee culture and let more young ppl join this hobby

Support~
harry

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 2:12 am    文章主題: 引言回覆

有冇人有辦法借個部神級Versalad M3玩下?等大家睇吓有幾神呀嗎! Twisted Evil

1. 晚餐由四條雞柳減為兩條.........
2. 掃貓厠所次數減少了,因為少了貓尿尿.......
3. 烹煮咖啡時,沒有貓貓在等奶泡.......
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
pockychan

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 3:22 am    文章主題: 引言回覆

如決定只用一種豆.....咁即係用邊隻?有無人識用邊種豆用黎試器材係最好?

暫假設最後可能有 5部磨豆 x 2部EC155 = 10個味道組合
每一個味道組合預100g又太小.....預200g又好似太多咁....大家又點睇?

另集資方面...到決定用邊種豆及數量除返條數後....
不如禮拜三前入數比Issac兄...到禮拜四落Order烘培!
咁禮拜六就有新鮮豆飲啦!
isaac1213

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 12:48 pm    文章主題: 引言回覆

我記得上工作坊,成哥都係用一d單品豆黎試,
我建議可以用Mocca Harra,或者係Columbia Supremo。
有冇其他建議?

錢方面,到時先夾啦!早d決定用邊款豆,要幾多?我估6-8包200 g
話哂5部磨豆機先要搵5次粗幼,2部EC155最多微調下。
奶要幾多?會唔會每人到玩下?
杯方面都係用紙杯方便d,咁預備每人一隻大、一隻細杯,ok ma?
洗唔洗多d?
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 1:18 pm    文章主題: 引言回覆

"我估6-8包200 g" <-- 好似多左 dd 喎, 一 shot 連洗機 15-16g, 200g/16g = 12.5 shot, 沖一 shot 連吹水 / 飲快極 15 mins

當兩部 ec155 一齊沖, 一個鐘 non stop 可以沖 8 shots, non stop 玩兩個鐘都係 16 shots, 即係 400g 夠哂

買多 400g 玩粗幼, total 800g, 即係 4 包, 夠哂應哂玩吾哂添 ~~

一係咁, 買夠 6 包, 玩吾哂大家分左佢 (同 landy 講買多幾個吉 bag), 番屋企當個 benchmark 可以玩多次

"奶要幾多?會唔會每人到玩下?"<-- "我諗兩技都夠哂"

"咁預備每人一隻大、一隻細杯,ok ma?" <-- 我自已覺得, espresso 用紙杯好吾 match, 我自已帶杯
回頂端
pacowhc12

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 2:08 pm    文章主題: 引言回覆

嗯 有得去 無盡感激
但我6點之後有野做啦 .... 要family day睇達明一派演唱會
去唔到第二場

咁加我位上去呀 2-6 北角 21/4 我ok thx~
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
walter.lam

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 2:41 pm    文章主題: 引言回覆

其實我覺得大家可能餓咗太耐啡聚啦!不如大家當聚埋飲下啡吹下水會好d!

因為如果想真試磨豆機,我會將磨豆機外所有變數盡量固定,例如同一人出啡,用PID 咗嘅機,再不斷重複,blind test, 可能已經要玩成幾個鐘。再加上人多,每shot 都唔夠分,未必好快會出到結果(尤其我覺得mignon 同mazzer 應該咁上下,ZD-15我就唔知)。

我之前去其他師兄家啡聚,3幾個人玩下呢d玩下嗰d, 成個下午都燒唔到半kg豆!
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:12 pm    文章主題: 引言回覆

walter.lam 寫到:
其實我覺得大家可能餓咗太耐啡聚啦!不如大家當聚埋飲下啡吹下水會好d!

因為如果想真試磨豆機,我會將磨豆機外所有變數盡量固定,例如同一人出啡,用PID 咗嘅機,再不斷重複,blind test, 可能已經要玩成幾個鐘。再加上人多,每shot 都唔夠分,未必好快會出到結果(尤其我覺得mignon 同mazzer 應該咁上下,ZD-15我就唔知)。

我之前去其他師兄家啡聚,3幾個人玩下呢d玩下嗰d, 成個下午都燒唔到半kg豆!

哈!walter兄講得啱!可以o既話,不如就以PID左o既EC155為主去試機啦!
暫時數到應該有4部磨豆機會試。
1) Mignon
2) Mazzer Mini
3) 小飛馬
4) 惠家zd-15

當每部磨豆機可以用5 shots搵到最理想粗幼同粉量度,
咁起碼要沖多3 shots俾各位師兄分黎試味,
咁就8 x 4 = 32 shots
以每shots用18 g豆計(連清舊粉),咁就總共576 g,咁當係3包200 g,
要多一包玩拉花,當每人玩一次都應該夠!
豆方面,有冇師兄建議?如果冇異議我就揀Mocca Harra,如果Landy到星期三都未有貨,咁就轉Columbia Supremo。咁安排ok ma?

咁我洗唔洗買細紙杯?係咪個個都帶自家shot杯?
而係咪個個都玩拉花?我會預備大小小o既紙杯!
而daniel兄,我有適合拉花o既咖啡杯,不過你想帶自家拉花杯同拉花壺都得!

to paco兄,
其實時間點都係預2-6,不過第二場可能唔夠時間,或者下次啡聚去koonyue兄家啦! Laughing

暫時預算
豆: $70 x 4 = $280
奶: $20 x 2 = $40
雜費(紙杯等等:買左先知,應該好平o即!
係咪真係得3位係學生,咁我當除8份喇!
暫時計到係 $320/8 = $40

回頂端
pacowhc12

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:20 pm    文章主題: 引言回覆

其實我好想試各種既 手沖壺
如果大家有d 特別既手沖壺 都可以帶去分享下架 thx~
另外 isaac1213 個愛壓壺到時都分享下啦 drinkofbeer 我好感興趣

雖然係學生 都應該比錢既
除埋我個份啦 ^^ 反正都唔算好貴 當去cafe 飲左杯咖啡既價錢姐!
thx~isaac1213兄
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:35 pm    文章主題: 引言回覆

pacowhc12 寫到:
其實我好想試各種既手沖壺
如果大家有d 特別既手沖壺 都可以帶去分享下架 thx~

Issca兄隻紅月兔手沖壼想玩好耐啦..... Twisted Evil
pacowhc12

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:41 pm    文章主題: 引言回覆

睇個post 就恨左好耐啦 ... Twisted Evil Cool

600幾蚊 真係捨不得去買 Mad
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:50 pm    文章主題: 引言回覆

pacowhc12 寫到:
睇個post 就恨左好耐啦 ... Twisted Evil Cool

600幾蚊 真係捨不得去買 Mad

哈!咁洗唔洗買多包豆玩手沖?
俾你用月兔印玩法蘭絨布同aeropress? Wink

月印兔唔洗600,498 o即,我之前見到都想買o架喇,
果陣我同你一樣都唔捨得,點知價錢上年同今年比貴左30蚊! Evil or Very Mad
所以我依家深信,好o既咖啡器材係"早買早享受,遲買貴幾舊"!

P.S.: 唔記得講,沖espresso包豆o既roast會係full city?有冇反對?
既然有師兄提議玩埋手沖,如果買多一包city roast o既豆有冇異議?
我諗用黎手沖o既豆同espresso o既豆相同!咁我諗會幾好玩 Wink

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 聚會 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  下一頁
2頁(共11頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票