coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

2012年4月21日北角啡聚
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 聚會
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pacowhc12

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 7:57 pm    文章主題: 引言回覆

過左十秒 你更新左個回應 -_-
any advise ? 邊隻手沖既豆
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
isaac1213

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 8:24 pm    文章主題: 引言回覆

pacowhc12 寫到:

過左十秒 你更新左個回應 -_-
any advise ? 邊隻手沖既豆

O...sorry
我意思係想用同一款豆去沖espresso同手沖,而只係烘焙度唔同。
即係espresso用mocca harra full city,手沖就用mocca harra city。
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
daniel448

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 10:16 pm    文章主題: 引言回覆

SORRY=__=
原來我個日要去拜山...
去唔到...唯有下次啡聚先黎啦 innocent innocent

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 10:54 pm    文章主題: 引言回覆

daniel448 寫到:
SORRY=__=
去唔到...唯有下次啡聚先黎啦 innocent innocent

噢...真可惜...唯有下次先可以見識到你的拉花!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
ek

發表發表於: 星期日 四月 15, 2012 11:57 pm    文章主題: 引言回覆

CoffeeRider 寫到:
koonyue 寫到:
"不如我地呢d在職人士先要夾錢啦?大家認為點? " good idea, agree !

we should spread out coffee culture and let more young ppl join this hobby

Support~

Support !
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 2:59 am    文章主題: 引言回覆

daniel448 寫到:
SORRY=__=

Oh~No!! It's too Bad!!
小弟本來滿心歡喜,諗住終於比我遇到一個可以跟拉花高手學嘢嘅機會,突然見到Daniel兄話嚟唔到,實在…… !!就正如武俠小說當中,想世外高人傳授你一招半式,確係可遇不可求,唉~時機未到,唯有再等等啦!!
CoffeeRider

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:26 am    文章主題: 引言回覆

harry 寫到:
有冇人有辦法借個部神級Versalad M3玩下?等大家睇吓有幾神呀嗎! Twisted Evil

講開哩部傳說中嘅M3,近排上Fresh攞豆,都見枱頭正好放咗一部喎……
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 10:12 am    文章主題: 引言回覆

CoffeeRider 寫到:
harry 寫到:
有冇人有辦法借個部神級Versalad M3玩下?等大家睇吓有幾神呀嗎! Twisted Evil

講開哩部傳說中嘅M3,近排上Fresh攞豆,都見枱頭正好放咗一部喎……

有冇可能借到呢?神級磨豆機喎..

另外,已更新個流程,請睇番第1頁!有冇建議?
睇番個流程,我地果日會好忙!可能我們最終都係忙住吹水 Laughing

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:14 pm    文章主題: 引言回覆

"Koonyue兄可唔可以做呢個重任呢" <-- ok, 我可以負責所有 shot 既 "沖", 因為我最熟部 pid ec155

但搵粗幼 / 粉量等, 建議大家一齊對同一部機做 tuning, 咁大家都有個學習機會, 當 4 部機都搵到粗幼後, 如果仲有時間, 就玩下吾同溫度 ~

粉量:
10.5g (搵粗幼), 11 - 12.5g (正式沖)

搵粗幼順序:
1. 小飛馬
2. Eureka Mignon
3. mazzer mini
4. ZD-15

大家對邊部機有興趣既, 就自己行埋去 (冇興趣既就吹水 / 用另一部 ec155 玩), 到時我地搵 4 個人, 一人負責一部機搵粗幼 (我只用過 Mignon), 其他人可以俾下意見

沖既時候好難咁多人一齊 "mou" 底睇, issac 你部 dv 可吾可以直駁 TV? 等大家都睇清楚 d?

每沖完一 shot, 有需要既就 slow motion replay 番條片, 目的係等大家都同意個出啡情況 = 搵o岩粗幼

當一部機 3 shots 搵o岩粗幼, 12 shot 快極都個幾鐘, + 吹水我諗預足兩個鐘只玩粗幼, 時間有多就玩溫度

好吾好?
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:26 pm    文章主題: 引言回覆

good! thanks koonyue兄!
沖呢方面,就交俾你!
器材就交俾我,DV駁 TV冇問題!大家就試下用高清睇出啡情況啦! Cool

P.S.: 果日我想先俾koonyue兄睇睇我沖...俾d意見小弟! Wink 粗幼/粉量我重係唔清楚點做! Embarassed

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:28 pm    文章主題: 引言回覆

吾好玩啦, 我都係新手黎, 大家交流下就冇問題 ! 我同你咁近, 搵日自己"私片"都未遲 ^^
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:34 pm    文章主題: 引言回覆

ok呀!私片就私片啦! Very Happy

另外,咁啱有師兄問landy mocca harra幾時返貨,點知landy話呢批唔係咁好,要一至二星期先返,咁係咪用columbia supremo (full city)?
有冇異議,到星期三晚唔出聲我就落order,星期四扲豆喇!

會唔會都買一包豆作手沖?要咩豆?暫時聽唔到有師兄俾意見喎?Rolling Eyes

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 3:53 pm    文章主題: 引言回覆

btw, 我會帶部"好少少"既相機 + wide angle 影 group photo
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 5:29 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
ok呀!私片就私片啦! Very Happy

另外,咁啱有師兄問landy mocca harra幾時返貨,點知landy話呢批唔係咁好,要一至二星期先返,咁係咪用columbia supremo (full city)?
有冇異議,到星期三晚唔出聲我就落order,星期四扲豆喇!

會唔會都買一包豆作手沖?要咩豆?暫時聽唔到有師兄俾意見喎?Rolling Eyes

Isaac兄,想知當日用咩豆最好,而其他各位師又無咩所謂的話,其實就好簡單,你住得咁近城隍廟,只要上去吹吹水,廟祝landy 以及終極大老成成 絕對幫到手,就算當日個流程有咩問題,問一問亦必然得到最佳答案,仲可以順便睇睇成成大人當日能否抽空到大會當特別顧問tim!!
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 16, 2012 6:21 pm    文章主題: 引言回覆

我比較少留係佢地度吹水...不過我o係訂豆區post左問landy喇!唔知landy同成哥有冇睇呢個post呢?

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 聚會 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  下一頁
3頁(共11頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票