coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

沖煮Espresso經驗分享(器材編)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
chobitsken

發表發表於: 星期一 二月 23, 2009 10:11 am    文章主題: 引言回覆

Steven Kwok 寫到:
Thank you for your replys

唔使客氣
其實係因為佢兩位教過我,我才介紹比你
呢一個forum有好多有經驗人士(有問有答大有人在)
我就唔係呤識唔想教錯你
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
iamnth

發表發表於: 星期一 二月 23, 2009 11:39 am    文章主題: Re: About water 引言回覆

bib 寫到:
chobitsken 寫到:

For more water suggestion, I suggest you can find landy or bib. Very Happy

Thank you Ken,

If Steven think his home's water in good quality already.

I think better depends on how old of your building water pipe and care.
Brita Marella water jug is the most basic filter even for best quality area.
Old water supply pipes / worst water supply need better filters.
NO R.O. water, too soft too.
em, for Hong Kong consumer council test ,
Amway, always gets best score.
See your budget, Amway replace filter not cheap !
Mitsubishi SSX880 ! is a little better.
For future, cheapest filter replacement. Better get the 3/4 or 5 filters under sink or counter top model. Depends on you have enough space for it.
10Micron prefilter -> *0.1Micron filter -> *KDF -> #softener-> *Carbon.
Sorry, I don't boiler water, saved $ for the filters.
* for normally drink, # for espresso machine, I put it before pump into the machine. Levers, I use Brita before put water into the machine.
Yes, set up cheaper, filter more expensive.
Set up expensive, filter cheaper .
Mad

Hope NOT too long with BAD English and useful.

Cheers

我見過係尖東永安百貨地庫有Brita Marella賣,三百頭。
唔知邊到買會平d呢,考慮下。 Razz
回頂端
bib

發表發表於: 星期二 二月 24, 2009 11:04 am    文章主題: Re: About water 引言回覆

iamnth 寫到:

我見過係尖東永安百貨地庫有Brita Marella賣,三百頭。
唔知邊到買會平d呢,考慮下。 Razz

All Wing On should sells this
Sometimes they have package promotion
The Jug with 3 more additional filter sells together.

Check it out

Thanks
回頂端
nicolas

發表發表於: 星期一 三月 23, 2009 1:01 pm    文章主題: 引言回覆

neohk 寫到:
沖espresso有5樣野要用
1.人
冇技術好難搞,練得多就ok. 我e+都仲練緊,唔夠好同唔夠穩定~.~
2.豆
豆一定要新鮮. 即係你食魚, 急冷魚會有陣怪味一樣. 同landy買冇死
3. grinder
grinder 要磨得夠平均先做到好espresso,唔係一d 粉 粗一d粉幼,d 味會唔好.
$1000以內小飛馬都好好, landy好似仲有黑色係度Laughing
4.machine
冇grinder咁重要,豆唔新鮮,磨得唔平均你用1000萬既機都唔會好飲得去邊
好多人有用4020,你想問野都好多人會答你架.
5. 水
hk d水都ok 架,可以加個活性碳filter ge...

唔知有冇打錯野呢-.-

-----
銅咀可以方便打奶, 如果好似我唔多飲latte,有冇都冇所謂.
去底可以大約知咩位做錯, 改正方便.你唔去都無大問題既...

我想問下呢, landy 果度係咪所有既工具都可以買得晒 ( 4020呀,小飛馬 ,無壓filter , temper 等 嫁

我新手黎既,我好中意飲咖啡,前日日都只係飲3合一,覺得直係好難飲,

所以就立定心頭去landy 到學下野,但係e加我要考會考(我中學仔黎嫁喳),所以未有時間住。

ne 到有咁多師兄姐希望可以比多d 資訊我啦drinkofbeer
回頂端
Cuco

發表發表於: 星期三 四月 15, 2009 6:17 am    文章主題: 引言回覆

Ching 有事請教 我初用 4020 , 但使用時 5次中有3次都冲不出 Coffee, 相信係我在使用上問題 (操作) 不正確. 有否 Ching 可提供使用心得及如何保養 等. (因我有次整到部機好熱) 怕 Filter 未翻都被我整壞機了.
我開了底及換了銅咀, 但未能配 Filtter 因無願.
回頂端
mtx-4

發表發表於: 星期三 四月 15, 2009 8:40 am    文章主題: 引言回覆

Please work on the basic first. There are lots of advices from previous discussion. Your case looks like a problem of grinding rather than the filter. Use a coarser setting on the grinder.
回頂端
Cuco

發表發表於: 星期一 四月 20, 2009 2:51 am    文章主題: 引言回覆

Cuco 寫到:
Ching 有事請教 我初用 4020 , 但使用時 5次中有3次都冲不出 Coffee, 相信係我在使用上問題 (操作) 不正確. 有否 Ching 可提供使用心得及如何保養 等. (因我有次整到部機好熱) 怕 Filter 未翻都被我整壞機了.
我開了底及換了銅咀, 但未能配 Filtter 因無願.

有 小小 改善了, 粉粗幼度調節 ~ 仍在努力改善中.
回頂端
kclui

發表發表於: 星期二 四月 21, 2009 3:33 am    文章主題: filter膠圈 引言回覆

filter膠圈怎樣加上去?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
Cuco

發表發表於: 星期一 四月 27, 2009 1:34 am    文章主題: Re: filter膠圈 引言回覆

kclui 寫到:
filter膠圈怎樣加上去?

應該係 Filter 與 把手中間.
回頂端
KO

發表發表於: 星期三 五月 13, 2009 3:39 pm    文章主題: HELP! 引言回覆

HELLO各位
我都有D問題想問問
岩岩琴日先買左部4020
今日用水諗住沖沖部機
(D過程跟足買機時個C傅做)
但係部水箱D水冇入到部機到
試左3次加熱完都冇水出
水箱D水又冇用過
跟住試蒸氣
2次都冇野出
跟住部機好熱
熄機 放棄
想問應該點算?
回頂端
doctori99

發表發表於: 星期三 五月 13, 2009 3:44 pm    文章主題: 引言回覆

你放水箱時, 有沒有壓個水箱一下, 等水箱底個孔, 和4020連接
壓個時會有少少氣泡走出0黎

如果咁不幸, 打電話番去問下
又或者羅番去俾佢地試或維修
回頂端
KO

發表發表於: 星期三 五月 13, 2009 4:09 pm    文章主題: 引言回覆

次次再用力壓都有氣泡出
要攞番去換就大擭LU
係柴灣去葵興
除左時間問題 就係部機好重-_-
回頂端
yeung

發表發表於: 星期四 五月 14, 2009 4:06 am    文章主題: 引言回覆

手動奶泡壺除左打奶泡仲有乜野其他 sorry Question
回頂端
sophia

發表發表於: 星期三 九月 02, 2009 12:41 pm    文章主題: 引言回覆

sionchan 寫到:
煎緊雞 寫到:
pillowpaky 寫到:
想問下如果去底
應該點同佢講?
使唔使俾尺寸佢?
定同佢講話就咁批左個底佢~

thanks~ Embarassed

你去到,老細或老闆娘等是但一個會招呼你
你拿個手柄出來說要去底就ok

尺寸的話,他們會拿著手柄問你一個問題
你說、或
就ok

當然問題不是問你幾時取回或電話號碼是多少

其實佢哋仲熟過我哋
我第一次攞個rancilio去,就噉隊畀佢,都未講嘢,
佢問我:「係唔係車到盡?」
我答:「
第二次攞gaggia去,又係就噉隊畀佢
佢同我講:「呢個唔可以車到盡,只可以車到咁大,如果唔係好易斷」
不過佢仲有啲附加問題
我第一次去,佢問我邊度嚟,我答:「青衣」,佢話:「咁遠呀,噉你半個鐘後返嚟攞啦」
第二次去,佢話今日起唔到貨,我答:「噉我下次先整喇,畀咗你我冇得飲」,佢話:「噉我問下師傳先」,問完之後話:「你四個字後返嚟攞啦」 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
果然好清楚
等我同佢講話我係離島過黎先Very Happy

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Very Happy Very Happy Very Happy

今日有filter到,去揾Landy前先去左開底
~2:30pm到
就噉隊個手柄畀佢
佢指住一個已開底既(上面有兩個label)
"係唔係車到咁?" - 係
"留低電話,整好打俾你 (貼上一個寫電話no.既label) " - 哦,咁我逛陣
"120蚊,要唔要開單?唔要開單就貼個[E收款]" - 係...
~4pm收到電話可以拎

All the fluid circulating inside my body is COFFEE~~~

“喝到一杯真正的好咖啡,是一種幸福,所以值得細細品味,苦苦追求~~~”
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
簷前淚滴

發表發表於: 星期四 九月 03, 2009 2:28 pm    文章主題: 引言回覆

sophia 寫到:
煎緊雞 寫到:
pillowpaky 寫到:
想問下如果去底
應該點同佢講?
使唔使俾尺寸佢?
定同佢講話就咁批左個底佢~
thanks~ Embarassed

你去到,老細或老闆娘等是但一個會招呼你
你拿個手柄出來說要去底就ok

尺寸的話,他們會拿著手柄問你一個問題
你說、或
就ok

當然問題不是問你幾時取回或電話號碼是多少

其實佢哋仲熟過我哋
我第一次攞個rancilio去,就噉隊畀佢,都未講嘢,
佢問我:「係唔係車到盡?」
第二次攞gaggia去,又係就噉隊畀佢
佢同我講:「呢個唔可以車到盡,只可以車到咁大,如果唔係好易斷」
不過佢仲有啲附加問題
我第一次去,佢問我邊度嚟,我答:「青衣」,佢話:「咁遠呀,噉你半個鐘後返嚟攞啦」
第二次去,佢話今日起唔到貨,我答:「噉我下次先整喇,畀咗你我冇得飲」,佢話:「噉我問下師傳先」,問完之後話:「你四個字後返嚟攞啦」 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
果然好清楚
等我同佢講話我係離島過黎先Very Happy

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Very Happy Very Happy Very Happy

今日有filter到,去揾Landy前先去左開底
~2:30pm到
就噉隊個手柄畀佢
佢指住一個已開底既(上面有兩個label)
"係唔係車到咁?" - 係
"留低電話,整好打俾你 (貼上一個寫電話no.既label) " - 哦,咁我逛陣
"120蚊,要唔要開單?唔要開單就貼個[E收款]" - 係...
~4pm收到電話可以拎

我下午兩點拎去開底之時......

我講大話, 問:"我係深圳來, 可唔可以快手尐? 下晝四點得唔得? 我趕住返深圳!" Embarassed

佢答:"咁......... 你個半鐘後返o黎拎, 唔該百二蚊, 留低電話啦!" Confused

好彩佢無嬲我 :"皇崗廿四小時通關喎!" Razz

飲杯奶茶後, 未夠個半鐘返去, 發覺一早已經車好擺係度等我拎. Laughing
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁
7頁(共8頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票