coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

手沖第一拍
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
isaac1213

發表發表於: 星期二 三月 13, 2012 12:28 am    文章主題: 手沖第一拍 引言回覆

大家好!
正如之前係另一個post提過,我星期日拍左段手沖o既片段,

講番d左豆同器材先,豆係上星期係台灣買番黎,係3月3日即炒。
我只係果飲左一小杯,覺得好好飲,真係好似飲果汁咁,點講呢...
聞乾香氣好似有陣草苺o既香味咁,入口就有d檸檬o既明亮,唔講真係唔知係曼特寧,反而係有d似非洲o既豆!所以即刻要一包帶返香港!
因為唔似Landy咁可以自定烘焙度,返到黎打開先知真係烘得好淺,應該比平時係Landy炒到city o既豆淺dd。

而器材方面,就係新舊玩具o既cross-over,陳年UCC 三孔漏器,同新係台灣帶返黎o既手沖壺。

豆量:15 g (最後有14.6 g)
水量:140 cc (原來係想150 cc停,點先開始時唔記得將個電子磅o既讀數歸零)
水溫:攝氏88.2度
磨豆機:小飛馬3.5

當日手沖o既片
http://youtu.be/vBSkfOAzDlk

請各師兄多多提點!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
pacowhc12

發表發表於: 星期二 三月 13, 2012 7:09 pm    文章主題: 引言回覆

點解咁高溫既!?
我用開82-83度...
我唔記得有冇記錯 好似太高溫會流失左d野既.... (有錯請見諒)
既然係咁 我建議你試下82-83 度 再沖一杯, 睇下 邊個好d

另外想問
你慣左一次性沖哂d水佢?
我唔知紙同布有冇分別啦 但都建議你試下分開三次咁沖
咁其實你既沖流速我覺得唔錯既XD

我個人就比較喜歡手沖多過espresso 個d 所以多多指教啦~
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
MCHK2012

發表發表於: 星期二 三月 13, 2012 10:49 pm    文章主題: 引言回覆

今日好鬼忙, 不過都終於得閑上forum看片了! Very Happy

大致上你沖完後既咖啡渣形狀好standard, 係順滑既圓錐型. 我呢就係好失敗既奶嘴型!
<--- 我估係因為我次次落水都係慣性落中間先,跟住先向外畫同心圓, 呢方面我要向你學習了i.e. 先由外而內, 後內而外咁落水!

跟上面位C-hing一樣, 都覺得你落水手勢好得, 好過我好多!

講到溫度方面, 我尋日係書店看過"咖啡王子"呢本咖啡教學書, 記得都係教90度左右落水, 上面位C-hing話要82先落水, 會唔會太低溫呢? Question 本書另外好似話落水有三個steps : 1)把水舖滿咖啡表面, 悶泡10-15秒; 2)先由外而內, 後內而外咁落水, 水流較急; 3)先由外而內, 後內而外咁落水, 水流較慢. 不過我都係玩到兩個steps, 分唔到step 2 and 3!!! Sad

Comment暫時係咁多, 希望看到多d其他C-hing既討論! Smile
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 12:17 am    文章主題: 引言回覆

Thanks pacowhc12兄同MCHK2012兄!

先講番我控制水o既流速,你咪見我呢段片好似ok,其實全靠台灣帶返黎個手沖壺,
真係好好用!但最終我希望可以用月免印琺瑯壺都可以隨心所欲,所以我都重係有排練!

而我o既沖法係想一注到底式,係之前去knockbox coffee飲咖啡時,見到咖啡師Jonathan(希望冇記錯佢o既名)係咁o既沖法,當然佢係非常熟練咁沖,但我沖完呢shot先發現我記錯左水量,應該係係200 cc先停,我下次會試試先!
其實我之前用法蘭絨布沖都係分三次,因為我上工作坊係咁教。 Wink

關於水溫,我記得淺焙豆應該要高溫d,所以比我平時沖85度高,
但睇番Landy o既note,即係以下呢個
http://freshcoffeentea.no-ip.info/brew/
講用中度烘焙的咖啡豆用93~95度,而深度烘焙的咖啡豆用85~90度。
反而唔夠高添,我諗下次用高少少93度。

To pacowhc12兄,其實我星期一試過同一隻豆用沖aeropress,
但低溫D,用差唔多85度,感覺上冇我星期日用漏紙呢shot咁明亮,
即係酸味冇咁出。所以我會偏向試高溫d,試完再同各位分享下!

我買呢隻豆時,就係試飲一杯,就係覺得D果酸好正!
又檸檬又苺咁。
暫時都未沖到之前飲到o既味道 Embarassed
不過星期日呢杯算唔錯。

To MCHK2012兄,其實我一早買左你講果本"咖啡王子"o既書 Cool
但唔明你講果句
"2) 先由外而內, 後內而外咁落水, 水流較急;
3) 先由外而內, 後內而外咁落水, 水流較慢"
係唔係打錯字? Rolling Eyes
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 2:42 am    文章主題: 引言回覆

To MCHK2012兄,其實我一早買左你講果本"咖啡王子"o既書 Cool
但唔明你講果句
係唔係打錯字?

哈哈, 好明顯係我paraphrasing不成變成misinterpretation了! Embarassed

BTW, "咖啡王子"果三個steps原本係點寫? 可否打番出來俾小弟參考? Question
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 11:55 am    文章主題: 引言回覆

Deletedl Sorry...諗住懶打字,post張相上黎算,但都係版權問題唔post 上黎。
多謝tonylamkw兄提醒! Embarassed

回頂端
pacowhc12

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 1:09 pm    文章主題: 引言回覆

紙沖較方便吧!?
唔知你介唔介意講下二樣既分別呢!?
因為我屋雖然有紙沖,但我都係鍾情布沖。

另外想問你係台灣買個個手沖咩樣架?
有咩特別?

其實我都有試過用一次性,但我認為差別真的不太大!
相反,控制流速卻勝過一切。

而水量多與少,我認為影響只會影響咖啡的濃淡度
當然,也是十分重要,不過影響度不太高。

drinkofbeer咁講姐係話我既溫度都有錯,oops!
等我下次都較高d溫度拍片拎上黎先~~
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 1:41 pm    文章主題: 引言回覆

pacowhc12兄,你好!
其實用水溫冇所謂啱定錯,反而要睇所用o既咖啡豆,你想要杯咖啡出到d咩出黎。
所以好視乎你平時鍾意邊隻豆,烘焙有幾深。
而且我都唔係一定啱,我重係嘗試階段,用同一隻豆試低溫或者高溫。 Very Happy

講番今朝呢shot,我用台灣買番黎o既傻爸漏架,主要都係方便收藏。
而傻爸係網頁介紹係可以用唔同形狀o既漏紙,三角形同梯形都可以。
不過佢送o既都係UCC一人用梯形漏紙。

呢杯係今朝沖,用水溫91度,差不多用左1分30秒倒入約180 cc 水,2分40秒先移走漏架。

入口酸度不明顯,有淡淡o既酸,都算香,反而口感好似重左。
溫度降低之後,酸度明顯左,好得意,算好飲(我自己覺得)。

布沖同紙沖兩種沖法,我都有試過,但都唔算多,我唔敢係度班門弄斧,
但記得上工作坊時,提過兩者之間分別,大概係紙沖會比布沖較能咖啡豆
本身前、中和後段各味道,會表現得較清楚,而布沖則較能表現咖啡豆
中和後段o既味道(唔係百分百記得,講錯左請師兄們指正!),
所以某d豆係啱用紙沖,而另外一d豆啱用布沖。

同意你講 "控制流速卻勝過一切",所以手沖壺真係好重要!
銅壺就真係太貴,我揀左一個比較經濟同好用o既手沖壺 Wink

無論用紙沖好、布沖都好,用o既技術都係一里通百里明,所以我會樣樣沖法都會試!

回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 1:56 pm    文章主題: 引言回覆

MCHK2012 寫到:
但唔明你講果句
係唔係打錯字?

哈哈, 好明顯係我paraphrasing不成變成misinterpretation了! Embarassed

BTW, "咖啡王子"果三個steps原本係點寫? 可否打番出來俾小弟參考? Question

你好!原來想懶唔打字,影左本書post上黎,幸好有師兄提醒有版權問題,
所以deleted左。
依家唯有打少少,但我都唔完全打上黎,有興趣o既就買番本黎睇下,
我自己覺得對我呢新手係一本好好o既工具書,值得一買。

本書講到手沖,大致係介紹斷水法,分三次注水,有悶蒸,
水流都應該要均勻和溫柔,打圈地倒入,但第三次注水留意氣泡轉為白色時,
代表大部分芳香物質已釋出 (我估道理同沖espresso一樣,見白即收),所以水量要較輕,避免過度萃取。
(以上係我用自己o既文字,加上部分原文而成。) 都係果句 --> 新手值得買黎參考!

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 5:42 pm    文章主題: 引言回覆

本書講到手沖,大致係介紹斷水法,分三次注水,有悶蒸,
水流都應該要均勻和溫柔,打圈地倒入,但第三次注水留意氣泡轉為白色時,
代表大部分芳香物質已釋出 (我估道理同沖espresso一樣,見白即收),所以水量要較輕,避免過度萃取。
(以上係我用自己o既文字,加上部分原文而成。) 都係果句 --> 新手值得買黎參考!

Thanks very much for your information!

是的(雖然我未買!), 我入到書店第一眼已經俾呢本大大本既書吸引, 跟住企左成十分鐘有多做cursory reading, 看了的部份有手沖咖啡(滴漏式咖啡), 塞風咖啡, 蒸壓咖啡, 拉花等等. 其中siphon coffee個圖示真係超級複雜(尤其溫度控制同攪拌動作), 看了後我覺得短期內都唔會試呢仲沖法! 另外又學到原來我最鍾意飲既Cafe Latte & Cafe Cappuccino一定要用expresso, 令我有點傷心, 因為廚房已經沒有空位擺架義式咖啡機 & 家中雌性"蠻獸"亦一定唔俾我擺件大型物體係度, 阻住佢既日常工作! BangHead

MCHK2012 在 星期三 三月 14, 2012 7:08 pm 作了第 1 次修改
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 6:11 pm    文章主題: 引言回覆

哈!試下係屋企搵個位,如果買部細機玩下,都唔難搵位放 Wink
你見我簽名都係EC155,好細部。如果有BUDGET 就諗下部classic,好似都好細部。 Twisted Evil

自己沖一定平過去面買o既latte/cappuccino,又好飲過出面d連鎖店!
而且買左部機,沖espresso要搵粗幼,又要練打奶泡,又要練拉花,
成日都係屋企,唔會出街玩!
就用呢d理由啦,一定buy! Cool

回頂端
pacowhc12

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 8:01 pm    文章主題: 引言回覆

我就係試過哂之後 發覺自己都真係鐘意手沖多過 espresso 同拉花
((好似有d古怪=_=)

我屋企都係無咩位...所以要每一次用完就收返埋,用完又收返埋
係好麻煩 但鐘意既時候都無計啦><
我都係ec 155 xd 平令正
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 9:52 pm    文章主題: 引言回覆

pacowhc12兄,口味無所謂怪唔怪,而且手沖真係可以好好飲。
係呢?你多唔多cafe飲?
有冇試過knockbox coffee?相信你會愛上,佢地手沖好好飲,選擇好多。
重有Barista Jam,好似都有手沖,我試過aeropress,同試過杯cappuccino。
印象中真係唔多cafe可以選擇非espresso類o既咖啡,
rabbithole同the cupping room好似都有手沖選擇,不過我未試。
我應刻數漏好多好cafe,有冇師兄可以補充下? Very Happy

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 10:27 pm    文章主題: 引言回覆

想問問各位C-hing, aeropress 整出來既expresso跟傳統Expresso機弄出來既coffee係咪分別唔大呢? Question

如果分別唔大的話, 咁用aeropress整latte或者cappuccino是否可行? Question

BTW, Nespresso機 (i.e. using capsules)整出來既expresso質素又及唔及得上傳統Expresso機? Question
回頂端
pacowhc12

發表發表於: 星期三 三月 14, 2012 10:39 pm    文章主題: 引言回覆

相信你有所不知
查實我只係一位學生哥=_=
所以就無咩時間去cafe坐
就算有 都係方便就腳同朋友去holly brown而已
((因為佢地同我都幾鐘意食炒雪糕))

小弟明天將去交流團 4日後回來((才剛剛patch 好袋))
到時再聽你介紹下^^
因為其實我都想去多d cafe試下 但就真係唔太識搵 in hk
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
1頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票