coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

萬事俱備
前往頁面 上一頁  1, 2

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
hffung

發表發表於: 星期一 七月 08, 2013 9:44 am    文章主題: 引言回覆

手沖Hario 8格會唔會太幼?我之前用Hario會用10格。
另外Hario手磨粗幼不太均勻,可試試Google試下傻爸的改良方法。
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期一 七月 08, 2013 9:47 am    文章主題: 引言回覆

謝謝師兄提點.

自從有 OE LIDO, hario 手磨已經束之高閣了... ^^;

發表發表於: 星期一 十月 21, 2013 3:31 am    文章主題: 引言回覆

最近幾個月, 除咗 espresso 相關嘅討論, 其他區都好靜. 我偏偏無 espresso 器材, 而且愈來愈迷各式手沖咖啡, 連出去飲都飲手沖唔飲 espresso, 所以搭唔到咀, 不如試下喺呢邊拋磚引玉.

自從幾個月前添置咗手沖器材, 每日就早 15 分鐘起身, 煲水磨豆沖啡清潔, 整一杯手沖咖啡俾太太. 雖然以已使用嘅濾紙數量計算, 至今都沖唔夠 100 杯, 但每天練習, 自覺都趨向穩定 (注意: 沖得穩定唔代表沖得好).

沖法仍然係用電水煲及濾水, 煲水時架設好器材及用具以及磨粉, 通常磨粉時水滾, 放涼期間以吹氣泵清潔個 LIDO, 視乎想要嘅沖煮溫度, 提早注水到月兔印壼至 9 成至 9 成半滿, 水由水煲到室溫嘅月兔印壼, 以而家天氣, 一般會損失約 4-5 度. 通常我用 city roast 嘅豆, 用 86-90C 水溫沖煮, 視乎不同豆種, 以果酸及香氣為主, 盡量減少甘味. 所以即係水煲嘅水放涼至約 92-95C 注水到月兔印壼.

然後用月兔印壼注水到濾紙及濾杯, 一則預熱器材, 減少沖煮時失溫, 二則尤其不漂白濾紙嘅紙味好重, 通常我都要用最少 200mL 水沖過, 有時甚至用到近 300mL, 到聞唔到紙味為止, 三則攞下落水嘅手感, 希望加強之後嘅穩定性.

我好慳, 所以呢啲水落到下壼後, 我會再倒落杯暖杯.

跟住落粉, 拎起濾杯喺濾杯邊輕拍, 令粉較平均, 喺中間開孔, 然後由中間開始打圈注水至粉表面濕透, 通常 15g 粉會落約 25mL 水, 想再減少悶蒸嘅水, 但係手唔夠定, 然後悶蒸. 悶蒸時間以 30 秒作參考, 但主要視乎粉嘅情況, 有時豆較新鮮, 30 秒粉仍然澎漲, 會悶蒸耐少少, 有時未到 30 秒已見粉層由澎漲而收縮, 尤其表面慢慢消失光澤, 會早少少開始沖煮.

沖煮仍用不斷水法, 中間開始, 螺旋向外, 至水柱將接觸而不接觸濾紙, 然後螺旋返中間, 如此循環不斷, 同時觀察沖煮情況. 唔記得喺邊度睇過, 而沖煮時亦印證得到, 就係落水初段即使豆係 city roast, 泡沫都好豐富. 隨住落水時間增加, 泡沫逐漸稀疏, 到落水時泡沫唔再覆蓋液體表面, 尤其落水點可以見到琥珀色嘅液體, 就差不多係移開濾杯嘅時候, 唔知係咪同 espresso 見白收差不多原理呢? 而我習慣通常如常螺旋落水至返中間為止, 無特別原因, 只係怪癖. Razz

以呢個方式, 通常 15g 粉, 最終出啡約 210mL, 即約 1 比 14, 當然有時多有時少, 200mL-220mL 都會有, 唔夠穩定, 但較少超過呢個範圍, 時間包括悶蒸約 1:30, 但有時會係 1:25, 有時又去到 1:35, 都係嗰句, 唔夠穩定. 今朝屋企唔夠豆, 得 7g 豆, 時間包埋悶蒸只約 50s, 用同一原則決定悶蒸及注水時間, 出啡約 100mL, 水粉比例都係差不多.

通常移開濾杯後, 餘啡我會用另一隻杯接住, 呢啲餘啡通常較淡, 但無苦澀味, 都 OK 的.

唔敢講及得上出面知名精品店嘅啡, 但自問都啱自己口味, 未熟習之前, 除非有師兄師姐指點其中重大錯誤, 否則大概暫時會繼續用呢種方式沖煮.

發表發表於: 星期一 十月 21, 2013 5:58 am    文章主題: 引言回覆

會唔會試下將時間拉至2:00-2:30
如流速太快,試下斷水再沖
太短時間,味道可能未出晒
可以試下不同既沖煮時間作比較
這是最好的做法 Smile
回頂端
hffung

發表發表於: 星期三 十一月 13, 2013 12:29 pm    文章主題: 引言回覆

我也是只有手沖,無espresso,大家交流交流。

手法和你的差不多,都係斷水,都係月兔。我自己會有幾個標準cut水:

1: 沖到比例啱(我比較重口味15g粉:170g水)
2: 有時未夠比例,但已沖了約1'45''-1'50'',照Cut。
3: 有時唔知係水溫唔夠,定炒得太淺(例如台灣coffee sweet買番黎的淺炒豆),沖落去連白泡都無,開始見水,照Cut。
回頂端
nit

發表發表於: 星期四 十一月 14, 2013 2:45 am    文章主題: 引言回覆

試下多D粉,20g粉沖1:12,220ml-240ml啡,會多味好多 Wink ,時間我無注意,不斷水,參考參考。 Smile
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
tucuxi

發表發表於: 星期五 十一月 15, 2013 1:45 am    文章主題: 引言回覆

多謝樓上 2 位師兄指點, 又試試先.
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 濾紙沖煮方式 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2
2頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票