coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新一代手磨機即將誕生: HG-One
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pazu

發表發表於: 星期日 三月 24, 2013 6:49 pm    文章主題: 引言回覆

香港得兩部,我又唔係高手所以唔敢評論
手沖我都係用小富士算了
一來唔好冷落佢,二來HG-ONE如果又手沖又ESPRESSO
教粗幼都要轉好多轉呢
教好左ESPRESSO粗幼我都懶得轉了

發表發表於: 星期日 三月 24, 2013 6:56 pm    文章主題: 引言回覆

又POST下近來的SHOTS

http://youtu.be/e0Mi9-3Ry_I

http://youtu.be/R-FQtJ0g4Mw

http://youtu.be/EwKng_XPuis

發表發表於: 星期一 三月 25, 2013 6:05 pm    文章主題: 引言回覆

thanks

其實最期待是tasting review...
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pazu

發表發表於: 星期一 三月 25, 2013 6:47 pm    文章主題: 引言回覆

bigtrumpet 寫到:
thanks

其實最期待是tasting review...

呢樣等D高手試過出REVIEW啦
我完全唔掂

發表發表於: 星期六 三月 30, 2013 11:10 am    文章主題: 引言回覆

哈哈,還沒有人出試味REVIEW呢 Twisted Evil

發表發表於: 星期日 三月 31, 2013 11:39 am    文章主題: HG-One 引言回覆

係law, 呢個forum冇乜回應, 唯有望遠d

Amsterdam:

引言回覆:
Had great coffee again this morning. I can now finally understand the 'taste wheel' words about fruits and nuts and chocolate referred to in coffee talk. Before I have tremendously enjoyed my coffees already, but in 'reading' the taste I remained in the "big letter words" section of sweet-sour-btter-acid-caramel. For my taste buds, the HG One and Londinium 1 combination works like a pair of excellent custom made reading glasses. I can now taste/read the small print clearly like citrus-blackberry-malt.
回頂端
pazu

發表發表於: 星期日 三月 31, 2013 3:47 pm    文章主題: 引言回覆

我意思係有三位高人上來玩過部HG-ONE
佢地可以出D評價,哈哈

發表發表於: 星期一 四月 01, 2013 12:06 am    文章主題: 引言回覆

我只係初哥o者.
放假關係, 所以依家先有時間上來.
呢部HG-ONE 既感覺令我覺得真係正, 雖然我冇玩過, 但無論磨粉至落粉都出得好平均, 只要解決另一個問題就真係幾抵玩!
回頂端
bigtrumpet

發表發表於: 星期一 四月 01, 2013 12:24 pm    文章主題: 引言回覆

引言回覆:

我意思係有三位高人上來玩過部HG-ONE
佢地可以出D評價,哈哈

yeah.

期待中...
回頂端
CoffeeRider

發表發表於: 星期三 四月 03, 2013 11:05 pm    文章主題: 引言回覆

Sorry,近來假放得多懶咗上科林,家陣至同大家分享下,久等喇!!多得Pazu兄唔介意比我上去搞搞震,又可以同啡友沖沖啡吹水水實在非常開心,再次多謝Pazu兄先!! sorry

小弟絕對唔係咩高人,難得可以試用傳說中嘅神級手磨,心態似足去朝聖咁至真!!叫得做神級,當然對佢有所期待啦,最想了解嘅包括:操作是否簡便、研磨質素、咖啡粉殘留嘅問題!!以下為小弟嘅用後感,請大家多多指教 Embarassed !!

見到實物,HG-one比我第一印象係唔錯嘅,外型美觀與否就見仁見智啦,但造功用料都算扎實,特別係中軸非常之穩陣,整體完成度亦好高,睇得生產者本身好有要求!!至於操作方面,83mm磨盆研磨速度快,解決咗操作一般手磨時感到吃力嘅問題!!轉動把手感覺順暢,證明alignment調校非常精準!!至於研磨質素方面,肉眼所見,細粉唔多咖啡粉亦頗平均!!再細心觀察研磨過程,會發現研磨後嘅咖啡粉係一粒粒分散咁直接跌落Filter度,所以Filter中嘅咖啡粉非常fluffy,絕無結粉嘅問題出現,而哩樣亦可以大大提高填壓後粉餅整體嘅均勻度!!講到哩度,照計係好完美,達到哂我對佢嘅兩大期望,亦即係慳粉同慳時間!!慳粉方面,真係磨咁多出咁多,完全合格無問題!!至於慳時間嘅意思就係指,如果磨豆時咖啡粉可以直接落filter並且fluffy無結塊的話,磨完只要簡單掃平再一tamp就可以直接出啡,免除咗一般Grinder(例如Mignon)會留低大量嘅咖啡粉喺出粉通道嘅問題,唔洗再嘥時間去將哩啲餘粉"了"出嚟用咁麻煩(咁做雖然有啲小家,但相信大部份家用嘅啡友都係咁做啩 ),而且咖啡粉夠fluffy,唔需要再想辦法去處理結粉問題,就可以更方便快捷慳時間啦!!
照計Hg-one係可以解決哂以上所有問題嘅,但實際操作上又咪咁呢??答案好可惜係No innocent !!最大嘅原因係用佢磨豆會出現極之嚴重嘅靜電,試機當日濕度好高,靜電引發嘅機會理應減到好低,但試用時卻發現靜電問題非常誇張,研磨18g豆直接落filter,量重時竟然只得14g多少少,當然覺得奇怪啦,睇真啲先發現原來剩低嘅都"痴"哂喺磨盤底同磨盤下方嘅半圓底蓋裏面,足足3-4g粉無落到filter度,比留喺Mignon管道嘅仲要多,要處理亦比Mignon殘留喺管道嘅餘粉可能更加麻煩費時!!雖然Pazu兄指研磨前先加二三滴水到咖啡豆上,可以解決哩個問題,但感覺上未必係最好辦法!!只可惜當日時間有限,沖煮次數亦有限,只能作個最初步嘅分析,不過我估計部機用得耐咗,應該可以諗出更好嘅處理方法嘅!!唯有期望下次再有機會時可以再試真啲啲啦 !!

CoffeeRider 在 星期四 四月 04, 2013 12:00 am 作了第 2 次修改
回頂端
pazu

發表發表於: 星期三 四月 03, 2013 11:54 pm    文章主題: 引言回覆

水暫時真係最好的方法
唔好滴兩三滴改用SPRAY又真係好D
下次再來試過

發表發表於: 星期三 四月 03, 2013 11:56 pm    文章主題: 引言回覆

你未講大家期待嘅味道啊 Razz

發表發表於: 星期四 四月 04, 2013 12:14 am    文章主題: 引言回覆

我有個白痴既建議就係接條金屬線做Grounding唔知可唔可行或減少靜電??我部小富士R-220唔知係咪因為曰本版100v只有兩腳沒有水線,靜電都係超勁!每次磨完豆後拿起不銹鋼粉杯都feel到有靜電過落我隻手 Confused
回頂端
pazu

發表發表於: 星期四 四月 04, 2013 12:16 am    文章主題: 引言回覆

ultratec 寫到:
我有個白痴既建議就係接條金屬線做Grounding唔知可唔可行或減少靜電??我部小富士R-220唔知係咪因為曰本版100v只有兩腳沒有水線,靜電都係超勁!每次磨完豆後拿起不銹鋼粉杯都feel到有靜電過落我隻手 Confused

冇用的

發表發表於: 星期四 四月 04, 2013 1:06 am    文章主題: 引言回覆

要講味道,其實當日試得一隻豆,又沖得個十shot唔夠,如果話要比較Hg-ONE同我部Mignon沖出嚟味道講真有啲難度喎,除非借部機我玩返一頭半個月就應該答到你嘅 !!
但初步嚟講,部機絕對交足功課啦!!老墨應有嘅濃厚body,初入口生津嘅酸甜味同佢獨特嘅Nutty香味都有齊哂,AT亦夠長,只要再調教一下令佢味道再乾淨啲啲分明啲啲,就更加好多啲啲㖭啦 !!
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4
4頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票