coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新手想跟Landy訂咖啡粉for French Press
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 法式壓濾壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 6:52 am    文章主題: 新手想跟Landy訂咖啡粉for French Press 引言回覆

- 我見到order區有好多種咖啡, 新手最好試邊隻? (我不太喜歡太苦既咖啡!)

- 另外想問200g大約可以沖幾多杯咖啡?

- 還有, 係咪係order時要求磨好咖啡, 但因為要用French Press, 不能磨得太幼, 那應該怎樣落order?

- 最後想問手動磨豆機最平靚正可以買邊隻? (除了Landy果隻郵筒型手磨機外, 還有什麼選擇?)

Thanks in advance!!! Smile
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 9:46 am    文章主題: Re: 新手想跟Landy訂咖啡粉for French Press 引言回覆

MCHK2012 寫到:
- (1) 我見到order區有好多種咖啡, 新手最好試邊隻? (我不太喜歡太苦既咖啡!)

- (2) 另外想問200g大約可以沖幾多杯咖啡?

- (3) 還有, 係咪係order時要求磨好咖啡, 但因為要用French Press, 不能磨得太幼, 那應該怎樣落order?

- (4) 最後想問手動磨豆機最平靚正可以買邊隻? (除了Landy果隻郵筒型手磨機外, 還有什麼選擇?)

Thanks in advance!!! Smile

你好!
你想同Landy訂豆,最好去番咖啡豆訂購區出post,如果係度出post,Landy未必睇到。
關於 (1),太苦o既咖啡好多時都係因為沖泡過度所致。如果用法壓壺沖,即係浸泡o既時間過長、又或者咖啡磨得太幼等等,做法可以參考番呢個。
http://freshcoffeentea.no-ip.info/brew/
又可能你所用o既咖啡豆烘焙太深,只有焦苦味。(啱啱去完台北玩,行過蜂大咖啡,佢地有隻咖啡豆叫碳燒曼特寧,睇完我知咩叫黑過墨豆 Cool )

關於 (2),建議每次沖1杯的話,用15 g咖啡,200 cc 熱水 (咖啡、水量都可因你口味改,但可以先用呢個作參考)。簡單除數,一包200 g咪可以沖13杯,差唔多2個星期,唔怕唔新鮮!

關於 (3),絕對不建議 "係order時要求磨好咖啡",因為咖啡磨好後,咖啡o既香氣就好快消散 (有人話5分鐘內)。你想飲到好味o既咖啡,就一定要買個好d o既手磨,即磨即沖!

關於 (4),建議新手買個Hario陶瓷磨刀手磨,除左沖esrpesso之外,其他沖法夠哂用!
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 12:45 pm    文章主題: 引言回覆

謝謝你詳細既回覆!!! Very Happy

BTW, 我其實只係尋日買左個cheap cheap地既 French Press (300ml的), 但從未試過用呢部野, 所以先會問呢d問題!!!

Anyway, 因為急於玩下, 今朝走左去百佳求其買左盒Movenpick Heavenly咖啡粉($62, 200g)頂住檔先, 返到屋企已經將包粉倒落去個真空瓶度保存. 包咖啡粉說明話2 tablespoons per 180ml, 所以我就倒大約3 1/3 鐵匙既咖啡粉再落足300ml滿熱水(i.e.煲滾後等大約一兩分鐘既水), 將個plunger蓋好, 燜大約4分鐘後先慢慢plunge down到底, 最後倒咖啡落杯嘆!

試飲結果:

份量有1杯半, 先倒一杯, 齋飲一小口試下味, 嘩, 有少少酸, 而且好似好稀咁, 應該係我落得太少咖啡粉同水溫唔夠高吧, 失敗! BTW, 其實我都唔知tablespoon即係邊種? 同埋邊度有咖啡專用既溫度計呢?

另外, 加番兩粒奶精同兩包太古咖啡糖再試飲時, 發現酸味沒有了, 但味道就好淡, 唉!!!

最後倒埋半杯咖啡出來, 加一包太古咖啡糖同1/4杯黑白淡奶, 點知, 唉, 咖啡味沒有了, 得番奶味, 再次失敗!!

最後最後想問, 就係沖完咖啡後, 個French Press需唔需要次次整個(i.e. cylinder + plunger)沖洗? 因為發現拆個plunger出來洗塊網都幾麻煩!!! Mad

P.S. 等我飲完包Movenpick再找Landy訂豆同磨具吧! Very Happy
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 1:51 pm    文章主題: 引言回覆

你好!
其實我初初玩咖啡都係由法壓開始,朝朝一杯,但都依家都唔知咩以1 tablespoon係幾多。咁既然你覺得太淡,咪試下大多d,試下沖出黎ok唔ok囉! Smile
不過,可以o既話,都係買個電子磅,玩落去都會好有用!

想搵食品用o既溫度計就得,上海街有,自己搵下。
或者可以上Landy度買豆,順便買埋,我之都係Landy度買左支電子溫度計。

另外,我以前都鍾意加黑白淡奶,但見你加1/4杯,會唔會太多,所以冇哂咖啡味,先覺得淡?
不過,我依家用法壓都唔會加糖加奶。如果你試左Landy炒o既咖啡豆,建議你真係試下咩都唔加,咖啡本身o既甜味、果酸味係好好飲o架! Very Happy
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
tonylamkw

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 2:00 pm    文章主題: 引言回覆

Tea spoon is not a good measurement. Different roast level of bean the weight is diffcult. Using a scale is a good practice to improve your skill. Very Happy
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 2:43 pm    文章主題: 引言回覆

哈!講漏左個漏網添,唔知d咖啡渣留係度對下一杯有冇影響,
總之我每次一定要沖乾淨先得,每次都好似你咁講 "拆個plunger出來洗塊網"!
乾淨d,其實都唔會好煩o者!

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 3:15 pm    文章主題: 引言回覆

再次謝謝C-hing既提點! Smile

好, 等我兩三個星期後去會一會傳說中既咖啡達人Landy兄, 請教一下佢沖杯好飲咖啡既秘訣!!! Very Happy
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 3:29 pm    文章主題: 引言回覆

MCHK2012 寫到:
再次謝謝C-hing既提點! Smile

好, 等我兩三個星期後去會一會傳說中既咖啡達人Landy兄, 請教一下佢沖杯好飲咖啡既秘訣!!! Very Happy

MCHK2012兄,記住唔係Landy兄!係Landy姐呀!重有成哥!
上到去唔好叫錯喇...唔係就... ah_hurt ...

回頂端
tonylamkw

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 3:38 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213 寫到:
哈!講漏左個漏網添,唔知d咖啡渣留係度對下一杯有冇影響,
總之我每次一定要沖乾淨先得,每次都好似你咁講 "拆個plunger出來洗塊網"!
乾淨d,其實都唔會好煩o者!

If you want to get good quality of coffee. Clean the plunger after use is necessary. Same reason why you need to clean the old powder from grinder.
回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 10:30 pm    文章主題: 引言回覆

MCHK2012兄,記住唔係Landy兄!係Landy姐呀!重有成哥!

<---- 原來我一路都誤會左, 真係非常之 Embarassed , 希望佢沒有發現我呢個冏post! BangHead
回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期三 三月 07, 2012 10:31 pm    文章主題: 引言回覆

If you want to get good quality of coffee. Clean the plunger after use is necessary. Same reason why you need to clean the old powder from grinder.

<---- Got it and thanks! Smile
回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期五 三月 09, 2012 12:42 pm    文章主題: 引言回覆

今朝再玩過, 份量係"一人前":

1. 煲滾d水.
2. 用滾水浪一浪個cylinder, 同佢熱下身!
3. 倒咖啡粉(兩匙滿, 應該有多冇少了!)落個cylinder度.
4. 滾水攤凍約三分鐘後就倒落去cylinder度, 夠200ml處就停.
5. 蓋好個plunger, 等4分鐘左右.
6. 還有兩分鐘剩時就先將黑白淡奶倒落咖啡杯度, 約1/5滿, 即擺入微波爐度丁一分鐘.
7. 當丁好就即刻攞出來(好香奶味, 啊啊!), 果刻就將個Fress Press 慢慢plunge down.
8. 將所有咖啡倒入個咖啡杯度, 然後落一包太古金黃咖啡糖, 同一粒UCC Cafe Plus奶精.
9. 攪勻.
10. 飲得!!!

感覺杯咖啡溫度好適中, 唔太熱, 唔太凍; 咖啡味終於出番來, 唔會俾奶味蓋過; 色相亦好正, 不會過深/白; 因為落好少糖, 唔會太甜了!

總之, 終於沖倒杯比較似樣好味既咖啡了!
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期五 三月 09, 2012 12:49 pm    文章主題: 引言回覆

恭喜恭喜 Very Happy
好飲就飲多杯!
再試唔同o既咖啡豆啦!唔同地方o既咖啡豆都好有特色。
法壓再玩熟d,或者可以試下其他沖法! smile3

回頂端
MCHK2012

發表發表於: 星期五 三月 09, 2012 3:57 pm    文章主題: 引言回覆

哈哈, 今日會買隻Hario V60 濾杯($45) + 濾紙(100張@$40), 同入手一隻超cheap既窄嘴壺(~$30), 玩下濾沖! Twisted Evil

P.S. 咖啡豆方面, 因為未買grinder, 唔試得住, 等我飲晒包Movenpick Heavenly先啦! Very Happy
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期五 三月 09, 2012 4:10 pm    文章主題: 引言回覆

正!手沖重好玩,但技術要求更高!除左要留意水量、粉量、研磨度等,
落水的手法、水柱粗幼、時間都要講究!

快d飲哂d,快快買個好手磨(其他我覺得冇所謂,但手磨唔好慳啦! Wink )

回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 法式壓濾壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票