coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

想請教isaac兄及其他兄弟...小飛馬與Eureka Mignon Manual的距離
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
pockychan

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 2:32 pm    文章主題: 想請教isaac兄及其他兄弟...小飛馬與Eureka Mignon Manual的距離 引言回覆

isaac兄及其他兄弟...

呢兩日想入手小飛馬....但見好多師兄好快就轉Eureka....
我想問....你地用左小飛馬幾耐開始發覺滿足唔到而要LEVEL UP 去Eureka架???
同埋實際比較沖Espresso質素小飛馬會係Eureka Mignon Manual既幾多成??

THANKS!!

POCKY

pockychan 在 星期一 四月 02, 2012 4:09 pm 作了第 3 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 2:52 pm    文章主題: 引言回覆

pocky兄,你好!

講真,如果要問我兩部機沖espresso出黎o既分別,
我係覺得mignon係好少少,磨到espresso粗幼時,可以見到mignon磨出黎係好d。
詳細係味道邊方面好,我就未去到咁o既品評級數。
但一樣可以肯定o既係,mignon去微調係好好好方便。
而小飛馬可以無段調節又係ok o既,但不及mignon咁精準囉!
每次調小飛馬移到1格之間,硬係覺得下一次去唔到一樣。

而用mignon,假設上一次set左同成哥mark o既位置比較約1 cm呢個位
(個讀數係因為我貼左張紙尺上個制上得出),我下次可以肯定set到同一位置!

不過,因為我又會玩手沖,用馬仔去調教就好方便,即使要由手沖粗幼set去
沖espresso,都係將刻度由3.5轉去2就得。
但用mignon由手沖粗幼set去沖espresso,好似要大半個圈以上,我覺得好煩,
所以我留番部馬仔黎磨手沖囉。

另外,你呢個問題令我記我之前睇過有師兄評過咁多部磨豆機可以參考下
http://freshcoffeentea.no-ip.info/phpbb2/viewtopic.php?t=3642
引言回覆:
小肥媽 粗幼ok, 平均同"迷你"差唔多
味道3.6分左右, 磨豆快但比係會熱啲啲

引言回覆:
余域卡 明朗 有doser版
味道有6分, 無咩好挑剔
呢個價錢, 抵過好多貴嘢
性價比好高, 冇doser版 好多粉喺儲粉, 所以有doser 好好多

Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

isaac1213 在 星期一 四月 02, 2012 3:08 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
koonyue

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 3:07 pm    文章主題: 引言回覆

mignon 啦, 質素真係非常好, 好穩定, 一件可以用好耐好耐既物件, 能力上吾超出太多既話, 一步到位啦, 吾使個心形住形住部磨機吾夠班
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 3:20 pm    文章主題: 引言回覆

多謝你地既意見先!!!

咁...其實你地用左小飛馬幾耐先LEVEL UP 去Eureka度架??Twisted Evil

我都明一步到位唔使煩....

但我最大問題係我老婆呢.....butget$1k-->$3k出批文真係有D難度....

但如果各位真係只用左小飛馬半年以內就LEVEL UP 去Eureka既話....

咁我寧願儲多兩個月butget買Eureka啦!!

isaac兄!!今晚我唔使OT既話都會上landy度取豆兼取經....睇下到時撞唔撞到你請教下啦!!! Very Happy
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 3:30 pm    文章主題: 引言回覆

哈!好呀!睇下今晚撞唔撞到啦! Wink

我上年5月先買部小飛馬同EC155,用係冇乜問題o架。
同landy買d豆,開底又唔會冇噴啡,ok o架。
只係微調唔係太方便囉!

我去到10月就買左部mignon,先叫做識搵啱粗幼。
老實講句,可能係我真係未唔係好識用部小飛馬沖espresso,
所以依家問中有d衝動用部小飛馬沖下espresso Rolling Eyes
順便比較下沖出黎味道同mignon有咩唔同ma...
(不過到依家都未做呢個實驗 Embarassed )

如果你真係淨係沖espresso,咁就不妨等儲多少少錢,一部到位買mignon啦!
但好似我呢d咩都想玩,先買小飛馬,後買mignon又冇乜所謂!
因為用途唔同,唔會浪費ma! Wink
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 3:40 pm    文章主題: 引言回覆

不如儲多兩個月啦, 吾使煩 Razz

有時吾係比吾比較, 式者幾耐先 upgrade 黎個問題, 買樣野番黎, 明知質素超班, 要換起碼要過萬既機 (對我黎講即係吾使諗), 只係黎樣信心我自己就覺得值 2k

老實講我都冇諗過小飛馬, 我最憎買完件野番黎又要我去 upgrade !
回頂端
nit

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 4:50 pm    文章主題: 引言回覆

我朋友仔幾個月前買左小飛馬,比我係敢毒佢升級mignon,最近佢終於比我毒到,但係佢中毒後無鬧我,返而日日多謝我,因為升級後佢飲多好多味,佢話以前D豆都浪費在唔小錢,因為衹飲得一半味好浪費,而家佢賣麻部小飛馬,將D錢買返個手磨沖虹吸同買左套illy杯重有錢買多包豆飲,佢不知幾後侮無一步到位。 Twisted Evil
Hario Drip Pot Woodneck
Eureka Mignon Manual
OE LIDO
匿名二代
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 4:59 pm    文章主題: 引言回覆

nit 寫到:
我朋友仔幾個月前買左小飛馬,比我係敢毒佢升級mignon,最近佢終於比我毒到,但係佢中毒後無鬧我,返而日日多謝我,因為升級後佢飲多好多味,佢話以前D豆都浪費在唔小錢,因為衹飲得一半味好浪費,而家佢賣麻部小飛馬,將D錢買返個手磨沖虹吸同買左套illy杯重有錢買多包豆飲,佢不知幾後侮無一步到位。 Twisted Evil

Eureka兵團果然名不虛傳......
earl

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 5:05 pm    文章主題: 引言回覆

飛乜飛物唔好諗.
mignon 絕對超值. 買少部iPad已經係返度.
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 5:06 pm    文章主題: 引言回覆

nit 寫到:

哈!小飛馬o既二手都算ok,有人放有人接,呢個都算係馬仔o既其中一個好處。
不過睇黎pocky兄都應該心中有數,儲多兩個月錢,加入mignon兵團其中一員啦 Twisted Evil

回頂端
harry

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 7:38 pm    文章主題: 引言回覆

pockychan 寫到:
nit 寫到:

Eureka兵團果然名不虛傳......
對!係好毒下架‧‧‧‧‧ Twisted Evil

1. 晚餐由四條雞柳減為兩條.........
2. 掃貓厠所次數減少了,因為少了貓尿尿.......
3. 烹煮咖啡時,沒有貓貓在等奶泡.......
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件 參觀發表人的個人網站 MSN Messenger
vavi

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 8:54 pm    文章主題: 引言回覆

若預算升級小飛馬太浪費了,我見議Hairo手磨,表現不比飛馬差,最小升級後手磨可帶回公司用。
回頂端
BoscoTai

發表發表於: 星期一 四月 02, 2012 11:03 pm    文章主題: 引言回覆

不如換個一個角度去諗
Eureka比小飛馬磨粉粗幼更加平均
如果Eureka假設調節到1.2,咁出既粉可能係1-1.4粉粗幼度
咁你正常會飲到1-1.4粉粗幼度沖出黎既味道
小飛馬假設你都係一樣調節到1.2,咁出既粉可能係0.8-1.6粉粗幼度
咁相對小飛馬出既味咁會比Eureka多,因為佢出到0.8,0.9,1.5,1.6既味道
但係複雜左係唔係好飲左呢??定係唔清唔楚呢??
個D味道係唔係你想要或者會唔會令到杯咖啡更加好飲就好個人
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期二 四月 03, 2012 10:50 am    文章主題: 引言回覆

vavi 寫到:
若預算升級小飛馬太浪費了,我見議Hairo手磨,表現不比飛馬差,最小升級後手磨可帶回公司用。

不比飛馬差是因為錐型磨盤關係嗎??

BoscoTai 寫到:
如果Eureka假設調節到1.2,咁出既粉可能係1-1.4粉粗幼度
咁你正常會飲到1-1.4粉粗幼度沖出黎既味道
小飛馬假設你都係一樣調節到1.2,咁出既粉可能係0.8-1.6粉粗幼度
咁相對小飛馬出既味咁會比Eureka多,因為佢出到0.8,0.9,1.5,1.6既味道

真係解釋得好清楚!!多謝哂!!! sorry
littlelittle

發表發表於: 星期二 四月 03, 2012 1:59 pm    文章主題: 引言回覆

我覺得手磨係平均度上唔會比小飛馬好, 只係磨豆期間產生的溫度上會好一D~
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 磨豆機 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  下一頁
1頁(共8頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票