coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

搵粗幼, 少少心得 [updated: 有圖有片]
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
koonyue

發表發表於: 星期六 二月 25, 2012 1:01 am    文章主題: 搵粗幼, 少少心得 [updated: 有圖有片] 引言回覆

各位,

經成哥指出正確既咖啡粉粗幼度之後, 再加自已試驗, 得出少少心得, 同大家分享一下:

首先, 有幾樣野係先決條件:
1. 要開底
2. 要有部好既磨豆機, 最起碼要無段調較既, 因為咖啡粉粗幼既調整係極之細緻, 但又對咖啡質素有好大影響
3. 當然, 要有新鮮既豆, 我做測試既豆係炒後 1 星期內
4. 一定要拍片每一格咁睇, 因為只係睇幾秒內發生既事

我地要知道以咩準則, 去決定粗幼既正確, 我覺得只有以下一點:
< 開左底, filter 出既第一滴咖啡>

以我做左咁多次試驗, 決定粗幼, 其實只要睇filter 出既第一滴咖啡就可以

仲有就係外圈先出係好正常, 只要外圈先出 (咖啡滲出黎, 吾係滴) --> 中間接住有咖啡滲出黎 --> 外圈同中間既咖啡會合, 形成一條幼幼既咖啡柱, 咁既話粗幼就差吾多喇, 亦係副圖既上面o個部份

但如果太粗 (副圖下半部份), 外圈先出就會即刻滴埋出黎, 中間一出又會滴出黎, 咁既情況外圈 d 粉膨脹得比中間既早, d 水好大可能會去哂外圈度出 (一膨脹阻力就細), 就會見到條比較粗既啡柱, 最後中間既粉就冇乜沖到出黎, 但外圈就沖得過左火

太粗既話, 可以見到最右下角副圖, 中間都滲哂啡但都冇啡滴出黎, 但外圈就出哂啡滴哂出黎, 亦証明 d 水去哂外圈度出, 你見外圈成 4-5 個半圓形啡滴咁樣 ~

所以, 最好係外圈等埋中間齊齊滲 d 咖啡出黎先, 會合之後再變成啡柱, 咁樣可以比較肯定個粉餅無論外圈同中間, 都有水流過, 而且個膨脹程度係差吾多, 沖完之後個粉餅亦係平既, 而吾係中間下陷

太幼, 由頭到尾慢滴:
http://www.youtube.com/watch?v=fjU_dcUZe9A

太粗 + 太多粉, 睇落好似太幼, 但其實頭幾秒外圈都滴哂出黎, 所以其實係太粗, 但跟住就滴滴仔喇, 係因為太多粉, 頂住出水口
http://www.youtube.com/watch?v=xgwSozn_TIU

o岩o岩好:
http://www.youtube.com/watch?v=f4i1OIiXkPI

試粗幼既話, 只要落粉到滿哂個 filter, 再 tamp 就 ok, 千奇吾好太多粉, 因為會令你睇吾真, 試粗幼o個 shot 一定吾飲得架喇, 通常 5 秒就見哂白, 但吾緊要, 只要睇頭幾秒就 ok

因為少粉, 可以 tamp 大力 d, 少少吾平都吾緊要, 只要捕捉到佢有滲出黎既感覺就 ok 喇

較好粗幼, 就吾好再變喇, 以我用 Eureka Mignon 為例, 上面 3 shot 個粗幼制只係o係 1mm 內較黎較去, 下下要去 fine tune 真係人都癲 ! (應該用粉量黎 fine tune)

THANKS !

koonyue 在 星期二 三月 20, 2012 11:31 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
coltrane

發表發表於: 星期六 二月 25, 2012 1:40 am    文章主題: 引言回覆

外圈先出其實都有得避免
參考一下這post
http://freshcoffeentea.no-ip.info/phpbb2/viewtopic.php?t=4146&highlight=%A5%7E%B0%E9%A5%FD%A5X
回頂端
wongyl

發表發表於: 星期六 二月 25, 2012 4:14 pm    文章主題: 引言回覆

最緊要好飲!
回頂端
CH8444

發表發表於: 星期六 二月 25, 2012 10:20 pm    文章主題: 引言回覆

Thanks for sharing!

我都係用類似判斷, 但我係用感覺, 唔識用文字講得好似 koonyue 師兄咁清楚.
而我亦係一定每次拍片作參考. Laughing
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 10:15 am    文章主題: 引言回覆

sure, 最緊要好飲 !

除左飲o個下, 成個過程都好好玩, 值得細心研究

其實拍左片, 望多幾次就自然有 feel, 到時係咁二望下都知粗幼o岩吾o岩
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 10:53 am    文章主題: 引言回覆

koonyue兄,你好!
多謝你o既分享! Very Happy
除左相片之外,請問可唔可以upload呢兩次o既片段,方便我地比較下呢? Wink
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
nyl

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 10:58 am    文章主題: 引言回覆

thanks for sharing

沖得多, 發現自己o既preference 同 convention practice 有difference.
好似 "何時停 extraction" 呢個問題 , 如果用conventional 方法, 係d 啡剛剛現blonde or 開始 watery 時停, 都會有 mildly sour 既情況. 但如果現blonde or 開始 watery 時再出大約 2 seconds. 之後出o既苦味同現有 sour 合成, 有bittersweet 甘甜效果.

or like what it is suggested in this topic, 大家都係追求一個 perfect looking shot. 出啡好, 啡有tiger stripes, 但其實同 quality 關係唔係咁大. 有時 唔perfect looking 比perfect looking 味道更好.
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 11:32 am    文章主題: 引言回覆

nyl 寫到:
thanks for sharing

沖得多, 發現自己o既preference 同 convention practice 有difference.
好似 "何時停 extraction" 呢個問題 , 如果用conventional 方法, 係d 啡剛剛現blonde or 開始 watery 時停, 都會有 mildly sour 既情況. 但如果現blonde or 開始 watery 時再出大約 2 seconds. 之後出o既苦味同現有 sour 合成, 有bittersweet 甘甜效果.

or like what it is suggested in this topic, 大家都係追求一個 perfect looking shot. 出啡好, 啡有tiger stripes, 但其實同 quality 關係唔係咁大. 有時 唔perfect looking 比perfect looking 味道更好.

非常同意, 我都追求緊黎種隨心既境界 !

但對新手黎講 (好似我咁), 最好都係一步步黎, 做好 d standard 野先, 正如寫字一開始都寫九宫格, 到你得道之後用地拖都可以寫得靚 ~

video 要搵搵 ... 近來太多吾記得有冇 delete 到 ....
回頂端
ek

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 1:56 pm    文章主題: 引言回覆

最好玩就係見佢出得唔靚,又有死位,諗住都係衰左!
但飲落又好好味 !
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期一 二月 27, 2012 5:24 pm    文章主題: 引言回覆

哈 ! 其實就好似最貴最香既香水, 成份都一定有 d 最臭最臭既野
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 三月 15, 2012 11:12 am    文章主題: 引言回覆

各位,

最近幾日, 有個問題始終解決吾到, 如果:

ec155 無壓 filter, 豆炒左 3-4 日, 11g - 11.8g 粉, 一開機 5-6 秒出啡, 外圈先出, 吾似溶朱古力, 係一條啡柱流出黎咁, 緊接住中間就出, 之後出到一條好幼既啡柱, 但吾夠 3 秒就變滴滴仔, 有時一路滴到尾, 有時滴 15 秒就加速變白 ...

試過再較幼 d, 少粉多粉都係咁 ...

味道方面 ... 一個苦字

其實黎個情況係吾係反而太幼? 因為我較番粗少少就 ok 喇, 之前認為一開始出得快就要較幼, 似乎要加多個條件係冇變滴滴仔

各位點睇? sorry ... 冇拍到 video

Thanks
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 15, 2012 1:08 pm    文章主題: 引言回覆

koonyue兄,你好!
請問你之前沖得成功o既shot o既粉量係幾多?
如果用無壓filter,12 g以下係唔係算唔夠粉,所以我覺得應該加粉量再試。

我會先將你講o情況分開考慮,
第1,"外圈先出, 吾似溶朱古力, 係一條啡柱流出黎咁, 緊接住中間就出"
我認為外圈先出都係tamp得唔好或者其他原因,請睇番之前有師兄提過o既解決方法。
而你提過開始出咖啡時係唔似溶左o既朱古力,反而可以再調幼d。

第2,"之後出到一條好幼既啡柱, 但吾夠 3 秒就變滴滴仔, 有時一路滴到尾"
既然你係用11 g - 11.8 g去試,我認為係因為你tamp得太大力,令到咁o既情況出現。請問你每shot係唔係一樣力去tamp?

第3,"有時滴 15 秒就加速變白 ..."
我會覺得出現咁o既情況係因為粉量唔夠,好快就萃取完好o既物質,出唔好o既物質咪變白囉!
而你呢shot應該係壓得輕左,正常左,所以唔同第2個情況。

所以我o既推測係你的tamp力度唔consistent,試下每次都輕壓,多做多錯呀!
(最後補番句,以上純粹個人亂估,旨在引各師兄指錯,有錯請指出 Wink )
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 三月 15, 2012 1:58 pm    文章主題: 引言回覆

isaac1213,

其實我都係偏輕 tamp 架, tamp 到個粉餅實實地就算

其實同一隻豆, 同一個 roast level, 我之前用開 11.8g, 一向都 ok, 所以先好奇怪 ~

你都好似用 ec155 喎, 真係可以完完全全解決外圈先出個問題? 以我所見, 好多時都係因為 d 粉幼左少少, 第一滴出得慢, 而好似冇外圈先出, 但只要一格格咁睇, 始終都係外圈出先

有冇 video?

koonyue 在 星期四 三月 15, 2012 2:18 pm 作了第 1 次修改
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期四 三月 15, 2012 2:07 pm    文章主題: 引言回覆

係呀?用開11.8 g?而且係同一種豆同烘焙度?
咁我諗o既應該錯左!

其實我自己都唔係完全冇外圈先出o既問題,只係唔自太嚴重。
我之前都有拍片,你可以睇番我之前呢個post
http://freshcoffeentea.no-ip.info/phpbb2/viewtopic.php?t=6090
有我認為出得ok o既,可以睇睇。
補充多句,你試下拍片然後post 上黎,我諗成哥或者其他師兄都可以解答你要點改設定。我之前就係咁。

isaac1213 在 星期四 三月 15, 2012 2:15 pm 作了第 1 次修改
回頂端
koonyue

發表發表於: 星期四 三月 15, 2012 2:13 pm    文章主題: 引言回覆

係 law, 所以我怪 ~

其實我話外圈先出, 但真係吾太大問題, 因吾夠秒中間都有野出喇

睇黎今晚拎豆時要去請教 landy 同 shing
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 義式濃縮 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5  下一頁
1頁(共5頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票